Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

19 februari 2019

Tandenpoetsen bij kinderen

Tandenpoetsen en kinderen: meestal geen liefde op het eerste gezicht. Toch is het belangrijk om het gebit -vanaf jonge leeftijd- goed te poetsen. Hoe zorg je ervoor dat het tandenpoetsen bij je kind een beetje soepel verloopt? En welke tips en tricks kun je inzetten? Lees snel verder.

Veel kinderen vinden tandenpoetsen maar een vervelend klusje. Maar ja, het hoort er nou eenmaal bij. Net als aankleden, eten en naar het toilet gaan. Vanaf het moment dat je kind zijn eerste melktandje krijgt, begin je met het poetsen van zijn tanden. Koop een leuke peutertandenborstel en een speciale tandpasta met fluoride en het poetsen kan beginnen.

Hoe vaak tandenpoetsen?

Tot twee jaar is een keer per dag poetsen voldoende, na de tweede verjaardag van je kind poets je het melkgebit twee keer per dag. Het is belangrijk dat jij de tandjes eerst poetst. Daarna mag je kind zelf na poetsen, als hij dat wil. Op die manier zorg je ervoor dat de tanden op de juiste manier gepoetst worden. Het zelfstandig poetsen van de tanden kan vanaf 10 jaar en als je kind 12 jaar is stapt hij over op ‘volwassen’ tandpasta.

Het starten met tandenpoetsen op jonge leeftijd is een goede investering voor later: je blijft immers je hele leven je tanden verzorgen. Ook zorgt goed poetsen er natuurlijk voor dat je geen gaatjes krijgt en je gebit gezond blijft.

Hoeveel tandpasta?

Voor het poetsen van de tandjes van je baby heb je maar heel weinig tandpasta nodig. Als uitgangspunt kun je een rijstkorrel nemen, dat is echt voldoende. Zodra het melkgebit compleet is, ongeveer rond de 3 jaar, kun je iets meer tandpasta op de tandenborstel doen. Tandartsen adviseren de hoeveelheid van een erwtje. Voor jezelf zou je ook eens kunnen kijken naar de hoeveelheid tandpasta die je gebruikt, volwassenen hebben namelijk ook voldoende aan een hoeveelheid ter grootte van een erwt. Zo doe je ook nog eens langer met een tube!

Tips bij tandenpoetsen

Ik wil geen tandenpoetsen! Als je kind de leeftijd van 1,5 jaar bereikt kan het poetsen van de tanden opeens een flink karwei worden, omdat hij zich ertegen verzet. Hoe zorg je ervoor dat dit dagelijkse ritueel geen terugkerende strijd wordt? 

  • Maak van het tandenpoetsen een gezellig moment samen. Trek gekke bekken in de spiegel, zing een liedje en geef je kind een dikke knuffel als het goed is gegaan.
  • Laat je kind ook eens jouw tanden poetsen. Of laat hem zien hoe je zelf je tanden poetst.
  • Zoek samen een gave tandenborstel uit en koop tandpasta die bij de leeftijd van je kind past.
  • Probeer eens een leuke tandenpoets-app uit of zing een vrolijk tandenpoets-liedje.
  • Vertel je kind wat je precies doet als je zijn tanden poetst, sommige kinderen vinden het fijn om dit te horen.
  • Lukt het niet? Probeer niet boos te worden, maar blijf geduldig. De volgende keer waag je weer een frisse poging.
  • Leen een boekje uit de bibliotheek over tandenpoetsen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Wat vindt je kind er zo vervelend aan? Misschien kun je het moment prettiger maken.
  • Is een elektrische tandenborstel iets voor jouw kind? Sommige merken hebben al elektrische tandenborstels vanaf 3 jaar. Veel kinderen vinden het heel interessant!
  • Houd vol. Door je kind elke dag hetzelfde ritueel aan te bieden gaat het tandenpoetsen steeds beter!

Een gezond gebit 

Je kind mag het best spannend of eng vinden, maar tandenpoetsen hoort nou eenmaal bij de dag. Probeer consequent te zijn en het poetsritueel steeds op dezelfde manier aan te bieden. Let er ook op dat je je kind niet te veel tussendoortjes geeft, tandartsen raden aan het aantal eetmomenten te beperken tot zeven: drie ‘grote’ maaltijden en vier tussendoortjes.

Vanaf twee jaar ga je elk jaar met je kind langs bij de tandarts. Deze bezoekjes zijn bedoeld om te wennen aan het tandartsbezoek en te kijken hoe het met het gebit van je kind gaat: goed blijven poetsen dus!