29 augustus 2022

Hoe kun je zelf babyvoeding maken? Tips voor gezonde en smakelijke babyhapjes

Het eerste hapje vaste voeding is een grote mijlpaal voor baby’s en hun ouders. Het is een trots moment waarvan veel foto’s worden gemaakt en vertederd kijk je naar het geknoei en de gekke gezichten van jouw baby tijdens die eerste hapjes. Voor deze eerste vaste babyvoeding heb je volop keuze uit potjes en pakjes, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf groente- en fruithapjes te maken. Wij vertellen je alles over die allereerste hapjes en hoe je eenvoudig gezonde en lekkere babyvoeding klaarmaakt.

Vanaf wanneer eerste hapjes babyvoeding?

De meeste baby’s beginnen tussen de vier en de zes maanden oud met vaste voeding. Eerder beginnen is niet raadzaam; jouw baby is er dan nog niet aan toe. Wanneer jouw zoon of dochter goed rechtop kan zitten, goed kan slikken en ook met nieuwsgierigheid en smakkende geluiden naar voeding kijkt, is het tijd om met vaste voeding te beginnen. De meeste ouders beginnen hier vanaf 6 maanden mee.

De eerste kennismaking met vaste voeding noemen we ook wel bijvoeding of oefenhapjes. Melkvoeding is op deze leeftijd nog de belangrijkste bron van voedingsstoffen, maar door deze kleine hapjes went jouw baby wel aan groente, fruit, granen en andere voedingsmiddelen. Geleidelijk aan zal het dieet van jouw baby steeds meer gaan bestaan uit vaste voeding. Rond de 8 maanden zullen de hapjes de flesjes of de borstvoeding gaan vervangen. De meeste kinderen eten met één jaar grotendeels met de pot mee.

Jouw kind laten wennen aan vast voedsel

Er zijn verschillende manieren om vaste voeding te introduceren. De eerste hapjes bestaande uit groente- en fruitpuree zijn erg populair en vallen doorgaans goed in de smaak. De variatie is eindeloos en het is nog voedzaam ook. Sommige ouders geven echter de voorkeur aan vaste voeding in oorspronkelijke vorm om zo kinderen bekend te maken met diverse voedingsmiddelen en zelf controle te geven over hun voedsel. Met de Rapley-methode, ook wel baby-led weaning genoemd, leert een baby zelf spelenderwijze proeven en eten.

Het is belangrijk om te weten dat deze eerste babyhapjes vooral bedoeld zijn om te ontdekken, te proeven en mee te spelen. Maak je geen zorgen als jouw baby de eerste weken nauwelijks iets eet. Deze hapjes zijn de eerste tijd voornamelijk bijvoeding. Pas wanneer jouw baby de smaak te pakken heeft, wordt de flesvoeding of de borstvoeding afgebouwd en vervangen door vaste voeding. Met de pot mee-eten duurt dus nog wel even.

Belangrijk om op te letten wanneer je de eerste babyhapjes geeft

Of je nu kiest voor gepureerde groente of de Rapley-methode, het eerste hapje zal met zorg moeten worden gekozen. Baby’s van vier tot zes maanden oud kunnen namelijk nog lang niet alle voedingsmiddelen probleemloos eten. Producten die rauw zijn, hard zijn of ongezond zijn, zijn niet geschikt als eerste hapje. Vermijd rauwe vis en rauw vlees, zoals carpaccio en ossenworst, honing, rauwe kaas en leverproducten om de kans op ziekmakende bacteriën en schadelijke stoffen te verkleinen. 

Het eerste hapje

Wat is er wel geschikt als eerste hapje? Heel veel! Groenten als broccoli, pompoen, wortel, pastinaak, courgette, zoete aardappel, doperwten en bloemkool zijn heel geschikt als eerste hapje. En ook fruit, zoals peer, appel, banaan, perzik, avocado, mandarijn, meloen en rijpe mango, valt vaak in de smaak. Aarzel ook zeker niet om jouw baby kennis te laten maken met rijst, aardappel, gebakken vis, hardgekookt ei en goed gegaarde kipfilet.

Doorgaans geldt het advies om de eerste hapjes vooral zo puur mogelijk te houden. Zo leert jouw baby de individuele smaken kennen en waarderen. Kies het liefst voor gezonde producten. Probeer deze zelfgemaakte hapjes vooral niet te zoet te maken. Het is beter om jouw zoon of dochter niet direct te wennen aan een zoete smaak van zelfgemaakte of kant-en-klare babyhapjes of zoete toetjes. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken, dus het is beter om jouw baby vooral kennis te laten maken met andere smaken.

