Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 januari 2022

Luieruitslag, wat kun je doen?

De meeste baby’s hebben er in meer of mindere mate wel eens last van: luieruitslag. Het is echt heel vervelend voor die kleintjes omdat de luier dan tegen de huid schuurt en dit is pijnlijk. In dit artikel lees je hoe je luieruitslag kunt voorkomen en wat je kunt doen als je kindje er last van heeft.

Hoe ontstaat het?

Luieruitslag ontstaat door plas en poep in de luier, die de huid irriteren. En dat is niet zo gek. Tegenwoordig kunnen luiers veel beter vocht absorberen waardoor luiers minder vaak vervangen hoeven te worden. Maar dat kan dus wel zorgen voor een geïrriteerde huid. Het beste advies is om regelmatig de luier te vernieuwen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook al heb je nog de beste luiers, het is dus altijd slim om regelmatig de luier te vervangen. Laat daarnaast je kindje regelmatig even met de billen bloot liggen. Zuurstof bij de huid zorgt ervoor dat de huid goed kan ademen, waardoor het minder snel geïrriteerd wordt. Leg je baby even op een speelmat en leg er vooral een absorberend matje onder (kun je bij elke drogisterij kopen, en misschien heb je er nog wel wat liggen uit je kraampakket) om nattigheid te voorkomen. Baby’s vinden het vaak zó lekker om in hun blootje te liggen dat ze lekker alles laten lopen 😉 Zorg er trouwens ook voor dat je een luieremmer in huis hebt, vooral op warmere dagen kunnen luiers nogal gaan broeien en een goede luieremmer voorkomt nare geurtjes in huis. Of je zet een afvalemmer buiten, zodat je er binnen geen last van hebt.

Zalfjes en poedertjes

Zorg ervoor dat de huid van de billen droog blijft door wat talkpoeder te gebruiken na elke verschoning. Let erop dat je niet te veel gebruikt en dat het niet te veel verstuift, zodat jij of je baby het niet inademen. Je kunt het talkpoeder ook in de luier zelf doen. Heeft je baby luieruitslag? Gebruik dan bijvoorbeeld een zinkzalf. De werkende stof zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het vermindert jeuk en koelt de huid. Let op: er zit veel verschil in types zinkzalf. In sommige zalven zitten bijproducten die de huid juist afsluiten waardoor de uitslag alleen maar erger wordt. Er bestaat ook speciale zinkspray met pure zink erin, die kun je veilig gebruiken.

Andere oplossingen bij luieruitslag

  • Gebruik kamille. Kamille staat bekend om de kalmerende werking. Laat een potje kamillethee afkoelen, en dep het met een doek op de huid. Je kunt kamillethee ook gebruiken in het badje zodat het lekker in de huid kan trekken.
  • Geef je borstvoeding? Dat is de perfecte oplossing bij rode babybillen. Moedermelk zit boordevol gezonde voedingsstoffen die helend zijn voor babybilletjes. Dep wat afgekolfde melk op de billen en laat het even aan de lucht drogen voordat je weer een nieuwe luier omdoet.
  • Natuurlijke smeersels. Gebruik vooral geen vaseline, dit sluit de huid af. In plaats daarvan kun je smeren met bijvoorbeeld sheabutter of kokosolie (kokos werkt ontstekingsremmend). Deze natuurlijke smeersels zijn super voedend en verzorgend.

Dit artikel is geschreven met Ik en Mama.

Lees ook: