Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

14 maart 2021 door Antoinette Aris

Weet wat je eet! Deze producten zijn misleidend én ongezond

‘Bijna driekwart van de kinderproducten in de supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen. Ook wordt bij een kwart van deze producten kindermarketing gebruikt.’ Dit concludeert UNICEF in het onderzoeksrapport De verleiding naar (on)gezond.

Bij ruim 2000 kinderproducten, zoals kinder-, dreumes- en peutervoeding, kinderontbijtgranen, kindertoetjes en pakjes drinken is gekeken of ze pasten binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Veel ouders vertrouwen erop dat de voeding speciaal voor kinderen goed en gezond voor hun kinderen is.

Te veel suikers, energie of zout of te weinig vezels

Daarnaast weten we uit onderzoek dat maar weinig kinderen eten volgens de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon: 95 procent eet niet voldoende groente per dag, 80 procent niet voldoende fruit en 20 procent drinkt dagelijks suikerhoudende dranken.

Ook weten we dat één op de acht kinderen overgewicht heeft. Afgezien van het feit dat zij een hoger risico hebben op het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten of slaapproblemen, hebben ze ook vaker last van psychische klachten, zoals depressie of sociaal isolement.

Goede en gezonde voeding voor kinderen is dus van wezenlijk belang. Goede voeding is een kinderrecht, volgens dit onderzoek.

Natuurlijk is soms iets ongezonds ook oké. Dat hoort er ook bij. Maar hoe weet je wat gezond is? Hoe kan je als ouder een bewuste keuze maken? Neem het heft in eigen handen en leer etiketten te lezen. Zo omzeil je de valkuilen van de voedingsmiddelen industrie. Weet wat je eet.

Laat je niet misleiden door de voorkant van de verpakking

De naam van het product, de afbeelding op de voorkant en de slogans die op de verpakking staan, zeggen niets over wat het product daadwerkelijk is. Ze kunnen je een indruk geven van hoe het product eruit ziet en waar het naar smaakt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Negeer dus de naam en afbeelding op de voorkant van een product, maar kijk direct naar de ingrediëntenlijst. Daar word je veel wijzer van.

Als er op de verpakking van een product een ingrediënt staat afgebeeld of is opgenomen in de naam (denk aan kersenyoghurt of wortelsoep) dan is de producent verplicht om op de verpakking in procenten te vermelden hoeveel er daarvan in zit. Dat levert bijzondere informatie op. En zo zie je bijvoorbeeld dat het vleugje honing in de Jumbo crunchy pindakaas met 0,1% met recht een vleugje genoemd mag worden.

Let goed op de volgorde van de ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst vertelt ons de ware inhoud van het product. Alle ingrediënten van een product staan verplicht vermeld op de verpakking. Het ingrediënt waarvan het meest in het product zit, staat altijd vooraan.

Is het eerste ingrediënt van een product suiker? Dan is dit het grootste bestanddeel. Over het algemeen kun je er ook van uitgegaan dat hoe langer de lijst met ingrediënten, des te ongezonder het product.

Let op verhulde toevoegingen

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen. Het zijn feitelijk toevoegingen zonder voedingswaarde. Ze worden toegevoegd aan producten om bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid te verbeteren.

Sommige producten lijken ten onrechte bij het lezen van de ingrediëntenlijst geen E-nummers te bevatten. Het gebeurt regelmatig dat fabrikanten niet het E-nummer in de ingrediëntenlijst zetten, maar de naam van het E-nummer voluit schrijven. Bij een pak roze koeken staat in plaats van E120 het ingrediënt karmijnzuur vermeld. Indien je zoveel mogelijk E-nummers wilt mijden, kun je er het beste vanuit gaan dat elk ingrediënt dat je niet begrijpt of kan uitspreken een hulpstof of E-nummer is.

Verborgen suikers

Wil je je kindje minder suiker te eten geven, let dan ook op de andere benamingen van toegevoegde suikers die in een product kunnen zitten. Suiker wordt op verpakkingen lang niet alleen suiker genoemd. Wist je dat suiker verstopt zit onder meer dan 50 schuilnamen? Suiker heeft ook veel andere namen zoals dextrose, fructose, lactose, honing, ahornsiroop, en kandij. Onder het kopje koolhydraten bij de voedingswaarde vind je alle suikers bij elkaar.

Als je kind goed en gevarieerd en met regelmaat gezond eet, dan krijgt je kind voldoende vitamines binnen voor een goede groei, ontwikkeling en weerstand. Dus weet wat je eet.