Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
2 december 2013
Onze partner Mijn Kind Online kwam afgelopen weekend naar buiten met een akelig geval van identiteits-hacking, uitmondend in gruwelijk gepest. Hieronder het verhaal van Freek, en adviezen wat je kunt doen als het je zelf overkomt.
Dit was de aanleiding:
Freek, een Nederlandse jongen van 13, maakte vorig jaar samen met zijn moeder een afgeschermd Twitter-account aan voor familie en vrienden. De profielfoto die hij daarvoor gebruikte, was - zoals altijd - wél openbaar. Pesters stalen die profielfoto en gingen er op internet mee aan de haal. Ze maakten nep-accounts aan op Facebook en Twitter, fotoshopten Freeks gezicht – een jongen met sproeten en loensende ogen – in allerlei beledigende, soms aanstootgevende beelden, en lieten 'Freek' de hoofdrol spelen in filmpjes op YouTube. In korte tijd had deze karikatuur tienduizenden 'fans' over de hele wereld. Omdat die ook achter Freeks echte naam kwamen, bestookten ze hem met (vaak beledigende, soms zelfs bedreigende) berichten en filmpjes. (Bron: Mijn Kind Online)
En dit is het filmpje waarmee Mijn Kind Online het probleem aan de orde stelt.
De ouders van Freek (niet zijn echte naam) zijn al een jaar bezig om het materiaal van het net te krijgen, wat natuurlijk niet goed lukt. Onder andere omdat bedrijven als Facebook en Twitter zo moeilijk benaderbaar zijn. En áls je ze al weet te bereiken, zijn ze niet echt behulpzaam. Ook de politie werkte in eerste instantie niet bepaald mee. Inmiddels zijn de ouders van Freek al zo wanhopig dat ze overwegen om hun zoon een andere identiteit te geven.
Extreme gevallen zoals dat van Freek komen niet veel voor. Maar áls het je overkomt, wat kun je dan doen? Zoals gezegd is dat behoorlijk lastig. Zelf kun je eigenlijk niets, als je geen medewerking krijgt van Twitter, Facebook en YouTube (Google). Dat is nu juist de reden waarom Mijn Kind Online deze kwestie aan de orde heeft gesteld.
Voorlopig raden wij het volgende aan:
1. Houd het hoofd koel, en benader je kind zo rustig mogelijk. Zeg dat je blij bent dat hij of zij het verteld heeft, en probeer daadkrachtig en niet overspannen te handelen. Voorkom paniek; je kind heeft er baat bij als je zelfvertrouwen uitstraalt.
2. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal, zoals e-mails, chat-logs en screenshots.
3. Probeer zo snel mogelijk de beelden en ander kwetsend materiaal verwijderd te krijgen. Het is ingewikkeld, onduidelijk en intimiderend, maar er zijn mogelijkheden. Mijn Kind Online heeft een document met instructies (voor Twitter, Facebook en YouTube) samengesteld.
4. Weet je wie de dader is en woont die in de buurt, stap dan naar de politie en overleg met de wijkagent om de aanstichter aan te spreken op zijn online gedrag.
5. Loopt het probleem uit de hand, en krijg je onvoldoende hulp van de internetbedrijven, doe dan aangifte. Dat kan gewoon op het politiebureau. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met Vraaghetdepolitie.nl.
6. Vraag zo nodig aanvullend advies via www.meldknop.nl. Je kind kan daar ook zelf terecht.
7. Zit er een seksueel tintje aan het gepest, neem dan contact op met Helpwanted.nl (een afdeling van het Meldpunt Kinderporno).
8. Wees alert op signalen die erop kunnen wijzen dat je kind echt lijdt, en dat het de gebeurtenissen niet zelfstandig kan verwerken (zoals: afwijkend gedrag, slecht slapen, teruglopende schoolresultaten, etc.). Neem contact op met school om samen in te gaten te houden hoe het gaat. Schakel zo nodig via de huisarts psychische hulp in. Dat kan ook na een tijdje nog zin hebben.
9. Voor meer informatie over kinderen en media (en het stellen van vragen): ga naar Mediaopvoeding.nl.