Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Je voelt de kleine handjes van je baby en merkt dat ze ijskoud aanvoelen. Je schrikt: is dit normaal, of heeft mijn baby ondertemperatuur? Baby’s zijn kwetsbaar en kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Vooral pasgeboren baby’s zijn gevoelig voor onderkoeling. Maar wanneer spreken we van ondertemperatuur, hoe herken je het en wat kun je doen om je baby warm te houden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
De normale lichaamstemperatuur van een baby ligt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Een temperatuur onder de 35°C noemen we onderkoeling. Dit is gevaarlijk, want het kan invloed hebben op de hartslag, ademhaling en organen. Daarom is het belangrijk om onderkoeling te herkennen en snel te handelen.
Baby’s verliezen sneller warmte dan volwassenen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Als je het vermoeden hebt dat je baby ondertemperatuur heeft, is de eerste stap altijd temperaturen. Dit doe je altijd rectaal met een thermometer. Is de temperatuur inderdaad laag? Dan wil je dit goed in de gaten houden. Een baby met ondertemperatuur kan de volgende signalen vertonen:
Merk je deze signalen op? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Neem contact op met je huisarts.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je hebt gemeten dat de temperatuur te laag is, zorg dan dat je dit doet:
1. Zorg voor een aangename kamertemperatuur
Houd de slaapkamer rond de 18-20°C.
2. Kleed je baby in laagjes
Laagjes kleding helpen om warmte vast te houden. Een mutsje is vooral belangrijk, want een groot deel van de warmte verliest een baby via het hoofd.
3. Huid-op-huidcontact
Leg je baby lekker tegen je aan op jouw blote huid en wikkel je samen onder een warme deken. Dit werkt niet alleen heel verwarmend, maar geeft ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
4. Gebruik een kruik
Een kruik kan helpen, maar let op dat deze goed beschermd is met een kruikenzak en niet direct tegen de huid van je baby ligt.
5. Controleer regelmatig de temperatuur
Gebruik een thermometer om de lichaamstemperatuur van je baby te meten, vooral in de eerste dagen na de geboorte en bij twijfel.
Heeft je baby een temperatuur van 35°C of lager? Dan is het tijd voor actie:
Een lichte onderkoeling (35°C) is nog te herstellen, maar bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C wordt het gevaarlijk. Je baby kan stoppen met rillen en suf of bewusteloos raken. Onder de 30°C kan het hart ermee stoppen.
Hoe vaak moet ik de temperatuur van mijn baby meten in de eerste dagen?
De verloskundige of kraamzorg adviseert vaak om dit minstens twee keer per dag te doen. Als je baby prematuur is of extra kwetsbaar, is vaker meten aan te raden.
Wat als mijn baby altijd koude handjes en voetjes heeft?
Dat is niet per se een probleem. Baby’s hebben vaak koudere uiteinden omdat hun doorbloeding nog niet optimaal is. Kijk vooral naar de romp en nek: voelen die warm aan, dan is de temperatuur waarschijnlijk goed.
Kan ik mijn baby 's nachts een extra dekentje geven?
Liever niet te veel lagen. Oververhitting is ook gevaarlijk. Houd je aan de richtlijnen en zorg voor een kamertemperatuur van 18 tot 20 graden gemiddeld.
Wat als ik met mijn baby naar buiten ga in koud weer?
Kleed je baby goed aan met laagjes en gebruik een warme voetenzak in de kinderwagen of draagzak. Zorg dat er geen koude wind in het gezichtje blaast.
Moet ik me zorgen maken als mijn baby minder goed drinkt?
Onderkoeling kan ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt en minder goed drinkt. Overleg met je huisarts.
Baby’s hebben onze hulp nodig om warm te blijven. Twijfel je? Neem altijd contact op met een arts. Liever een keer te veel bellen dan te weinig!