Vind jij het ouderschap soms zwaar? Je staat er niet alleen voor!

Kinderen krijgen en opvoeden is een prachtige en uitdagende reis, maar kan soms ook overweldigend en pittig zijn. Maar weet: je hoeft het niet alleen te doen! Het vragen om hulp en het zoeken naar ondersteuning is niet alleen normaal, maar ook essentieel voor het welzijn van zowel jou als ouder als je kind. Het brengt zoveel rust. Waarom ondersteuning bij opvoeden en ouderschap zo belangrijk is en welke stappen je kunt nemen om je netwerk te versterken, lees je hieronder.

Het is normaal om opvoeden lastig te vinden

Ook al lijkt het dat bij andere ouders alles goed gaat, onthoud dat alle ouders, maakt niet uit met welke ervaring, het soms even niet meer weten, oververmoeid zijn en veel vragen hebben. Je bent niet de enige die worstelt met vragen als: “Doe ik het wel goed?”, “Waarom huilt mijn kind zoveel?”, “Waarom luistert mijn kind niet?” of  gedachten als “Ik ben net verhuisd en ken hier niemand in de buurt”, “Ik wil niet de hele tijd boos worden op mijn kinderen”. Het erkennen van deze vragen en uitdagingen is al een eerste stap in het zoeken naar ondersteuning.

Vraag om hulp en maak gebruik van informele steun

Het vragen om hulp is geen teken van zwakte, integendeel, het getuigt van moed en wijsheid. Vertrouwde mensen in je omgeving zoals familie, vrienden, buren of andere ouders kunnen je helpen. Durf open te zijn over je zorgen, vragen en behoeften. Misschien hebben zij vergelijkbare ervaringen en kunnen ze advies delen of praktische hulp bieden. Wist je dat het in vele culturen heel normaal is om het opvoeden als een taak te zien van de hele community? Familie, bekenden, buren, iedereen is betrokken bij de kinderen. Juist omdat het een taak is die veel van je vraagt en ondersteuning ontzettend waardevol is. En onthoud, waarschijnlijk help jij een ander ook maar al te graag als jouw hulp wordt gevraagd. Weet dat anderen jou ook graag helpen. Elkaar helpen versterkt ook nog eens jullie band.

Georganiseerde informele steun

Naast steun in je directe omgeving zijn er ook georganiseerde programma’s die ouders een steuntje in de rug kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is Home-Start, een programma waarbij ouders en opvoeders met elkaar in contact gebracht worden. De vrijwilligers die voor deze organisatie werken bieden een luisterend oor, geven praktisch advies en een helpende hand bij de uitdagingen van het ouderschap.

Dit is Home-Start voor jou

  • Home-Start is er voor alle ouders vanaf de zwangerschap
  • een vrijwilliger komt één dagdeel per week bij jou thuis
  • jij vertelt met welke vragen je zit en waarover je wilt overleggen
  • de vrijwilliger heeft tijd voor jou
  • een luisterend oor, vriendschappelijk contact en vertrouwen
  • denkt mee over praktische oplossingen
  • steunt je bij de opvoeding
  • helpt contact leggen met andere ouders
  • als moeder of vader krijg je meer rust en ga je weer genieten van het ouderschap
  • de steun is voor gezinnen gratis

Aanmelden is heel eenvoudig en helemaal gratis. Je staat er niet alleen voor.

Bouw je netwerk uit

Het versterken van je netwerk als jonge ouder is een investering in jezelf en je gezin. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Neem deel aan oudergroepen, zowel online als offline, waar je andere ouders kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen. Kijk wat er in je buurt wordt georganiseerd en waar je andere ouders kunt ontmoeten, dit kan bijvoorbeeld via een CJG of een buurthuis. Op veel plekken worden oudercafés georganiseerd, bijeenkomsten voor a.s. ouders, peutergroepen etc. Het opbouwen van een netwerk biedt niet alleen ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om vriendschappen en waardevolle relaties in de buurt op te bouwen. De meeste ouders hebben behoefte aan contact, verbinding en erkenning. Neem, als het goed voelt, dan ook zeker het voortouw om voor te stellen om een kop koffie of thee te drinken samen.

Zorg goed voor jezelf

Onthoud dat het belangrijk is om als ouder ook voor jezelf te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kind zorgen. Neem regelmatig tijd voor zelfzorg en ontspanning, ook al zijn het maar kleine momenten. Dit kan betekenen dat je af een toe een oppas regelt, de tijd neemt voor een hobby die je leuk vindt of gewoon even tot rust komt met een ontspannend bad. Kijk wat het beste bij jou past. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen; het stelt je juist in staat om energiek en veerkrachtig te blijven als ouder.

Conclusie

Het ouderschap is een prachtige, maar soms uitdagende reis. Het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat. Het vragen om hulp is een teken van kracht en verantwoordelijkheid. Wees niet bang om je zorgen, vragen en behoeften te delen met mensen in je directe omgeving. En als je niemand hebt in je omgeving, kijk dan of er bij jou in de buurt georganiseerde informele steun, zoals bijvoorbeeld Home-Start is. Je wordt in contact gebracht met een vrijwilliger die elke week naar je toekomt. Toegankelijk, laagdrempelig én kosteloos. Het kan een groot verschil maken dat iemand met je meedenkt en een luisterend oor biedt. Het vergroten en versterken van je netwerk is waardevol, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kind. Gun het jezelf en je gezin.

Bekijk ook eens deze video met meer informatie over de ondersteuning van Home-Start

Home-Start opvoedondersteuning voor ouders met opgroeiende kinderen - YouTube