Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

11 april 2022

Een nieuwe school na een verhuizing, zo bereid je jouw kind het best voor

Als je verhuist naar een andere plaats, dan is de kans groot dat je kind moet veranderen van school. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op je kind. In dit artikel lees je hoe je het wisselen van school voor iedereen zo makkelijk en fijn mogelijk laat verlopen. Voor je kind én voor jou.

Het begin: een nieuwe school kiezen

Het beste advies dat we je hier kunnen geven: begin op tijd met zoeken naar een nieuwe school. Verhuizen heeft al veel invloed op kinderen, daarom is het belangrijk om het verhuizen goed aan te pakken. Daar hoort het kiezen van een nieuwe school ook bij. Om alles goed te kunnen regelen, moet je je kind ongeveer 10 weken voor de daadwerkelijke verhuizing inschrijven op de nieuwe school. Zo kunnen de scholen de overdracht met elkaar regelen. En door op tijd te beginnen met je zoektocht, heb je voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en eventuele wen- of proefdagen. De meeste ouders beginnen zo’n 3 maanden voor hun verhuizing met zoeken naar een nieuwe school. Maar in grote steden, waar scholen vaak een wachtlijst hebben, beginnen ouders eerder. 

Op scholenopdekaart.nl kun je meer informatie vinden over de scholen in je buurt, zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Op de website van de Inspectie voor Onderwijs kun je kijken hoe scholen beoordeeld worden op het gebied van kwaliteit. 

Veranderen van basisschool

Als je weet welke scholen er bij jullie nieuwe huis in de buurt zijn, dan kun je gaan selecteren. Vind je het moeilijk om te bepalen welke school de juiste is? Dan kan dit artikel je misschien helpen: hoe kies je een basisschool voor je kind? Denk aan punten als de afstand tot je nieuwe huis, maar ook de indruk van het plein, de faciliteiten, het onderwijskundig rapport en de sfeer in de school. Welke andere ouders en kinderen zitten op deze school? Check gelijk even of er een wachtlijst is. Vooral in grotere steden kun je hiermee te maken krijgen. 

Veranderen van middelbare school

Verhuis je naar een woning nog redelijk in de buurt? Vraag je dan af of je kind wel naar een nieuwe school moet.  De middelbare school is vaak al verder weg, dus kinderen zijn het vaker gewend te reizen. Dit maakt jullie flexibeler in de keuze voor een nieuwe school, maar ook de oude school blijft een optie. Misschien kunnen ze nog gewoon met de fiets of het OV naar hun oude school. Ook kun je kinderen in deze leeftijd veel meer betrekken bij de keuze. Dit helpt vaak in het proces van wisselen van school. Ga het gesprek aan over wat je kind belangrijk vindt.

Tips ter voorbereiding op het veranderen van school

  • Kies de nieuwe school net zo zorgvuldig als jullie oude school. 
  • Neem je kind mee naar de scholen die je op het oog hebt, zodat ze zelf ook al even kunnen kijken. Betrek je kind bij het gesprek en vraag achteraf wat je kind van de school vindt.
  • Regel een wen- of proefdag. 
  • Check hoe ver de nieuwe school is met taal, rekenen, etc. Zijn ze verder in de groep van je kind? Kijk dan of je je kind nog op hetzelfde niveau kunt krijgen om de overstap soepel te laten verlopen.
  • Ga in de weken voor de verhuizing langs op de nieuwe school. 
  • Neem afscheid van de oude school, bijvoorbeeld met een feestje. 

Wanneer kun je het beste veranderen van school?

Het meest natuurlijke moment is bij de overgang van het schooljaar, dus aan het begin van het jaar. Na een vakantie is ook vaak een natuurlijk moment, omdat alle kinderen dan tijd niet naar school zijn gegaan. Maar je kunt in principe het hele jaar door wisselen van school. 

De eerste dag op de nieuwe school

De meeste kinderen (en hun ouders) vinden het spannend om naar een nieuwe school te gaan. Ze kennen er nog weinig of geen kinderen en alles is anders. Het helpt als je van tevoren op school geweest bent. Ook het ritme van de school is fijn om vooraf te wetene: wanneer ga je gymmen, wanneer ben je uit, zijn er nog bijzonder dagen? Andere dingen die kunnen helpen:

  • Maak je kind rustig en op tijd wakker: ontbijt samen en probeer te peilen hoe je kind erin zit. 
  • Breng je kind zelf naar school. Hoe groot (of klein) je kind ook is… iedereen voelt zich zekerder als papa of mama mee is. Al is het maar tot het hek.
  • Vertel je kind wanneer jullie naar school gaan en wanneer je hem of haar weer komt halen. Niets zo vertrouwd als een bekend iemand die op je staat te wachten als school uitgaat.
  • Moet je kind huilen? Geen paniek, dat is heel normaal. Vertel je kind dat alles goedkomt. Betrek de leerkracht erbij en maak duidelijk dat je je kind straks echt weer komt halen. 

Tips tijdens het wennen aan een nieuwe school

Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voor mensen gewend zijn aan een nieuwe situatie. Dit geldt voor jou in een nieuwe baan, maar ook voor je kind op een nieuwe school. Over het algemeen wennen kleine kinderen sneller dan grotere kinderen, maar hierin is elk kind anders. Jij kunt het best inschatten wat je kind nodig heeft. Tips die kunnen helpen om het wennen zo snel mogelijk te laten gaan:

  • Neem de tijd voor je kind. Een verhuizing is hectisch en er moet zoveel gebeuren. Maar je kind heeft behoefte aan jou. Neem dus rustig en vaak de tijd voor je kind. Neem het mee in je totale planning, zodat je er met je hoofd ook bij bent. 
  • Wees positief en geef vertrouwen. Natuurlijk is het wennen op een nieuwe school, maar het komt goed. 
  • Stimuleer je kind om klasgenootjes uit te nodigen om te spelen.
  • Houd zelf contact met de leerkracht zodat je weet hoe het op school gaat.
  • Verken samen de buurt: de kortste weg naar school, wat is er allemaal te doen op het schoolplein?
  • Als je ergens nog tijd kunt maken: kijk of je kunt helpen op school bij activiteiten. Zo leer je niet alleen de klasgenootjes kennen, maar ook andere ouders. Dit kan het voor andere kinderen makkelijker maken om bij jullie te komen spelen.
  • Maak contact met andere ouders van jullie nieuwe school: op het schoolplein is daar een goed moment voor. Informeer ook eens of er een groepsapp is voor ouders uit de klas of wat er voor ouders op school georganiseerd wordt.
  • Organiseer een klein feestje. Zo maak je het laagdrempelig voor je kind om andere kinderen uit te nodigen. Dit hoeft niets bijzonders te zijn. 
  • Informeer bij andere ouders op welke sport of andere activiteiten de kinderen uit de klas zitten. Laat je kind ook een proefles judo doen of een keer kijken bij de dansles. 
  • Vertrouw op je kind. Kinderen die net verhuisd zijn, gaan vaak makkelijker in veranderingen mee en zijn weerbaarder. Het komt écht goed.

Misschien vind je dit ook interessant:
Mijn kind is onzeker en vergelijkt zich vaak met anderen, dit kun je doen

Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind vergroten?