9 september 2010 door Justine Pardoen

Zorg dat uw kind geen katvanger wordt

Tieners worden steeds vaker het slachtoffer van fraude met bankpassen, doordat ze ingezet worden als 'katvanger'. Lees hier hoe het werkt, en praat erover met uw kinderen.

Criminelen zijn altijd op zoek naar manieren om zwart geld weg te sluizen. Sinds kort doen ze dat door scholieren te ronselen en ze tot 'katvanger' te maken.

Een katvanger is een stroman, die de aandacht afleidt van de grotere crimineel. Voorheen werden vooral junks en andere zielepoten ingezet als katvanger, met name om als kop van jut te dienen voor frauderen met bv's. Ze werden dan op papier directeur van een bv gemaakt, waarna op naam van de bv allerlei dure spullen gekocht (maar niet betaald) werden, met als gevolg dat de bv failliet ging en de nep-directeur veroordeeld werd vanwege zijn persoonlijke aansprakelijkheid als bestuurder.

Gemakkelijke prooi

Inmiddels heeft deze praktijk zich uitgebreid tot gewone scholieren. Ze worden benaderd door jonge volwassenen (de ronselaars) die een goed verhaal hebben waarmee ze de tieners overhalen om hun bankpasje uit te lenen. Dat hebben ze even nodig om wat geld te kunnen storten. Het kan daarbij gaan om bedragen rond de 10.000 euro. Als het geld erop staat, moet de scholier het er zelf weer afhalen en cash teruggeven aan de ronselaar.

Scholieren zijn een gemakkelijke prooi, omdat de ronselaar vertelt dat ze er 100 of zelfs 200 euro mee kunnen verdienen. Voor een tiener is dat veel geld voor bijna niets doen. En: "Wat kan het kwaad", denkt de scholier. "Ik heb toch maar een paar tientjes op mijn rekening staan, dus als het mis gaat heb ik weinig te verliezen." Als de ronselaar ook nog een goed verhaal vertelt, waarmee hij de scholier het gevoel geeft dat hij met zijn hulpvaardigheid een goede daad verricht, dan is het wel erg moeilijk om nee te zeggen.

Let op: de tieners worden geronseld op straat, rond scholen, en op andere plekken waar ze graag komen. Dus ook via internet. Denk aan sociale netwerksites als Hyves en Facebook, etc. Ook daar moeten ze dus heel alert zijn.

Enorme problemen

Scholieren die zich hiermee inlaten, krijgen enorme problemen. Dit kan er gebeuren:

  • Om te beginnen wordt de beloofde beloning vrijwel nooit betaald.
  • Op een gegeven moment wordt het geld getraceerd door de politie, die dan uiteindelijk uitkomt bij de bankrekening van de tiener. Op dat moment wordt het kind verantwoordelijk. Hij moet het criminele geld terugbetalen. En als hij niet kan uitleggen waar het geld gebleven is, wordt hij zélf van fraude beschuldigd, wat erg moeilijk te weerleggen valt.
  • Het kind blijft dus zitten met een forse schuld.
  • Maar erger nog: het kind komt bij de banken op een zwarte lijst te staan. Dat betekent dat hij 8 jaar lang geen bankrekening kan openen. En dat heeft weer enorme gevolgen: je kunt geen studiefinanciering ontvangen, geen abonnement voor een mobiele telefoon meer afsluiten, enzovoorts.
  • En tot slot: als uw kind veroordeeld wordt (en die kans is zeker niet denkbeeldig), dan zit hij met een strafblad. Als hij nog nooit eerder met politie en justitie te maken heeft gehad, zal de straf waarschijnlijk een taakstraf zijn.

Praten over geld

Kortom: het is niet zomaar wat. Praat dus met uw kinderen over geld uitgeven, over alle leuke dingen die je wilt kopen in deze wereld, en over de verleiding om je met zulke activiteiten in te laten.

Vertel erbij dat het domweg niet gemakkelijk is om geld te verdienen, en dat elke manier waarop je wél gemakkelijk aan geld kunt komen altijd verdacht is. Net zoals een hogere rente ook altijd meer risico betekent.

Een aanbod waarmee je voor bijna niets doen een paar honderd euro kunt verdienen, is echter niet alleen te mooi om waar te zijn, het kan ook het begin zijn van jaren ellende.

Praat in het verlengde hiervan over het omgaan met persoonsgegevens en alles wat daaraan gekoppeld is. Je burgerservice-nummer, een bankpas, een pincode, je inloggegevens van een account op internet... dat zijn allemaal dingen die je in principe nooit uit handen moet geven. Aan niemand eigenlijk.

Tip

Heeft u een kind waar moeilijk mee te praten valt, overweeg dan om met de bank af te spreken dat er een opname-limiet wordt ingesteld.

Lees ook: