Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

16 april 2019 door Eva Kuipers

Kom je mee?

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen. Kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, zullen zich makkelijk kunnen herkennen in dit prentenboek over een jongetje die zijn kat zowel bij zijn moeder als vader bij zich wil hebben.

Kom je mee?

door: Sjoerd Kuyper

illustr: Grootzus

uitg.: Rubinstein

prijs: 14,99

ISBN: 9789047626411

Bestel hem hier!

Als het jongetje Nesta bij zijn vader is, mist hij zijn lapjeskat Bardo, die bij mama woont. Van mama krijgt hij voor zijn A-diploma een mooie ingelijste foto van Bardo voor in zijn kamer bij papa. Nesta zou liever willen dat kat Bardo ook mee naar vader mag. Hij schrijft Bardo briefjes als hij bij zijn vader is, maar dat kan leuker en Nesta bedenkt een plan. Hij neemt Bardo mee in zijn gymtas naar school om hem daarna mee te kunnen nemen naar het huis van papa. Lukt het Nesta om Bardo stil te houden in de klas? En wat gebeurt er als Bardo de poes Lina van de buurvrouw ontmoet?

Herkenbare situaties

Hoewel het thema scheiden centraal staat in Kom je mee?, zijn de onderwerpen als het halen van je zwemdiploma en de liefde voor je huisdier zeker ook herkenbaar voor het jonge kind. Ook de verteltrant van Sjoerd Kuyper is erg pakkend. Het is namelijk Nesta die tegen zijn kat Bardo praat. Bijvoorbeeld: “Bardo, kom dan, kom dan, niet bang zijn, Bardo. Kom mee naar school. Papa komt me vanmiddag halen en dan kun je mijn kamertje bij papa zien”. Ook de titel van het boek is in deze spreekstijl. Het is Nesta die bij moeder achterop de fiets zit en naar zijn kat Bardo roept: “Kom je mee?”. Verder is het leuk om te weten dat de naam Bardo in het Tibetaans ‘tussen twee’ betekent en daarmee precies de positie symboliseert waar een kind van gescheiden ouders (net als het jongetje Nesta) in zit. De naam van Nesta en de naam van de kat Bardo verwijzen beide naar andere culturen, wat ook terug te vinden is in de illustraties. Nesta’s moeder en ook de buurvrouw van papa, hebben een andere huidskleur. Dit is ook zo voor de lapjeskatten die in het verhaal voorkomen, die verschillend gekleurd en gevlekt zijn. 

De stijl van de illustraties van Grootzus is vooral een vorm van fantasierijke collagekunst. Het leuke is dat je na een paar keer lezen nog steeds nieuwe dingen kan ontdekken in de grappige collages. De collages zijn levendig, kleurrijk en er valt vooral veel te zien en te ontdekken. Daardoor wordt het thema van scheiden niet zwaar of beladen maar juist speels gehouden. Dit maakt het toegankelijk om er met je kind over in gesprek te gaan.

Praat met je kind 

Vragen die je je kind kan stellen zijn bijvoorbeeld: Hoe vind jij het om in twee huizen te wonen? Wat vind je het moeilijkst en wat het leukst? Voel jij je ook wel eens zoals Nesta? Helpt het jou ook om tegen de poes, hond of je knuffeldier te praten als je het even moeilijk hebt? Wat mis jij het meest als je niet bij papa of mama bent? Hoe kan ik je daarbij helpen? Net als voor het jongetje Nesta, voelt het voor een kind met verdriet (en/of rouw) vaak veilig en is het troostrijk om zijn verhaal te kunnen vertellen aan een huisdier. Dit kan natuurlijk ook aan de knuffel(dier) of de pop.

Het verwerken van een scheiding is voor kinderen een rouwproces. Hoe kinderen een scheiding verwerken is afhankelijk van hun leeftijd, karakter, geslacht en de plek in het gezin. Een aantal tips om je kind te helpen bij de scheiding:

  • Denk na hoe en wanneer je het je kind besluit te vertellen, vaak komt het als een schok voor kinderen. Gebruik woorden die passend zijn voor de leeftijd van je kind.
  • Probeer zo min mogelijk ruzie te maken als ouders in het bijzijn van je kind.
  • Zorg voor een goede samenwerking met de andere ouder. Kinderen zijn erbij gebaat als ouders goed overleggen.
  • Bespreek je persoonlijke problemen niet met je kinderen. Kinderen hebben hun handen vol aan hun eigen emoties. Zorg als ouder dat je de scheiding verwerkt, want vooral jonge kinderen nemen stemmingen en emoties makkelijk over van ouders.
  • Vaak hebben kinderen last van schuldgevoelens. Blijf herhalen dat ze absoluut geen schuld hebben aan de scheiding en je liefde voor hem/haar net zo groot is als voorheen.
  • Stimuleer op een speelse manier om met je kind in gesprek te gaan over de scheiding, bijvoorbeeld door het lezen van dit prentenboek.
  •  Zoek steun of professionele hulp als ouder (voor jezelf en/of voor je kind). Denk er ook eens aan om grootouders, juf of meester te betrekken, zodat zij apart met je kind kunnen praten. Soms voelt dit veiliger voor het kind dan met een van de ouders. Zie dit als ouder niet als persoonlijk falen, maar als een mogelijke waardevolle aanvulling.