Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

13 september 2022

Handig om te weten over linkshandige kinderen

Linkshandigen zijn creatiever, hebben een voordeel bij sport en zijn erg oplossingsgericht. Tenminste, als je de vele vooroordelen over linkshandigheid mag geloven. Daarentegen is de wereld wel ingericht op rechtshandigheid en kan dit nog knap lastig zijn als je linkshandig bent. Wil je weten wanneer jouw kind een voorkeurshand ontwikkelt? En wat je moet weten als jouw kind linkshandig is? Lees dan snel verder.

De ontwikkeling van een voorkeurshand

Zijn jij en jouw partner linkshandig? Dan hebben jullie een grotere kans op een kind dat linkshandig is. In Nederland is 1 op de 10 mensen linkshandig. Wanneer beide ouders linkshandig zijn, neemt de kans op een linkshandig kind toe tussen de 25% tot 50%. Linkshandigheid is niet alleen erfelijk bepaald, maar het speelt wel een belangrijke rol.

Wanneer een baby wordt geboren is hij of zij doorgaans rechtshandig. Hoe dit mogelijk is, is nog niet geheel duidelijk, maar gedacht wordt dat de ligging in de buik hieraan bijdraagt. Veel baby’s liggen namelijk in de buik met hun rechterkant het dichtst bij de buikwand. Hierdoor krijgt deze kant de kans op zich meer te ontwikkelen door de vele prikkels. Alhoewel de meeste baby’s rechtshandig geboren worden, kan de voorkeurshand zich al vanaf jonge leeftijd ontwikkelen.

Kinderen ontdekken rond hun derde levensjaar een voorkeurshand. Dit is de hand waarmee ze dingen aanpakken, waarmee ze eten en waarmee ze een potlood vasthouden. Vanaf 3 jaar oud zou je vermoedens kunnen krijgen over de voorkeurshand van jouw kind. Het is echter nog tot het zesde levensjaar mogelijk dat de voorkeurshand van jouw kind wisselt. Pas vanaf dat moment wordt de voorkeurshand echt getraind qua motoriek en spierkracht.

Hoe ontdek je de voorkeurshand van jouw kind?

Vanaf 3 jaar oud zou je dus al een voorkeurshand kunnen ontdekken bij jouw kind, maar hoe kun je hier als ouder achter komen? Met deze tips kun je tijdig de voorkeurshand van jouw kind ontdekken.

  • Let goed op als jouw kind aan het tekenen of schrijven is. Met welke hand wordt het potlood of wordt de stift vastgehouden? Als jouw kind voornamelijk links gebruikt, is de kans groot dat dit de voorkeurshand is.
  • Besteed bij de maaltijd eens aandacht aan hoe jouw peuter de lepel vasthoudt. Gaanderweg ontwikkelt een kind een voorkeur voor een bepaalde hand om mee te eten. Linkshandige kinderen houden de lepel vaker in de linkerhand vast.
  • Met welke hand pakt jouw kind een speeltje aan? Als dit voornamelijk met links is, is de kans groter op linkshandigheid.
  • Let bij een potje voetbal eens op als jouw kind de bal een schop geeft. Linkshandige kinderen gebruiken namelijk vaker hun linkervoet om de bal te schoppen én om deze te stoppen.
  • Laat jouw kind eens door een wc-rolletje kijken. Gebruikt hij of zij hiervoor het linker- of juist het rechteroog? Het oog dat de voorkeur heeft, kan een indicatie zijn van de voorkeurshand.

De impact van linkshandigheid

Over linkshandigheid bestaan veel misverstanden en mythes. Hierdoor kun je als ouder een onjuist beeld krijgen van linkshandigheid. Het is zeker waar dat de hersenen van linkshandigen anders in elkaar zitten dan van rechtshandigen, maar dit betekent niet dat linkshandigen per definitie creatiever, ongezonder of gevaarlijker in het verkeer zijn, zoals vaak wel wordt gedacht.

Wat zijn dan wel de bewezen verschillen tussen links- en rechtshandigen? Allereerst is bewezen dat bij rechtshandigen het taalgebied en het motorisch gebied zich meer in de linker hersenhelft bevinden, terwijl dit meer verdeeld is over de twee hersenhelften bij de linkshandigen. Door de flexibelere indeling over de hersenhelften worden functies bij linkshandigen vaker opgevangen en herstelt in het geval van trauma of schade.

Daarnaast is bewezen dat linkshandigen in bepaalde sporten een voordeel hebben. Vooral bij contactsporten kan linkshandigheid een grote plus zijn. Omdat rechtshandigheid de standaard is, hebben linkshandigen vaak het voordeel van een verrassingseffect van hun aanvallen. Ook bij balsporten, zoals basketbal, tennis en volleybal kan hier veel van worden geprofiteerd.

De nadelen van linkshandigheid

Natuurlijk heeft linkshandigheid niet alleen maar voordelen op rechtshandigheid. Zo is de wereld vooral ingericht op rechtshandigen en dat kan soms knap lastig zijn. Kranen, kassa’s, scharen, deurknoppen: soms zijn deze simpele dingen als linkshandige niet zo makkelijk. Vooral schrijven vormt vaak een uitdaging. Als linkshandige veeg je de geschreven tekst, vooral met vulpen, al heel snel uit. Netjes schrijven kan voor jouw kind dus best een uitdaging worden op school. Gelukkig zijn er genoeg pennen waarmee je ook als linkshandige keurig kunt schrijven. Met een beetje voorbereiding en handigheid is linkshandigheid alleen maar heel leuk en bijzonder.