Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
16 december 2016 door Esther Storm
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de ouders. Maar waar moet je rekening mee houden qua aanvullende verzekeringen?
Wil je je kind – of kinderen – meeverzekeren met je eigen zorgverzekering? Dan is het slim om niet alleen rekening te houden met de zorg die je zelf nodig hebt. De basisverzekering vergoedt natuurlijk de belangrijkste zorg, maar kinderen kunnen ook andere zorg nodig hebben die er niet in zit. Bijvoorbeeld een bril, een beugel, of steunzolen. Om die zorg vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig.
Voor orthodontie weten de meeste ouders wel dat je daar een aanvullende zorgverzekering voor nodig hebt. Maar dat je ook voor een kinderbril of steunzolen aanvullend verzekerd moet zijn, weet niet iedereen.
Een kinderbril is vaak niet zo duur, maar hij is misschien wel eerder aan vervanging toe. Check dus even wat een zorgverzekeraar vergoedt, voor je je aanvullend ervoor verzekert. Want misschien is zelf betalen wel veel goedkoper.
Heeft je kind steunzolen nodig? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Steunzolen zitten niet in de basisverzekering en kosten minimaal 100 euro per paar. Kinderen hebben ze vaak een paar jaar nodig omdat hun voeten in de groei zijn. Misschien wel een reden om je hiervoor te verzekeren.
In de basisverzekering zitten 9 behandelingen kinderfysiotherapie. Verwacht je dat je kind meer behandelingen nodig heeft dan is het misschien slim om er toch een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Want een behandeling kost ongeveer 40 euro.
Heeft je kind psychologische of psychiatrische zorg nodig? Dat betaalt de gemeente (tenzij hun budget op is...), aangezien deze zorg niet onder de zorgverzekering maar onder de Jeugdwet valt, die door de gemeente wordt uitgevoerd. Je huisarts weet hoe het werkt, en kan je adviseren waar je hulp kunt vragen. [Voor meer informatie hierover, zie: Op naar de huisarts https://www.ouders.nl/artikelen/op-naar-de-huisarts - red.]
Voor logopedie heb je géén aanvullende zorgverzekering nodig, want deze zorg zit in de basisverzekering. Wel heb je vaak een verwijzing nodig van een arts.
Het is slim om de zorg die je kinderen nodig hebben mee te verzekeren. Maar reken wel altijd uit of de extra premie opweegt tegen de vergoedingen. En verzeker je kind altijd bij de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering afsluit, zeker als je kind gratis is meeverzekerd voor de aanvullende verzekering.
En heeft je kind slotjes of een beugel nodig? Dan hoef je als ouders echt niet allebei een verzekering met orthodontie af te sluiten. Als één ouder zo'n pakket afsluit, en het kind meeverzekert, is dat voldoende. Want dubbel verzeker zijn betekent wel dubbele premie maar geen dubbele vergoeding.
is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.