Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 februari 2015 door Jacqueline Eckhardt
Historische jeugdroman over de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Heel geschikt voor de lijst!
Iedereen bleef brood eten
door: Do van Ranst
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-843-8
omvang: 466 pagina's
prijs: € 22,50
Online bestellen
Oorlog vertel je niet in één verhaal. Omdat iedereen 'de oorlog' op zijn eigen manier beleeft. Tegelijkertijd gaat het leven van alledag gewoon door. Ondanks honger, pijn, angst, onderdrukking en geweld 'blijft iedereen brood eten'. De hang naar het leven geldt voor veel mensen. Maar de manier waarop, verschilt. Daarover gaat deze indringende jeugdroman, die speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen (1914-1918).
Oorlog past nooit in één verhaal. Auteur Do van Ranst begrijpt dat, en schetst drie verhalen. Van drie Vlaamse jongeren: Nelle, Simon en Kamiel. Zij gaan, ieder op hun eigen manier, de oorlog in. Onbevangen, in de overtuiging dat het allemaal kort zal duren. Nelle wil iets dóen en vertrekt als verpleegster naar een oorlogshospitaal. Tegen de wil van haar vriendje Simon, die niets van de oorlog wil weten. Ook niet als zijn stoere maat Kamiel hem wil overhalen als vrijwillig soldaat naar het front te gaan. Onder druk van zijn vader, die zelf afgekeurd is, vertrekt Simon uiteindelijk toch naar de loopgraven.
Niet wetend wat hen te wachten staat, moeten Nelle, Simon en Kamiel hun eigen weg zien te vinden in een brute oorlog. Van Ranst houdt niets achter. In korte, beschouwende zinnen laat hij eerst Nelle haar verhaal vertellen. En later Simon. De jongeren maken de ene gruwel na de andere mee. Mensen raken gewond, en verliezen ledematen. Of elkaar. Eindeloos lang duurt die verwoestende oorlog. Ook in het boek. Van Ranst gebruikte ruim 460 pagina's, maar weet de spanning er wel in te houden.
Nederland bleef in de Eerste Wereldoorlog neutraal, en kent – waarschijnlijk daardoor – minder (jeugd)boeken over dit onderwerp. Maar 'oorlog' is een universeel thema en Iedereen bleef brood eten is ook voor Nederlandse jongeren een rijke en gelaagde historische roman.
Een absolute leeslijst-kandidaat, wat mij betreft ook voor Nederlandse leeslijsten.
is tekstschrijver en moeder van vier kinderen. Al sinds 2003 ons baken voor kinderboeken.