Zelf groente- en fruithapjes maken

Wil je jouw baby graag kennis laten maken met vaste voeding in de vorm van groente- en fruithapjes? Dan kun je deze ook eenvoudig zelf maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft echt geen keukenprins of -prinses te zijn om smakelijke en voedzame hapjes te creëren.

Groentehapjes maak je door groente, zoals wortelen, pompoen of broccoli, te stomen of te koken. Wanneer de groente gaar is, maak je de groente fijn met een staafmixer of een blender. Als je net begint met bijvoeding is het raadzaam om de hapjes heel fijn te malen. Is jouw baby al wat meer gewend aan vaste voeding? Dan kun je de puree iets grover maken. Eventueel kun je de groente wat smeuïger maken met plantaardige olie of boter. Maak de eerste porties niet te groot. Vaak is een enkel lepeltje of een heel klein schaaltje al meer dan genoeg voor de eerste hapjes.

Zelf babyvoeding maken

Wil je zelf fruithapjes maken? Kies dan een stuk fruit uit en pureer dit fijn in de blender of prak het fijn met een vork. Fruit hoeft niet per se gekookt of gestoomd te worden, al is warme appel- of perenmoes wel heel lekker! Is jouw baby al gewend al hapjes? Snijd het fruit dan in heel kleine stukjes. Zo leert jouw baby goed kauwen en verschillende structuren kennen.

Zelf groentehapjes voor je baby maken

Groentehapjes maak je door groente, zoals wortelen, pompoen, zoete aardappel of broccoli, te stomen of te koken. Dit zijn groenten met zachte smaken die perfect zijn voor de eerste hapjes. Wanneer de groente gaar is, maak je de groente fijn met een staafmixer of een blender.

Als je net begint met bijvoeding is het raadzaam om de zelfgemaakte babyvoeding van groenten heel fijn te malen. Voeg een beetje kookvocht toe voor een goede consistentie. Is jouw baby al wat meer gewend aan vaste voeding? Dan kun je de puree iets grover maken en gaan experimenteren met de textuur. Eventueel kun je de groente wat smeuïger maken met plantaardige olie of boter. Dat is bovendien goed omdat jouw baby ook vet nodig heeft.

Je kunt geleidelijk aan gaan uitbreiden qua ingrediënten en recepten en zo iets lekkers maken. Je kunt smaken combineren voor allerlei verschillende babyhapjes. Je kunt eindeloos variëren en experimenteren en zo jouw kind met steeds meer smaken kennis te laten maken. Zo werk je steeds meer toe naar een volwaardige maaltijd.

Zelf fruithapjes maken

Wil je zelf fruithapjes maken? Kies dan een stuk fruit uit en pureer dit fijn in de blender of prak het fijn met een vork. Fruit hoeft niet per se gekookt of gestoomd te worden, al is warme appel- of perenmoes wel heel lekker! Is jouw baby al gewend aan de gepureerde hapjes en eet hij of zij meer dan een paar lepels? Snijd het fruit dan in heel kleine stukjes. Zo leert jouw baby goed kauwen en verschillende structuren van groenten en fruit kennen.

Maak de eerste porties niet te groot. Vaak zijn een paar lepeltjes of is een heel klein schaaltje al meer dan genoeg voor de eerste hapjes. Je streeft tenslotte niet naar melkvoeding vervangen; je wilt dat jouw kind gewend raakt aan vast voedsel.

Handige tips voor groente- en fruithapjes

  • Je hoeft echt niet elke dag nieuwe groente- en fruithapjes te maken. Bereide puree laat zich uitstekend bewaren in de koelkast of in de vriezer! Gebruik in het begin bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder om de hapjes in handige porties in te vriezen. Even ontdooien en klaar!
  • Voeg geen zout toe aan de hapjes. Dit is niet gezond voor jonge baby’s.
  • Vermijd het gebruik van kruiden en specerijen in het begin. Het is verstandig om jouw baby eerst kennis te laten maken met de pure smaken van groente en fruit.
  • Je hoeft echter kruiden en specerijen niet te weren uit de keuken. Ook kleine baby’s kunnen prima tegen kruiden en specerijen als ze eenmaal gewend zijn aan hapjes.
  • Als jouw baby gewend is aan enkele smaken kun je gaan variëren met combinaties van verschillende groentes en fruit. Later kun je de hapjes ook steeds meer vormgeven als volwaardige maaltijden met combinaties met granen en vis of vlees.
  • Voer de warme hapjes pas aan jouw baby als de puree lauwwarm is.
  • Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor smakelijke hapjes? Dan vind je in kookboeken voor kinderen volop ideetjes.
Lees ook: