Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
21 oktober 2016 door Jacqeline Eckhardt
Origineel prentenboek rondom een gat.
Het gat
door: Oyvind Torseter
uitg.: De Harmonie, 2015
ISBN: 978-90-7617-455-6
omvang: 42 pagina's
prijs: € 24,90
Online bestellen
Het gat is een fascinerend, prijswinnend prentenboek van de Noorse illustrator Oyvind Torseter. Afgelopen Kinderboekenweek (2016) bekroond met het Gulden Pallet voor het beste prentenboek van buitenlandse herkomst.
Alleen de uitvoering maakt al nieuwsgierig. Met een kaft van geschept karton, een knalgele band, en een gestanst gat in het midden, valt het boek direct op. Je kijkt door het gat letterlijk dwars door het boek heen. Op het omslag loopt de hoofdpersoon, die het midden houdt tussen een mens en een hond, peinzend uit beeld.
Na twee felgele lege pagina's begint het verhaal met een pentekening in zwart-wit. We zien een leeg appartement, met een keukenblok en een deur. Links van de deur zit een gat. Het gat. Op de volgende bladzijden, die iets meer kleur krijgen, loopt de hoofdpersoon met verhuisdozen naar binnen. Het zijn dozen met boeken, badkamerspullen en keukengerei. De hoofdpersoon bakt een eitje in zijn nieuwe appartement en dan valt zijn oog op het gat.
"Wat is dit?" roept hij uit. En hij onderzoekt het gat, dat steeds van plek lijkt te veranderen. Zit het in de ene tekening nog naast de deur, in de volgende valt het gat in de wasmachine, en weer een pagina verder struikelt de hoofdpersoon erover. Veelbekroond illustrator Oyvind Torseter zet niet alleen de hoofdpersoon, maar ook de lezer steeds op het verkeerde been. Doordat het gat nog altijd – letterlijk – in het midden van de pagina zit, creëert hij met zijn tekengerei steeds een ander perspectief. Driedimensionaal ook, want soms kijken we via het gat door de muur, en soms door de vloer naar een verdieping lager.
Omdat de hoofdpersoon denkt dat het gat beweegt, laat hij het onderzoeken in een laboratorium. Daar houden ze het gat een tijdje ter observatie. De hoofdpersoon gaat terug naar huis, maakt het zich comfortabel in zijn nieuwe huis, en valt in diepe slaap. Het gat zit nog steeds naast de deur.
Misschien toont Torseter alleen een knap kunstje door zijn verhaal om een echt gat te draperen. Maar je zou er ook een filosofische draai aan kunnen geven. Hoe je met een brede blik in het leven kunt staan en de dingen vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. Dat is niet eng, daar kun je rustig bij gaan slapen.
Het gat is vernieuwend, origineel, en uitgewerkt tot in de kleinste details. Een parel in kinderboekenland.
is tekstschrijver en moeder van vier kinderen. Al sinds 2003 ons baken voor kinderboeken.