Mijn kind begint te stotteren: wat moet ik doen?

Het kan je behoorlijk overvallen als je kind ineens begint te stotteren. Eerst praatte hij of zij zonder problemen, en nu komen er haperingen, herhalingen of blokkades in de spraak. Je vraagt je af: waar komt dit stotteren vandaan en wat kun je doen om je kind te helpen? Geen zorgen, stotteren komt vaker voor dan je denkt, en in veel gevallen gaat het vanzelf weer over. Hier lees je tips van Dr. Marie-Christine Franke, stottertherapeut en krijg je tips hoe je je kind kan helpen om het stotteren te verminderen. 

Wat is stotteren?

Stotteren is een spraakstoornis waarbij de vloeiende spraak verstoord wordt. Je herkent het aan het herhalen van klanken of woorden zoals "ik-ik-ik wil" of aan langere klanken zoals "sssssuper". Soms lijkt het praten even helemaal stil te vallen, alsof je kind vastzit in een woord. Dit komt vaak voor bij jonge kinderen, vooral tussen de 2 en 5 jaar, wanneer ze zich volop aan het ontwikkelen zijn op het gebied van taal.

Oorzaken van stotteren bij kinderen

Waarom begint je kind ineens te stotteren? Er is niet één duidelijke oorzaak, maar er zijn wel een paar factoren die kunnen bijdragen:

  • Erfelijkheid: Stotteren kan in de familie zitten. Als jij of iemand anders in de familie stottert of heeft gestotterd, is de kans wat groter dat je kind dit ook doet.
  • Ontwikkelingsfase: Jonge kinderen stotteren vaak tijdens hun taalontwikkeling. Het leren van nieuwe woorden en zinnen gaat soms sneller dan hun mond kan bijhouden. Dit is een heel normaal proces en wordt ontwikkelingsstotteren genoemd.
  • Stress of spanning: Soms kan stress of spanning het stotteren tijdelijk erger maken. Bijvoorbeeld als je kind zenuwachtig is, zich gehaast voelt of onder druk staat om snel iets te zeggen.

Stotteren herkennen

Sommige kinderen merken zelf al snel dat het praten moeilijk gaat. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat het niet lukt om iets te zeggen, hun handje voor hun mond houden of hun hoofd bewegen om uit de stotter te komen. Soms gebruiken ze zelfs hun hand om zichzelf te helpen met praten. Andere kinderen lijken het juist helemaal niet op te merken en praten gewoon door, met stotters in hun spraak.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel stotteren vaak tijdelijk is, vraag je je misschien af wanneer je hulp moet zoeken. Hier zijn een paar signalen om op te letten:

  • Hoe lang stottert je kind al? Als je kind langer dan 6 tot 9 maanden stottert en het wordt niet minder, kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van een logopedist.
  • Leeftijd: Als je kind na zijn vijfde verjaardag begint te stotteren, is het goed om een logopedist te raadplegen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
  • Andere spraakproblemen: Heeft je kind naast stotteren ook moeite met andere aspecten van taal of spraak? In dat geval is het verstandig om eerder in te grijpen en hulp te zoeken.

Heb je twijfels of wil je meer zekerheid? Vul dan de screeninglijst in van het Stotterfonds. Deze SLS-vragenlijst kan je helpen om te bepalen of er een reden is om contact op te nemen met een logopedist.

Tips voor ouders van kinderen die net beginnen met stotteren

Als het stotteren net begonnen is, kan het lastig zijn om te bepalen wat je moet doen. Hier zijn wat tips voor ouders van kinderen die pas net stotteren:

Maak aantekeningen: Schrijf op wanneer je voor het eerst merkt dat je kind begint te stotteren en hoe erg het was. Geef elke week een score van 0-7 om de ernst bij te houden. Dit helpt om het verloop te volgen. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken.

Wacht 6-9 maanden af: Als het stotteren na 6-9 maanden minder wordt, is de kans groot dat het vanzelf weer overgaat. Vaak zijn kinderen na ongeveer drie jaar volledig hersteld.

Stress of frustratie?: Merken jij of je kind dat er veel stress door het stotteren ontstaat? Neem dan eerder contact op met een logopedist-stottertherapeut voor geruststelling en advies.

Was je kind ouder dan 5 jaar toen het stotteren begon? In dat geval is het verstandig om meteen een logopedist te raadplegen, vooral als stotteren in de familie voorkomt of je kind ook andere spraakproblemen heeft.

Tips voor ouders van peuters en kleuters die langer dan zes maanden stotteren

Stottert je kind al langer dan zes maanden? Dit kan betekenen dat het niet vanzelf overgaat. Hier zijn wat dingen om op te letten:

  • Vul de SLS-vragenlijst in: Als de score op deze lijst hoger is dan 11 punten, is het slim om contact op te nemen met een logopedist.
  • Maak je je veel zorgen?: Zelfs als de score lager is dan 11 punten, kan het geen kwaad om een specialist te raadplegen als je merkt dat het stotteren je zorgen baart. Het is altijd beter om te overleggen met een expert.

Tips voor ouders van kinderen die al kunnen lezen en schrijven

Als je kind al op school zit en nog steeds stottert, kan dat soms voor extra uitdagingen zorgen. Stotteren hoeft geen belemmering te zijn voor schoolwerk of sociale activiteiten, maar het kan lastig worden als je kind ermee gepest wordt of zich ongemakkelijk voelt.

  • Praat met de leerkracht: Zorg ervoor dat de leerkracht op de hoogte is van het stotteren. Samen kun je ervoor zorgen dat je kind zich comfortabel voelt in de klas.
  • Help met spreekbeurten en presentaties: Voor veel kinderen is het spannend om voor de klas te spreken, zeker als ze stotteren. Bespreek met de school of er alternatieven zijn, zoals meer tijd of een andere manier om de presentatie te doen.
  • Wees alert op pesten: Kinderen die stotteren, worden vaker gepest. Houd in de gaten hoe je kind zich voelt en of er signalen van pesten zijn.

Hoe kun je je kind helpen als het stottert?

Als ouder kun je veel doen om je kind te helpen:

  • Rustig luisteren: Laat je kind op zijn eigen tempo praten zonder hem of haar te onderbreken. Geduld is hierin heel belangrijk.
  • Geen druk: Leg geen druk op je kind om sneller te praten. Dit kan het stotteren verergeren. Laat hem of haar weten dat er geen haast is.
  • Maak er geen groot probleem van: Probeer het stotteren niet de hele tijd te benoemen of er te veel op te focussen. Een ontspannen sfeer helpt vaak enorm.
  • Positieve feedback: Geef complimenten over andere dingen dan praten, zoals hoe goed je kind iets uitlegt of het leuke verhaal dat hij of zij vertelde.

Behandeling van stotteren

Als het stotteren aanhoudt of erger wordt, is het verstandig om hulp in te schakelen. Logopedie kan je kind helpen om meer controle te krijgen over het spreken. Een logopedist kan samen met je kind op een speelse manier werken aan spraakoefeningen en technieken om het stotteren te verminderen. Hoe eerder je begint, hoe beter de resultaten vaak zijn.

Rustig blijven en de tijd nemen

Stotteren is dus een normale fase voor veel jonge kinderen, en in de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over. Het belangrijkste is dat je rustig blijft, je kind de tijd geeft om te praten en geen druk legt op het vloeiend spreken. Als het stotteren langer aanhoudt, of als je je zorgen maakt, is het slim om hulp te zoeken bij een logopedist.