Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
9 september 2013 door Justine Pardoen
Wat moeten borstvoedende moeders eigenlijk eten en drinken? Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen.
Een vrouw die haar kind volledig zelf voedt, produceert 800 tot 1000 ml melk (560-700 kcal/ 2350-2940 kJ) per dag. De energie die ze zelf daarvoor extra nodig heeft, kan al geleverd worden door het drinken van ruim een halve liter halfvolle melk. Maar voor een optimale samenstelling van de melk, moet ze niet alleen letten op de energetische waarde, maar ook op de voedingswaarde. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is de behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen duidelijk verhoogd.
Meestal eet een vrouw precies wat ze nodig heeft, maar een beetje extra informatie kan geen kwaad. Al was het alleen maar om te weten dat je echt voldoende gegeten hebt, en om te voorkomen dat je onnodig vet aan het verzamelen bent.
In de borstvoedingsperiode moet een vrouw vooral veel drinken. Zeker 1 tot 2 liter vocht extra. Het kraampraatje wil dat bruin bier goed is voor het zog; het is in ieder geval goed voor het vocht, en het bevat wat vitamine B. Kies wel een bruin bier met een laag alcoholgehalte.
Tijdens de borstvoedingsperiode hebben volkoren-producten de voorkeur. Eet meer boterhammen met kaas dan normaal, en drink meer melk of karnemelk dan gewoonlijk. De meeste vrouwen zullen uit zichzelf meer fruit en groenten eten. Dat is goed, want daar halen ze de meeste mineralen en spoorelementen uit. Voor het geven van borstvoeding is extra ijzer nodig, maar ook extra zink, magnesium, jodium en koper. Ook de behoefte aan vitamines is verhoogd: vooral vitamine A, C, en B.
Het fabeltje wil, dat een vrouw tijdens het geven van borstvoeding vanzelf weer op haar oude gewicht komt. Dat geldt echter lang niet voor iedereen. Een vrouw die borstvoeding geeft moet wel nadenken over wat ze eet, maar niet zozeer met het doel kilo's kwijt te raken.
Wie na de bevalling nog wat pondjes kwijt wil, kan beter wachten tot na de borstvoedingsperiode. Meer dan een pond per week afvallen, betekent dat de afvalstoffen uit het lichaamsvet van de moeder via de moedermelk bij de baby terechtkomen.
Baby's kunnen darmkrampjes hebben, doordat de darmen moeten wennen aan het nieuwe leven. Dat is volkomen normaal. In principe valt er weinig aan te doen, behalve gewoon afwachten. Meestal lost het probleem zich na enige tijd vanzelf op.
Belangrijk om te weten is dat er meestal niets ernstigs of medisch aan de hand is. In de meeste gevallen verdwijnen de darmkrampjes na 3 tot 4 maanden. Als uw kindje goed en normaal groeit, hoeft u zich geen zorgen te maken.
Geeft u borstvoeding, dan kunnen bepaalde stoffen in de moedermelk een overprikkeling veroorzaken van het maagdarmkanaal van de baby. Het is een kwestie van uitproberen: goed bijhouden wat je eet, en ontdekken waar het kind last van heeft.
Meestal wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met:
Alcohol en roken zijn natuurlijk ook af te raden.
Zie verder: Wat te doen bij darmkrampjes?
was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is specialist op het gebied van jeugd en media. Ze wordt regelmatig 'ingevlogen' door scholen, wanneer zich akelige incidenten hebben voorgedaan.