Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Weinig energie door je beperking? Deze 5 tips helpen je de tropenjaren door

Iedere ouder zal het hiermee eens zijn: de eerste jaren met je kind zijn tropenjaren. Gebroken nachten, darmkrampjes, 'ik ben twee en ik zeg nee' – wie wordt er niet moe van? Hoe kom je deze jaren door als je om te beginnen al minder energie hebt door een chronische aandoening? Veel mensen met reuma, diabetes, long-covid en andere langdurige aandoeningen hebben minder energie dan gezonde mensen. Ouderschap is dan een extra uitdaging, weet ik uit ervaring. Kinderen hebben geen uitknopje. Je baby of peuter is te jong om rekening te houden met jouw beperkingen. Hoe ben je dan een leuke vader of moeder, zorg je goed voor jezelf en krijg je ook nog iets in het huishouden gedaan? Dit zijn de vijf lessen die ik als beginnend ouder met weinig energie heb geleerd!

1. Rust mee met je kind

Toen ik net moeder was, greep ik elk slaapje van mijn dochter aan om de was te doen, een e-mail te beantwoorden of alvast te koken. Allemaal nuttige dingen, maar rust kreeg ik zo niet. Het ging beter toen ik de slaapjes van mijn kind gebruikte om zelf op adem te komen. Slaapt jouw peuter overdag niet meer? Creëer dan een rustmoment voor jezelf met een luisterboek of video. Een uur schermtijd in ruil voor een gezellige moeder de rest van de dag is een goede deal.

2. Borstvoeding geven is niet per se vermoeiend

Twijfel je of borstvoeding geven niet te vermoeiend voor je is? Voor sommige moeders is borstvoeding geven vermoeiend. Anderen merken nauwelijks iets aan hun energie. Mijn ervaring met borstvoeding geven is positief. De eerste weken waren intensief, maar toen mijn kinderen eenmaal de slag te pakken hadden, waren het rustmomenten in mijn dag. Even rustig zitten, of een kwartiertje liggen was heerlijk. Het gaf mij ook een goed gevoel dat mijn lichaam dit wel kon. En de gevreesde nachtvoedingen? Borstvoeding geven betekent niet dat jij ’s nachts je bed uit moet. Laat je partner ’s nachts de luiers verschonen en jullie kind halen en weer in bed leggen. Omdat ik niet uit bed hoefde, sliep ik weer voor mijn man terug was.

3. Zorg dat je kind zijn energie kwijt kan

Jouw peuter barst van de energie. Het heeft geen zin om je peuter te vragen om even rustig aan te doen. Zorg dat je kind zijn (of haar) energie kwijt kan, het liefst ’s morgens al. Maak bijvoorbeeld van je tuin een speelparadijs of zoek een speeltuin in de buurt op met een fijn bankje voor jou. Mijn dochter was dol op peuterzwemmen.

4. Jouw aanwezigheid is belangrijk

Met een baby of peuter hoef je niet van alles te ondernemen of bijzondere dingen te doen. Het belangrijkste is dat jij er bent en aandacht voor je kind hebt. Je hoeft niet naar een pretpark. Een zandbak is goed genoeg. Huishoudelijke klusjes vinden peuters interessant. Mijn kinderen waren bijvoorbeeld dol op tuinbonen doppen, aardappels in de pan gooien en kiekeboe spelen met de was.

5. Gun je hoofd ook pauze

Als ouder van een dreumes of peuter kom je ogen en oren tekort. Een traphekje dat openstaat, een graai naar een glas op de salontafel, twee kinderen die elkaar in de haren vliegen, en waarom zijn kinderen zo stil in hun slaap? Ongemerkt ben je altijd aan het opletten, en dat kost veel energie. ‘Opletpauzes’ helpen. In een speeltuin met een hek eromheen kun je rustiger op een bankje gaan zitten. Of spreek met je partner af dat je om de beurt oplet.

Beperkte energie als ouder

Weinig energie hebben heeft invloed op alles wat je doet en denkt. Het kan frustrerend en pijnlijk zijn als je niet alle dingen kunt doen die je graag met en voor je kind zou willen doen. Jonge kinderen beseffen niet dat hun vader of moeder anders is dan andere vaders of moeders. Voor je kind ben jij normaal. Ze leven ook volkomen in het nu. Dat maakt het leven weer eenvoudig: nu een lach? Dan is het nu goed.