Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Ongelukjes gebeuren, en al helemaal bij kinderen. Daarom delen we 7 fijne EHBO-tips die elke ouder moet kennen en kom je te weten wat je moet doen bij schaaf-, snij-, en brandwonden. Zo ben je altijd klaar voor de kleine en grote avonturen van je kind.
Als je kind valt of zich bezeert, kan hun reactie je behoorlijk laten schrikken. Voor kleine kinderen kunnen pijnsensaties groot voelen en zelfs paniek veroorzaken. Hoe reageer je op zo'n moment, en hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt om elk ongelukje aan te kunnen? Het sleutelwoord is voorbereiding. Met deze 7 tips ben je er helemaal klaar voor.
1. Blijf zelf kalm: Kinderen spiegelen zich aan jouw reactie. Hoe rustiger jij blijft, hoe rustiger zij zullen zijn. Haal diep adem, tel tot tien, doe wat nodig is om jezelf eerst te kalmeren voordat je reageert.
2. Ken de basis van EHBO: Een cursus EHBO voor kinderen kan een wereld van verschil maken. Weet hoe je moet reageren op de meest voorkomende ongelukjes, zoals verstikking, verslikking, snijwonden, brandwonden, en vallen.
3. Gebruik afleiding: Een kind dat pijn heeft of geschrokken is, kun je vaak helpen door afleiding te bieden. Een knuffel, een liedje, een grappig verhaal, of hun favoriete tekenfilm kan wonderen doen om ze te kalmeren.
4. Wees voorbereid: Een goed gevulde EHBO-koffer is eigenlijk onmisbaar in elk huishouden. Zorg ervoor dat je snel weet te vinden wat je nodig hebt, van pleisters in alle maten tot ontsmettingsmiddel en verband. Een kleinere EHBO-kit voor onderweg is ook een goed idee. Zo heb je altijd voldoende mee voor onverwachte situaties (en dat zijn er vaak nogal wat met kleine kinderen). Hier vind je alle EHBO-koffers handig op een rij.
5. Leer je kind wat hij kan doen als hij pijn heeft als jij er niet bent, hoe ze om hulp kunnen vragen, en simpele dingen zoals het belang van handen wassen om infecties te voorkomen.
6. Help je kind rustig worden. Doe samen ademhalingsoefeningen of masseer zachtjes hun hand of rug. Ook neuriën kan helpen om angst of pijn te verminderen.
7. Vertrouw op je intuïtie en weet wanneer je hulp moet inschakelen: jij kent je kind het beste. Als iets niet goed voelt of als de situatie jouw EHBO-kennis te boven gaat, twijfel dan niet om de huisartsenpost te bellen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Als je kind rustiger is geworden, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je precies moet doen bij verschillende soorten verwondingen. Elk type wond vraagt namelijk om een specifieke aanpak. Wat kun je het best doen bij schaafwonden, snijwonden en brandwonden?
Je hand langs een stenen muur, een ongelukkige val tijdens het rennen– kinderen lopen regelmatig schaafwonden op. Een schaafwond is geen open wond, het zijn oppervlakkige huidbeschadigingen. Wat kun je het beste doen?
Twijfels? Als je niet zeker weet hoe ernstig het is of als je de wond niet schoon krijgt, bel dan even met de huisarts.
Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt een EHBO-cursus in de meeste gevallen vergoed! Bekijk de online EHBO-cursussen hier.
Op je knie vallen tijdens het rennen, je hoofd stoten tegen een tafel, in je vinger snijden tijdens het meehelpen in de keuken: kinderen krijgen regelmatig een huidwond. Als het even tegenzit, zit er ook nog vuil in. Dit is wat je het best kunt doen.
112 bellen is alleen nodig bij zeer grote of diepe wonden, vooral als er flink bloedverlies is of als er grote voorwerpen in de wond zitten.
Bel de huisarts als..
Hoe weet je nou of de wond te diep is? Bloed kan er al snel beangstigend uit zien. Een wond kan te diep zijn als deze breder is dan een centimeter en als je ziet dat de randen van de huid uit elkaar staan. Het is ook te diep zodra het bloeden niet stopt nadat je een tijd druk hebt uitgeoefend, of als je kind behoorlijk veel pijn heeft en niet goed kan bewegen.
In de meeste gevallen zijn snij- en huidwonden goed te behandelen thuis. Zo pak je het aan.
Een kop hete thee die omvalt, het is de nachtmerrie van elke ouder met kleine kinderen. Brandwondjes gebeuren sneller dan je denkt en het is erg belangrijk om te weten hoe je moet handelen.
Gelukkig kun je de meeste kleine brandwonden goed thuis verzorgen.
Met deze EHBO-tips en adviezen voor de behandeling van schaaf- snij- en brandwonden, weet je wat je kunt doen om je kind goed te helpen. Dan kan hij weer snel lekker verder spelen en de wereld ontdekken.