Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
13 september 2021 door Lisanne Karstenberg
Oh help, een nieuw schooljaar, een nieuwe juf en meteen word ik overstroomd met mailtjes over klassenindelingen, wasroosters, vrije dagen, schoolreisjes en daar zie ik ineens de vraag staan: of er ook ouders zijn die klassenouder willen worden?
Ik probeer er snel overheen te lezen, maar mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt en met één oog lees ik de eerste regel. Eerlijk, na het woord luizenpluizen haak ik af. Snel wis ik de mail. Ik doe net of ik die vraag niet gelezen heb. Het lijkt me gewoon een ondankbare taak en mijn eerste gedachten is alleen maar: nog meer werk. Ik hoop op andere fanatieke ouders, maar niets blijkt minder waar als de vraag 'wie wil er klassenouder worden? ' mij blijft achtervolgen. In de app met ouders (heel slecht idee trouwens), in een nieuwe mail van de juf en via het leerlingvolgsysteem van onze school. Voor bijna alle klassen zijn er klassenouders gemeld, alleen niet in de klas van mijn middelste.
Shit, daar is de vraag weer, wie oh wie wil deze taak van klassenouder? Met lichte tegenzin dwing ik mijn brein om hierover na te denken. Maar, steeds weer vraag ik me af: wat is een klassenouder eigenlijk?
Als klassenouder ben je een soort rechterhand van de juf. Klinkt intensief maar het gaat voornamelijk om de organisatorische kant. Je regelt bijvoorbeeld het paas- of kerstdiner (ontbijt of lunch), het sinterklaasfeest, kerstversiering, feestjes op school en vaak ben je actief in het bedenken en meedenken over uitjes, activiteiten en schoolreisjes.
Dat betekent natuurlijk niet dat je het ook in je eentje moet dóen. De bedoeling is dat de klassenouder andere ouders om hulp vraagt (delegeren is het keyword!). Eigenlijk ben je dus vooral de contactpersoon tussen de leerkracht en de andere ouders. Je mag je bemoeien met zaken die niet inhoudelijk over het onderwijs gaan.
Besef je wel even: Als klassenouder van de kleuters heb je het net iets drukker dan als klassenouder van groep 3 of hoger. Er worden bij de kleuters nu eenmaal vaker activiteiten gedaan waarbij hulp nodig is, zoals pepernoten bakken in de klas. Daarbij zijn er bij de kleuters vaker uitjes en hebben kleuters nu eenmaal wat meer begeleiding nodig (ik krijg mijn jas niet dicht, mijn veter is los en ik moet plassen!) Dus als het takenpakket je nu afschrikt, kun je er altijd nog voor kiezen om later van een hogere klas klassenouder te worden.
Verder wordt er van een klassenouder verwacht dat je kaartjes of attenties regelt voor zieke kindjes, leerkrachten of kinderen die een broertje of zusje krijgen. Een beetje organisatorisch talent is hier dus wel voor nodig. Wat dacht je van een juffenbedankje?
Klinkt best leuk misschien? Het klassenouderschap is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ouders moeten namelijk ook bij je terecht kunnen wanneer er onvrede heerst over bepaalde zaken op school. In dat geval fungeer jij als doorgeefluik. En precies dat punt is waar ik mij op laat afschrikken. No way dat ik alle ellende van een andere ouder aan ga horen en door ga spelen aan de juf en dan het antwoord van de juf weer mag terugkoppelen.
Klassenouder ben je meestal voor een heel schooljaar en vaak doe je het niet alleen maar samen met nog iemand. Ik merk wel dat ik er nog niet aan toe ben. Ik wil heus wel betrokken zijn met de school en met de kinderen op school, maar vooralsnog heb ik een dreumes thuis. Neem je die dan mee als je pepernoten gaat bakken op school? Of regel je daar weer oppas voor?
Klassenouder, het lijkt me een hele dankbare taak maar vooralsnog ontwijk ik even de vraag wie klassenouder wil zijn. Ik hoop nog stiekem op andere actieve ouders. Dus hup, wie wil deze dankbare taak, wie bezit er over voldoende organisatorische en sociale skills? Wie weet word jij klassenouder van het jaar en ontvang jij eeuwige roem. Ik sla nog even een jaartje over, of twee. Of is dit een te egoïstische gedachte?
Wordt jij wel eens ergens voor gevraagd waar je eigenlijk geen zin in hebt? Ik vind het nog wel eens lastig om te reageren, want ik zie ook heus wel in dat het altijd dezelfde ouders zijn die iets doen.
Maar nu gewoon nog even niet, oke?
Lisanne is getrouwd met Sander, samen hebben zij drie kinderen. Een kleuterjongen (2015), een kleutermeisje (2017) en hun baby, geboren in 2020. In haar blogs wil ze herkenbaarheid en erkenning creëren, met een knipoog en een ludieke ondertoon. Zij heeft ook een eigen blogpagina en schrijft hier over alles wat zij tegenkomt in haar rol als moeder.