Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
29 december 2021
Voor mensen zonder hond klinkt het een beetje raar: je hond voorbereiden op de baby. Maar voor jou en andere hondenbezitters is het een logische stap in je zwangerschap. Je wilt het liefst dat de baby straks net zo gek is op je hond als jij. Garanties heb je nooit, maar je kunt wel zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn. In dit artikel vind je tips voor tijdens je zwangerschap en daarna.
Met een beetje geluk heb je ongeveer 7 maanden de tijd om je hond voor te bereiden op de komst van de baby. Dit geeft je ruim de tijd om je viervoeter te laten wennen de komst van het nieuwe gezinslid. Je wilt voorkomen dat je hond de veranderingen in zijn leven koppelt aan de komst van de baby. Check bijvoorbeeld of jullie huidige schema’s ook haalbaar zijn als de baby er straks is: denk aan uitlaten, eten en spelen. Probeer dat nu al aan te passen op het toekomstige ritme met een baby. Kijk ook eens kritisch naar zijn gedrag: trekken aan de lijn en tegen je opspringen is nu geen probleem. Wel als je ook een kinderwagen vast hebt of een baby in je armen. Kijk of je zelf dit gedrag nog kunt aanpassen of ga voor een opfriscursus langs de hondenschool of -trainer.
Andere tips:
Je hond laten wennen aan je baby begint al voordat de baby er daadwerkelijk is.
Stap 1: leader of the pack. Zorg dat jij de baas bent van de roedel. Als je dit goed op orde hebt, dan is je hond kalm en onderdanig. Dit helpt hem (en jou) om met de nieuwe gezinssamenstelling om te gaan als het zover is.
Stap 2: kom niet in mijn aura. Nu is opspringen niet erg, net als op de bank hangen of gigantisch in de weg liggen. Dat is met baby anders. Tegen je aanspringen als je je baby vasthebt kan gevaarlijk zijn. Werk dus alvast aan het concept ‘afstand houden’. Zodra jij eraan komt, moet je hond uit je persoonlijke ruimte gaan - tenzij jij anders aangeeft natuurlijk. You're in control.
Stap 3: gebruik de fijngevoelige neus van je huisdier. Als de baby eenmaal is geboren, helpt het om je hond te laten wennen aan de geur van de baby. Laat de hond, op afstand, ruiken aan een dekentje waar je baby in heeft gelegen. Doe dit het liefst voor je de baby mee naar huis neemt uit het ziekenhuis/naar beneden/woonkamer. Als je hond rustig kan reageren, dan kun je hem dichterbij laten komen en aan de baby laten ruiken. Zo leer je je hond dat de baby van jou is en dat jij bepaalt wanneer hij dichtbij mag komen. Het begin van respect voor het nieuwste lid van jullie gezin.
Stap 4: de eerste kennismaking. Hoe rustiger je hond is als hij kennismaakt met de baby, hoe groter de kans op een rustige eerste ontmoeting. Ga bijvoorbeeld eerst een stuk wandelen of uitgebreid spelen. Zorg dat hij rustig en onderdanig is als je thuiskomt. Het meest ideaal is dat er iemand anders in de kamer de baby vasthoudt, als jullie terugkomen. Begin op een afstandje en laat je hond niet te dichtbij komen. Focus op het gedrag. Zodra hij druk wordt of dominant gedrag laat zien, stop je de kennismaking. Ga op een later moment verder.
Stap 5: samen op pad. Raar maar waar: de kinderwagen helpt om duidelijk te maken wie de baas is. Zodra je namelijk met je hond en kind (in de wagen) op pad gaat, dringt zich een rangorde op. Als het goed is, loopt de hond naast of achter jou. De baby ‘loopt’ met zijn wagen als het ware voorop. Je hond volgt dus de baby.