Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

25 februari 2022

Baby verkouden - tips!

Een verkouden baby: soms lijkt er geen einde aan te komen. Een verstopte neus, niezen en hoesten: voor je baby heel erg vervelend. Je kindje slaapt slechter en drinkt meestal ook minder goed. Hier vind je tips om je baby te helpen tijdens een verkoudheid. 

Baby’s worden vaak verkouden. Je baby heeft nog een lage weerstand, het immuunsysteem is nog niet volledig opgebouwd en daarom zijn ze erg vatbaar voor allerlei virussen? Zelfs hele jonge baby’s kunnen verkouden worden. De enige manier waarop een verkoudheid over gaat is door het virus eruit te werken. Gelukkig kun je daar je kindje een beetje bij helpen. 

Verkoudheid bij je baby: tips van andere ouders en professionals

Zoutoplossing bij een baby met verstopte neus

Omdat baby’s alleen nog maar door hun neus ademen is een neusverkoudheid extra vervelend. Vooral tijdens het slapen en eten. Een neusspray helpt je baby vrijer ademhalen. Onder de twee jaar wordt aangeraden het neusje enkel vrij te maken van snot door gebruik te maken van een speciaal daarvoor bedoelde zoutoplossing, bijvoorbeeld Cinuforce neusspray baby van VSM. Ook Otrivin Baby kan helpen bij verstopte neusjes. Otrivin heeft een zoutoplossing die je in het neusje druppelt en een neusspray speciaal voor baby's.

 Is je baby jonger dan 12 weken? Dan wordt er altijd geadviseerd eerst advies in te winnen bij een arts voor je dergelijke producten gebruikt. Een handig product om na het sprayen van de neus te gebruiken, is een zogeheten 'neuszuiger' (aspirator). Met deze neuszuiger kun je door zelf zachtjes aan het uiteinde te zuigen (er zit een filter tussen om het snot op te vangen), het snot uit de neus van je baby zuigen. Zo kunnen ze direct beter ademhalen. Fijn vinden ze het overigens niet, maar het is wel een hele effectieve methode.

Moedermelk in de neus en ui onder het bed

Wil je liever iets natuurlijks gebruiken? Op ons forum werd ook moedermelk getipt als oplosser van slijm en snot. Een druppeltje moedermelk in het neusje schijnt te helpen. Een andere vaak gehoorde tip? Een halve ui naast of onder het bedje. Het ruikt misschien niet zo lekker, maar een ui maakt het slijm losser!

Hoofdeinde van het bedje omhoog voor betere slaap

Een liggende houding bij verkoudheid kan zorgen voor extra benauwdheid en moeite met ademhalen. Denk maar eens aan jezelf als je verkouden bent. Plat liggen is niet fijn. Het kan daarom helpen om het hoofdeinde wat omhoog te zetten. Dit kan door middel van een handdoek onder het matrasje. Hierdoor kan je baby hopelijk vrijer ademen. Leg de handdoeken nooit in het bedje in verband met verstikkingsgevaar. Een andere optie is onder de poten aan het hoofdeinde van het bedje twee stapels boeken te leggen. Zo kun je het bedje een heel stuk omhoog krijgen. Let dan wel op dat je baby niet zo schuin ligt, dat hij naar de onderkant van zijn bedje zakt. 

Meer drinken om het slijm los te krijgen

Een baby die hoest, proest, een loopneus heeft en waterige ogen van de verkoudheid, kan op deze manier vocht verliezen. Geef jouw baby daarom extra te drinken. Veel drinken verhoogt de vochthuishouding en zo komt het slijm beter los.

Stomen bij vastzittend slijm

Vastzittend slijm en snot is heel vervelend voor je jonge baby, ook omdat ze zelf nog niet in staat zijn om te snuiten of goed te hoesten. Slijm lost op door te stomen. Ook het inademen van warme damp kan helpen om slijm los te maken. Neem je kindje dus mee in de badkamer als jij gaat douchen. Of doe je kindje lekker in bad in een na-dampende badkamer. Ook helpt het om de ruimtes vochtig te houden door speciale bakjes met water aan de verwarming te hangen of een luchtbevochtiger in de ruimte te zetten

Kleed je baby niet te warm

Een verkouden baby heeft vaak ook wel iets van verhoging. Kleed je baby daarom luchtig, zodat het de warmte kwijt kan. Zorg daarnaast voor frisse lucht in huis. Zet het raam regelmatig open om de boel door te luchten, maar leg je baby niet op de tocht. Ben je er niet zeker van of je baby verhoging heeft? Check dit dan met een rectale of oorthermometer. 

Dit helpt je baby NIET tijdens een verkoudheid

Er zijn een aantal misverstanden rondom een verkouden baby.

  • Zet de verwarming nooit hoger zodra je kindje verkouden is. Ook als je baby ziek is, is een temperatuur tussen 16 en 18 graden op het slaapkamertje prima. Zorg in plaats daarvan ervoor dat je kindje genoeg kleding aan heeft om zichzelf warm te kunnen houden.
  • Een volle agenda, weinig rust en veel activiteiten. Je kindje is ziek, dus pas de 'drie R’en' toe om beter worden te versnellen; Rust, Reinheid en Regelmaat. Zeg het kinderdagverblijf af en kruip samen in bed. Je baby wil het liefste bij jou zijn. Houd je baby uit de buurt van andere mensen die verkouden zijn.
  • Gebruik geen mentholcréme, deze zijn niet geschikt voor baby’s. Een wrijfmiddel dat wel geschikt is voor baby’s is bijvoorbeeld Luuf, dit verlicht tijdens het ademhalen.

Misschien een open deur maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden, rook niet in de buurt van je baby. Dit is schadelijk voor je kindje.

Goed om in de gaten te houden

Houd een verkoudheid goed in de gaten, vooral als je kindje nog erg jong is en hij niet zelf kan aangeven waar hij last van heeft. Dat je baby hangerig is en wellicht meer huilt is normaal. Een verkoudheid is vervelend maar kan geen kwaad. Let echter op het volgende als de verkoudheid lang duurt. Het kan namelijk ook duiden op een allergie.

  • Vocht is extreem belangrijk voor jonge baby’s. Tel daarom de plasluiers en zorg dat je kindje genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen. Hoeveel baby's 'normaal' drinken lees je hier. 
  • Om zeker te weten dat je kindje niets anders onder de leden heeft dan enkel een verkoudheid, houd in de gaten of je kindje alert blijft. Slaapt hij veel en reageert hij niet meer alert wanneer hij wakker is? raadpleeg dan een arts.
  • Heeft je kindje ook verhoging en neemt deze na 2 dagen niet af? Ga ook dan naar de huisarts. Bij baby's jonger dan 3 maanden met meer dan 38 graden koorts, is het advies ook altijd om de huisarts te bellen.

Sowieso geldt voor jonge baby’s: beter een keer te vaak naar de dokter dan te weinig. Volg je moedergevoel en ga naar de dokter als je twijfelt.

Lees ook: