Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
29 maart 2021 door Wendy Zenden
“Hoe was het vandaag op school?” Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag als kinderen thuis komen uit school of ’s avonds aan tafel bij het avondeten. Want natuurlijk wil je als ouder graag weten hoe je kind het op school heeft gehad. Maar waarschijnlijk ook heel herkenbaar is het antwoord dat je dan in veel gevallen van je kind krijgt: “goed hoor”, “saai”, “leuk” of misschien ook wel “stom”. Als je doorvraagt ontstaat er vaak wel een leuk gesprek en krijg je te horen wat je kind allemaal heeft beleefd vandaag op school en wat er tijdens het speelafspraakje is gespeeld.
Het is jammer dat het vaak bij die specifieke vraag blijft, want tegenwoordig speelt het leven van kinderen zich ook voor een groot deel online af, met sociale media, gamen en internet. Dit blijkt uit recent onderzoek (Monitor mediagebruik 7 – 12 jaar) waarin ouders aangeven dat kinderen in de leeftijd van 7 – 12 jaar ruim 3 uur per dag met media bezig zijn. Die online wereld is ook het meest onzichtbaar voor de omgeving, maar hierin kunnen zich wel dingen afspelen die een grote impact hebben op je kind. Ouders vinden het vaak lastig om met hun kind te praten over de ervaringen die hun kind heeft op sociale media of tijdens het gamen. Maar ook kinderen zelf geven aan dat zij het lastig vinden om hierover met hun ouders te praten.
Toch is het belangrijk dat je met je kind praat over wat hem interesseert en bezighoudt, juist ook in de digitale wereld. Door hierover met je kind in gesprek te gaan voelt hij zich gehoord en leert het zijn mening te geven en te vormen. Zo wordt het voor je kind heel gewoon om media-ervaringen met jou te delen en erover te praten. Zeker als je het hier al op jongere leeftijd met elkaar over hebt, zal je kind dit als het ouder wordt ook makkelijker blijven doen. Door samen te praten over wat je kind allemaal tegen kan komen, wordt je kind ook weerbaarder tegen de negatieve kanten van de digitale wereld.
Praten is dus erg belangrijk, daar zijn alle specialisten het over eens. Dat wil alleen niet zeggen dat het makkelijk is om een goed gesprek te hebben met je kind over sociale media en gamen. Hoe doe je dat nu op een goede manier? Hieronder volgen een aantal tips.