Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 november 2021
Een scheiding is voor niemand leuk. Voor kinderen is het een emotionele, heftige en vermoeiende periode. Vaak gaat een scheiding gepaard met schuldgevoelens (had ik iets anders kunnen doen?), een loyaliteitsconflict (ik wil niet hoeven kiezen tussen mijn ouders) en onzekerheid (gaan we verhuizen? Moet ik naar een andere school?). Omdat je als ouder niet objectief bent door je eigen gevoelens en gedachten, kan een kindbehartiger de uitkomst zijn. Maar wat doet zo iemand precies? Je leest het hier.
Een kindbehartiger is een deskundige die je kind(eren) ondersteunt tijdens de scheiding.
Een kindbehartiger is er voor je kind(eren) tijdens de scheiding, de jaren erna of de tijd er net voor. Hij helpt je kind om aan te geven wat hij graag zou willen en wat hij nodig heeft. Ook legt een kindbehartiger duidelijk uit wat er allemaal gebeurt tijdens een scheiding en geeft hij antwoord op vragen die je kind heeft over scheiden. Hij ondersteunt je kind tijdens het proces. Dit kan vanaf het begin, maar ook met losse sessies.
Als je gaat scheiden wil je alles goed regelen. Niet alleen voor jullie zelf, maar ook voor jullie kind. Het kind heeft hier een bijzondere positie, want hij blijft altijd verbonden met allebei zijn ouders. Dat kan heel lastig zijn. Ze willen geen partij kiezen, ze voelen zich vaak schuldig en vragen zich af of de scheiding hun schuld is. Dat is lastig. Op zo’n moment wil je er voor je kind zijn, maar je hebt zelf ook veel aan je hoofd.
Een kindbehartiger is de stem van je kind in de scheiding. Waar heeft hij behoefte aan? Wat zou hij graag willen? De kindbehartiger vertaalt dit, zodat hij jullie kan adviseren. Doordat de kindbehartiger gespecialiseerd is in scheidingen, kennen ze de juridische taal, de taal van zorgverleners en weten ze wat er vaak speelt bij ouders en kinderen.
Dat verschilt per situatie en per kind. De ene keer zijn het gesprekken met jullie kind zelf, de andere keer zijn het gesprekken met de ouders en ook coaching hoort bij de mogelijkheden. Een kindbehartiger is een soort tolk voor de wensen van je kind. Hij vertaalt dit voor ouders, andere mensen die erbij betrokken zijn of in een juridische procedure. Het doel is altijd om het kind zich veilig te laten voelen, zodat hij makkelijk met zijn ouders om kan gaan. Ook tijdens en na de scheiding. Kinderen leren dat hun gevoelens ook meetellen, hoe ze ermee om kunnen gaan en krijgen zo een stem in iets wat ook over hun toekomst gaat.
Een kindbehartiger werkt vaak met een uurtarief, net als bijvoorbeeld advocaten. Omdat je te maken hebt met steeds andere situaties en mensen, is het altijd maatwerk. Toch zijn er ook kindbehartigers waarmee je afspraken kunt maken over de prijs voor een volledig traject. Over het algemeen betalen beide ouders de helft van de kosten.
Vergoeding: soms kun je een vergoeding via de gemeente krijgen om een kindbehartiger in te schakelen of kun je de kindbehartiger via een Persoonsgebonden Budget (PGB) (deels) vergoeden. Hierover kan een kindbehartiger je advies geven.
Nina: Ik vertelde de kinderen bijna niets. Dan konden zij kind blijven en dan konden wij proberen de boel te regelen. Het werd er niet gezelliger op thuis. Van onze kindbehartiger leerde ik dat informatie ze juist meer duidelijkheid gaf in deze ook voor hen onzekere en spannende tijd. Het blijft niet leuk, maar hierdoor hebben we wel meer openheid in ons gezin.
Anoniem: Mijn dochter vond het heel fijn om naar de kindbehartiger te gaan. Hier kon ze, zonder bang te zijn wat wij ervan vinden, aangeven wat zij wilde en wat ze belangrijk vond. Ook als dat voor mij of mijn vrouw niet leuk was. Dit heeft ons geholpen met het maken van de omgangsregeling.
Anoniem: onze scheiding viel in de categorie vechtscheiding. Voor niemand leuk. Uiteindelijk een mediator en een kindbehartiger ingeschakeld. Heb heel veel bewondering voor onze kindbehartiger. Heel knap hoe zij het belang van de kinderen voorop zetten en kon vertalen naar alle juridische dingen die we moesten doen en regelen.