Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
15 november 2022
In reclames en in films lijkt het voeden van een baby altijd zo natuurlijk te gaan, maar in de realiteit kan het geven van borstvoeding of de fles soms best uitdagend zijn. Tepelkloven, regeldagen, nachtelijke voedingen: het is niet gemakkelijk, vooral de eerste maanden niet waarin je ook mag wennen aan de rol van ouder en de nieuwe ervaringen met een baby. En dan kan het ook nog gebeuren dat jouw baby de fles weigert. Wat kun je allemaal wél doen in zo’n situatie? Van het speentje even verwarmen onder de warme kraan tot afleiden met een speeltje en oefenen met een nieuwe fles. Goed nieuws: jouw baby is niet de enige die de fles weigert. Alleen is het belangrijk om te ontdekken waardoor jouw baby niet drinkt en een passende oplossing aan te bieden.
Als jouw baby de fles weigert, kun je je flink zorgen maken over het welzijn van jouw kind. Het is tenslotte erg belangrijk dat jouw zoon of dochter voldoende drinkt. Vooral als je niet weet waarom jouw baby de fles weigert, kun je je machteloos voelen. Door het delen van onderstaande redenen, hopen we dat je jullie situatie herkent zodat je stappen kunt zetten in de richting die goed voelt voor jullie. En dat je baby snel weer van een flesje geniet. Misschien is jouw baby nog niet aan de fles gewend of heeft je baby last van een doorkomende tand waardoor de fles wordt geweigerd. We denken met je mee!
Als je borstvoeding hebt gegeven of nu nog geeft, kan jouw kindje de omschakeling naar drinken uit een flesje lastig vinden. Hij of zij kan drinken uit de borst prefereren of heeft tijd nodig om te wennen aan de fles. En dat is niet zo gek, want er komt zoveel nieuws op hem of haar af wat je baby allemaal mag leren. Het is een ontdekkingsfase waar je baby de ruimte en tijd voor nodig heeft. En dat gaat helaas niet altijd gemakkelijk of vanzelf. Soms heeft je baby wat meer hulp nodig om te wennen aan de fles. Alleen al de structuur van borst naar fles is een grote verandering, maar ook de smaak van de melk kan veranderen. Als je baby dan ook veel huilt omdat het honger heeft, is tijd extra confronterend. Soms kan het een behoorlijke strijd zijn, let daarom extra goed op jezelf en elkaar.
Heb je toevallig onlangs de fles veranderd of maak je gebruik van een andere speen op de fles? Dan kan dit de reden zijn dat jouw baby (nog) moeite heeft met de fles. Baby’s raken erg gewend aan een specifieke vorm of smaak. De manier van drinken kan indrukwekkend zijn, omdat deze verandering een nieuwe ervaring vormt. Je kindje kan even tijd nodig hebben om deze overgang eigen te maken. Soms gaat een verandering snel en soms gaat het iets langzamer. Misschien is het een idee om te kijken hoe je bepaalde veranderingen stapsgewijs kunt doorvoeren? Dan kan je baby geleidelijk wennen. Wist je dat er deskundigen voor je klaarstaan die met je mee willen denken? Je kunt altijd overleggen zodat een expert jouw twijfels weg kan nemen.
Met een jonge baby zul je regelmatig te maken krijgen met regeldagen. Dit zijn dagen waarop het voedingsschema dat jullie samen hebben opgebouwd opeens helemaal anders kan zijn. Jouw baby kan ineens veel vaker behoefte hebben aan voeding, meestal vanwege een groeispurt, maar dit kan heel geclusterd zijn. Meestal is een baby tijdens regeldagen onrustig, emotioneel en aanhankelijk, maar dit is met enkele dagen vaak weer voorbij. Tijdens een regeldag kan het ook zijn dat flesweigering voorkomt. Alles loopt echt even anders. Cliché, maar waar: de regeldagen gaan gelukkig ook weer voorbij...
