Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

6 juli 2010 door Justine Pardoen

Reizen met baby's en jonge kinderen

Ik ga op vakantie en ik neem mee... Kijk voor u vertrekt nog even naar onze paklijst, en doe uw voordeel met onze handige reistips.

Reizen met baby's en jonge kinderen is heel goed mogelijk, je moet je alleen een beetje aanpassen. En geen belangrijke dingen vergeten mee te nemen. Hieronder volgen tien tips voor de paklijst, plús praktische adviezen voor als je reist met een baby in de auto.

Tien tips voor de paklijst

Als je met vakantie gaat met een baby of jonge kinderen, is een paklijst natuurlijk onmisbaar. Want voor je het weet vergeet je iets belangrijks mee te nemen. Je komt al een heel eind als je een paar dagen voor je op vakantie gaat een schriftje neerlegt en alles wat je gebruikt op een dag even noteert. Maar misschien ontbreken er nog dingen. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Een bakje in de auto voor als je kind gaat overgeven. Zorg dat het bakje goed bij de hand ligt.

2. Een paar oude (hydrofiel) luiers voor ongelukjes onderweg. En een rol pedaalemmerzakken om viezigheid in op te bergen zonder dat de hele auto gaat stinken.

3. ORS (een mengsel van zout en suiker, verkrijgbaar bij de apotheek) tegen uitdroging bij overgeven en diarree. Door de ORS wordt het vocht beter opgenomen in het lichaam.

4. Zorg dat je tijdens de reis voldoende water bij je hebt. Onmisbaar in de file (en om de ORS in op te lossen - zie boven).

5. Pilletjes tegen wagenziekte (ook als je kind daar nog nooit last van heeft gehad) en een pak droge biscuitjes voor als dat het enige is wat je kind nog willen eten.

6. Een anti-muggenstick voor onderweg.

7. Petjes en zonnebrillen voor de kinderen (niet alleen handig voor op het strand, maar ook tijdens de reis!)

8. Een rol tape om stopcontacten af te plakken in hotel of appartement.

9. Een watervaste viltstift om je 06-nummer mee op te schrijven. Schrijf het nummer op een stukje tape of leukoplast, en plak dat op de kleren van je kind.

10. Pak het potje het laatst in, zodat je het snel uit de auto kunt pakken.

Extra opletten met een baby in de auto

Een baby hoeft maar 20 minuten in een hete auto te liggen om zijn lichaamstemperatuur te laten stijgen tot 44 graden. Met de dood als gevolg, zoals elke zomer wel weer een keer blijkt. Let goed op dat de baby goed kan afkoelen.

  • Zorg voor een goed autostoeltje, én voor voldoende koeling. Gebruik een prettig stoelhoesje waarin de baby het niet te warm krijgt, en dat goed schoon te maken is. Een paar extra handdoeken voor onderweg zijn geen overbodige luxe als je met kinderen reist.
  • Stop regelmatig om de benen te strekken. Kleine kinderen moeten echt elke 2 uur uit hun stoeltje. Ook baby's. Leg ze op een dekentje ergens buiten op de grond, zodat ook zij even kunnen bewegen en zich kunnen uitrekken. En als het kan: even zonder luier. Neem daar een half uurtje de tijd voor.
  • Neem parasols mee: eentje voor op de wagen, maar ook een grotere. Zo heb je altijd voldoende bescherming bij de hand. En: een hoedje met een rand, of een petje tegen de zon. Er zijn zelfs baby-zonnebrilletjes.
  • Als je gaat wandelen: smeer de baby in met een zonnebrand-crème met een hoge beschermingsfactor, en neem voldoende water mee.
  • Als je niet zeker weet of je de baby voldoende kunt verkoelen en uit de zon kunt houden als je ergens naartoe gaat, ga dan gewoon niet. Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet goed regelen en kan bij oververhitting zijn warmte niet goed kwijt. Loop geen onnodig risico.
  • Zorg voor voldoende hygiëne: neem een matje mee voor verschoningen onderweg. (Het is niet overal mogelijk je baby te verschonen op een aankleedtafel, en onderweg zijn de voorzieningen ook niet altijd even fris.) Gebruik een antibacteriële crème voor je handen tijdens de reis, en neem de tijd om de andere kinderen goed te begeleiden als ze naar de WC gaan.
  • Neem het telefoonnummer van je huisarts mee, zodat je hem of haar kunt bellen als er iets is. Dat is vaak handiger en sneller dan het zoeken en bezoeken van een lokale arts.

Goede reis gewenst!