Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Sprongetjes bij baby's: zo kan je ze herkennen

De ontwikkeling van kinderen in de babytijd gaat supersnel en alles behalve geleidelijk: het gaat in grote fases. En helaas niet altijd zonder slag of stoot. De ene dag is je baby nog heel tevreden en de dagen erna is het alleen maar huilen, is hij hangerig en lijkt alles wat je doet verkeerd. Wat is er aan de hand?! Grote kans dat je te maken hebt met één van de ontwikkelingsfases van je baby: een sprongetje.

De Oei ik groei sprongen

Misschien is het ‘Oei ik groei boek’ al onder je neus geschoven of heb je de app al gedownload. Dat doen je collega-ouders met een reden. Je vindt hier namelijk interessante informatie over de mentale ontwikkeling van je baby. Deze ontwikkeling vraagt veel van je kindje, waardoor hij ineens een paar dagen (en soms zelfs een paar weken) duidelijk uit zijn hum is. Dit noem je ook wel een sprongetje.

Het enige dat je baby tijdens een sprongetje wil, is vastgehouden worden en heel dichtbij je zijn. De dagen kunnen dan best lang duren. Het goede nieuws: het is tijdelijk. Het minder goede nieuws: in de eerste 20 maanden maken baby's ongeveer 10 keer een sprongetje. En zo'n mentale sprong kan soms weken duren. Maar zoals met alles: geen enkele baby is hetzelfde. Zo kan de baby van een vriendin veel last hebben van de ene sprong en jouw baby helemaal niet. 

Wat zijn sprongetjes van je baby?

Sprongetjes zijn de mentale ontwikkelingen die je baby doorloopt. Tijdens elk sprongetje leert je baby nieuwe vaardigheden. En die ontwikkeling kan snel gaan tijdens een sprongetje. Het lijkt soms wel alsof je baby ineens iets nieuws kan: hij gaat met 'sprongen vooruit'. Vaak zijn dit hele bijzondere momenten, omdat je de ontwikkeling van je kindje op de voet volgt. Het is ontzettend leuk om van dichtbij te zien hoe je baby ineens een nieuwe ontwikkeling doormaakt.

Sprongetjes van de baby herkennen

Als je 1 of 2 keer een sprong hebt meegemaakt, kun je de sprongetjes van de baby daarna waarschijnlijk al snel herkennen. Het zijn die dagen dat je denkt: ‘Wat is er toch met mijn baby aan de hand?’ In de meeste gevallen is het antwoord ‘een sprong’. Andere veel voorkomende oorzaken zijn krampjes, tandjes of regeldagen. Wist je dat je door te luisteren naar de huilgeluiden erachter kunt komen waarom je baby huilt?

Het kan best handig zijn om te weten of je te maken hebt met een sprongetje of met iets anders. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de sprongetjes van je baby:

  • De 3 H’s: onthoud altijd de 3 H’s: Hangerig - Huilerig - Humeurig. Dat is de meest eenvoudige samenvatting van het gedrag dat baby's laten zien als ze in een sprongetje zitten.  
  • Vaker willen drinken: vooral als je borstvoeding geeft, wil je baby het liefst heel de dag lekker tegen je aan liggen en waarschijnlijk de hele dag aan de borst sabbelen. Soms zelfs zonder echt te drinken, het gaat hem vooral om de geborgenheid. Dat is dus heel normaal.
  • Veel, vaker en harder huilen. Het kan zijn dat je hiervan schrikt of denkt dat er iets aan de hand is. Huilen kan komen doordat je baby alle indrukken en vaardigheden moet verwerken.
  • Eist al je aandacht op: je hebt je handenvol aan je baby.  De momenten dat hij vredig in de box ligt zijn schaars en je bent de hele dag bezig met voeden, sussen, wiegen en wandelen. De dagen duren lang, maar deze fase gaat weer voorbij.

Mijn baby heeft geen sprongen 

Zie jij geen sprongen bij je baby of op een hele andere termijn dan volgens het boek zou ‘moeten’? Dan is er geen reden voor paniek. Een stukje achtergrondinformatie: de sprongen-theorie komt vanuit het bestuderen van jonge chimpansees in Afrika. Hier zagen onderzoekers dat de ontwikkeling in sprongen verliep. Ze herhaalden dit onderzoek vervolgens met mensen. Ze vroegen 15 moeders om op te letten wanneer hun baby duidelijk minder blij was. Hieruit concludeerden ze dat er een vast patroon in de ontwikkeling zat van baby’s. Deze kennis deelden ze in het boek ‘Oei, ik groei’. 

In een later onderzoek konden wetenschappers veel van de sprongen niet zo exact terugvinden. Er zijn ook onderzoeken die tegenspreken dat de mentale ontwikkeling van baby’s zo specifiek en exact te meten is als de bekende sprongen en termijnen. Dus herken jij geen van de sprongen bij jouw kind of op een andere termijn dan volgens het boek? Dat kan. De kans is groot dat je kind op een ander moment die mijlpalen behaald. Uiteindelijk leren ze allemaal dezelfde nieuwe vaardigheden.

Kijk vooral goed naar je eigen kindje en luister naar je gevoel. Voelt het toch niet goed en maak je je zorgen over de ontwikkeling van je baby? Neem een keer (extra) contact op met het consultatiebureau.

Wat te doen bij een sprongetje?

Als je baby een sprongetje doormaakt, kan hij daar last van hebben (maar dit hoeft overigens niet zo te zijn). Het is nogal wat voor zo'n kleine baby om elke dag de wereld te zien veranderen en continu nieuwe vaardigheden te leren. Nieuwe indrukken verwerken baby's vaak door te huilen. Huilen is daarmee een nuttige tool en hebben ze dus nodig. Hoe kun jij jouw baby helpen tijdens een sprongetje?

  • Houd je baby lekker dicht bij je. Huid op huid contact geeft je baby een gevoel van veiligheid en dat is best fijn als je wereld ineens drastisch verandert. Veel knuffelen dus of lekker in de draagdoek bijvoorbeeld.
  • Bouw zoveel mogelijk rust in op de dagen dat je kindje onrustig is. Plan weinig afspraken en zorg voor een duidelijk ritme in jullie dagen. De voorspelbaarheid is fijn voor baby's.
  • Dutjes zijn heilig! Laat je baby maar zoveel mogelijk slapen. Nieuwe dingen leren vraagt veel energie.
  • Geef zo min mogelijk prikkels. Laat je baby rustig wennen aan deze mentale sprong die hij doormaakt.