Een andere veelvoorkomende reden voor het weigeren van de fles is dat jouw baby ziek of verkouden is. Drinken kan op zulke momenten moeizaam gaan, bijvoorbeeld omdat jouw baby minder of geen eetlust heeft. Op zich is dit niet erg, zolang jouw baby nog wel kleine beetjes drinkt en dit niet te lang aanhoudt. Heeft jouw baby last van witte vlekjes in de mond of rood tandvlees? Dan kan er sprake zijn van spruw of doorkomende tandjes. Dit kan het drinken pijnlijk maken voor jouw baby. Dit kan zeker bijdragen aan het weigeren van de fles. Overleg altijd even met de huisarts als je twijfelt wat je in deze situatie kunt doen voor het welzijn van jouw baby.
Er zijn veel redenen waarom jouw baby weigert te drinken uit de fles. Gelukkig zijn er net zoveel oplossingen om de fles weer aantrekkelijk te maken en het drinken te bevorderen. Niet alles zal werken of het gewenste effect hebben op jouw baby, want ieder kindje is anders. Aarzel niet om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts. Alleen al om jouw gerust te stellen, kan het fijn zijn om iemand mee te laten denken met jullie situatie.
Vooral jonge baby’s hebben soms wat hulp nodig om te beginnen met drinken. Stimuleer de hap- en zuigreflex, bijvoorbeeld door met de fles het reflex te stimuleren. Je kunt ook melk op de lippen druppelen om zo het voeden te starten.
Soms kan een beetje afleiding wonderen doen in de opvoeding. Dat geldt voor peuters en kleuters, maar net zo goed voor baby’s. Houd een speeltje bij de hand om jouw baby af te leiden en bezig te houden tijdens het voeden of wieg jouw baby om hem of haar te kalmeren. Andersom kan jouw kind ook snel afgeleid zijn tijdens het drinken waardoor de fles minder interessant is. Scherm je baby dan af zodat het in alle rust kan drinken.
Ieder kind is anders en heeft andere voorkeuren. Het kan daarom best zo zijn dat jouw baby de fles weigert omdat de fles of de speen niet fijn voelt of niet goed aansluit. Probeer eens van fles of van speen te wisselen en ontdek of dit verschil maakt.
Als jouw baby lange tijd borstvoeding heeft gehad, dan kan hij of zij er moeite mee hebben om over te stappen op flesvoeding. Vooral als mama de fles geeft kan dit leiden tot flesweigering, je baby verwacht van jou borstvoeding te krijgen. Deze periode van overstappen of het combineren met flesvoeding is echt even wennen. Voor jezelf, maar ook voor de baby. Het kan helpen om in het begin iemand anders de fles te laten geven waardoor je flesvoeding kunt opbouwen. En dat is fijn, want dan ben je minder afhankelijk van elkaar. Bijvoorbeeld in de fase dat je weer start met werken.
Slaperige baby’s zijn vaak makkelijker te voeden dan wakkere baby’s, vooral als ze nog heel jong zijn. Maak er daarom een gewoonte van om te voeden als jouw baby moe is of net wakker is. Dat maakt het voeden een stukje toegankelijker en zo kan de baby rustig drinken uit de fles.
Als jouw baby last heeft van doorkomende tandjes, dan kan de warme melk de pijn in de mond verergeren. Door het geven van iets koudere melk, verzacht je de pijn in de mond en verminder je de jeuk. Zo krijgt je baby voldoende drinken binnen.
Baby’s zijn enorm gevoelig voor de emoties van hun moeder. Als jij gestrest raakt of emotioneel minder stabiel bent tijdens het voeden kan dit direct effect hebben op jouw baby. Probeer daarom ontspannen te blijven om het geven van de fles soepeler te laten verlopen, hoe lastig dit ook kan zijn. Zeker wanneer je baby de fles weigert, dan kan dit zorgen voor frustraties en een gevoel van machteloosheid. Vind je het lastig om rustig te blijven op zo'n moment? Wissel het geven van de fles af met je partner, zodat je tot rust kunt komen. Het weigeren van de fles zal gelukkig niet voor altijd zijn, maar het is soms een pittige zoektocht naar een passende oplossing.
Lees je met een onrustig gevoel dit artikel en wil je dat iemand meedenkt met jullie situatie? Ben je klaar met de strijd rondom de fles? Twijfel niet langer en neem contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Zij denken graag met je mee wat je het beste kunt doen als je baby de fles weigert. Van tips tot inzichten of waardevolle adviezen; hopelijk drinkt je baby gauw weer alles op.