Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Wat kun je doen bij pijnlijke, doorkomende tandjes?

Het doorkomen van tandjes kan voor veel ongemakken zorgen bij je baby. Gezwollen tandvlees, pijn, jeuk en zelfs koorts komen allemaal geregeld voor wanneer tandjes doorbreken. En dat is niet fijn voor je baby maar ook niet voor jou. Wat kun je doen bij doorkomende tandjes? En hoe ondersteun je je baby bij deze pijn? 

Wanneer komen de eerste tandjes?

Baby’s krijgen hun eerste tandjes gemiddeld rond de leeftijd van zes maanden. Sommige baby’s beginnen hier al met vier maanden mee, terwijl andere kinderen pas veel later hun eerste tandje krijgen. De eerste tandjes die doorkomen zijn meestal de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Daarna volgen de twee middelste tandjes in de bovenkaak. De vier tanden daarnaast, boven en onder, volgen gemiddeld tussen de negen maanden en de zestien maanden. Er zijn unieke gevallen waarin baby's al binnen een maand tandjes krijgen, en in hele uitzonderlijke gevallen worden er baby's al geboren met tandjes. Rond het eerste levensjaar hebben de meeste baby’s acht snijtanden. Vier boven en vier onder. Pin je er niet op vast, elk kind volgt zijn eigen tempo! Pas met drie jaar is het melkgebit compleet.

Doorkomende tandjes herkennen bij je baby

Een baby kan je niet vertellen dat er tandjes doorkomen of dat hij of zij last heeft van pijn. Maar dat betekent niet dat er niet wordt gecommuniceerd. Een baby laat op allerlei manieren merken dat er iets aan de hand is. Doorkomende tandjes kun je herkennen aan deze symptomen:

  • huilen
  • kwijlen
  • onrustig of slecht slapen
  • opgezet en rood tandvlees
  • kauwen en zuigen op alles
  • prikkelbaar zijn
  • slecht eten
  • diarree
  • luieruitslag
  • verhoging of koorts

Niet elke baby heeft van al deze symptomen evenveel last. Sommige baby’s hebben nauwelijks ergens last van bij het doorkomen van de tandjes terwijl andere kinderen er flink ziek van kunnen zijn. Wees gerust: de symptomen verdwijnen ook weer snel wanneer de tandjes zijn doorgekomen.

Hoe zien doorkomende tandjes eruit?

Je kunt de tandjes vaak al onder het tandvlees zien, het ziet eruit als een glazig wit bobbeltje. Het is niet altijd goed te zien, maar na een paar tandjes herkennen de meeste ouders het. Dus zo kun je weten of het echt tandjes zijn waar je kindje last van heeft, of dat het bijvoorbeeld een sprongetje is.

Hoe lang last van doorkomende tandjes?

Hoe lang de symptomen blijven, is per baby verschillend. Meestal krijgen kinderen al een paar dagen voordat tandjes doorkomen last van pijnscheuten en is het voorbij zodra je de tandjes ziet doorkomen. En sommige baby´s ervaren geen klachten, terwijl je ondertussen de tandjes ziet verschijnen. Meestal zijn baby's een paar dagen goed van slag en merk je na 3 tot 5 dagen verschil. Maar er zijn ook baby's die er een volle week echt last van hebben en uit hun doen zijn door de doorkomende tandjes.

Wat kun je doen bij doorkomende tandjes?

Doorkomende tandjes kunnen heel vervelend zijn en voor veel ongemak zorgen bij jouw kind. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten. Met deze tips kun je de klachten verminderen bij doorkomende tandjes.

  • Geef verschillende bijtspeeltjes waar jouw baby veilig op kan kauwen tijdens het doorkomen van de tandjes. Sommige bijtringen kun je ook in de vriezer of koelkast leggen. Zo verkoelen ze het tandvlees en dat vermindert de jeuk en de pijn.
  • Masseer het tandvlees van jouw baby met schone vingers of een tandenborstel. Er zijn ook speciale vingerborstels die je kunt gebruiken.
  • Koud water drinken kan de pijn tijdelijk verzachten. Net als het geven van niet al te warme melk. 
  • Een hard broodkorstje (deze kan je ook een uurtje van tevoren in de vriezer leggen) kan ook helpen.
  • Er zijn ook zogeheten sabbelzakjes waar je bevroren fruit in kunt doen. Je kleintje zal een bevroren stukje banaan of mango zien als een echte verwennerij, en tegelijkertijd werkt het verkoelend.
  • Extra borstvoeding aanbieden kan troostend en verlichtend zijn tijdens deze periodes. Aarzel dus niet om jouw baby vaker aan te leggen als dit nodig is.
  • Zijn de klachten erg vervelend? Dan mag jouw baby paracetamol krijgen om de pijnklachten te verminderen. Lees de bijsluiter goed door en dien de juiste dosering toe. Twijfel je? Aarzel niet om de huisarts of het consultatiebureau om advies te vragen, zij stellen je graag gerust. 
  • Bij doorkomende tandjes kan een tandgel uitkomst bieden. Deze gel verlicht de lokale jeuk, pijn en ontstekingsreactie en maakt het doorkomen van de tandjes iets draaglijker.
  • Wees geduldig. Periodes van doorkomende tandjes zijn zwaar voor baby’s én ouders, maar met veel geduld en liefde komen jullie er zeker goed doorheen. Net als die tandjes...

Barnsteenketting bij doorkomende tandjes

Een andere alternatieve optie is het dragen van een barnsteenketting. Dit wordt veel gebruikt in andere landen, waaronder in Duitsland en Spanje. Daar draagt bijna elk kind een barnsteenketting. Barnsteen, ook wel amber genoemd, is fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Overigens is het niet de bedoeling dat je kindje bijt op de ketting, daarvoor is de ketting niet bedoeld.

Hoe werkt een barnsteenketting bij tandjes? De warmte van de huid waarop de ketting gedragen wordt, zorgt ervoor dat de hars een stofje afgeeft en dat helpt bij ontstekingen. Let erop dat jouw kind de ketting alleen draagt als er een volwassene bij aanwezig is, en de ketting mag niet gedragen worden tijdens het slapen.

Lees ook: