6 mei 2014 door Henk Boeke

Minder regels, meer veiligheid

Een basisschool in Nieuw-Zeeland schafte alle regels op het schoolplein af. Gevolg: minder pesten en minder blessures.

Eigenlijk is het alweer oud nieuws (uit 2012) maar daarom niet minder spectaculair. Een prachtig pleidooi tegen de toenemende regelzucht en protocollitis.

Vroeger was het spel bullrush (stierenjacht) populair op scholen in Nieuw-Zeeland. Een soort ruwe vorm van tikkertje. Rugby zonder bal, zeg maar. Geheel in lijn met de huidige neiging tot meer veiligheid, risico-reductie, en angst voor schadeclaims, werd het spel verboden. Maar de Swanson Primary School in Auckland keerde het om. Bullrush werd in ere hersteld. Sterker nog: alle regels voor het speelkwartier werden afgeschaft. Waardoor kinderen hun éigen regels gingen maken, en voorzichtiger met elkaar om bleken te gaan.

De docenten hadden er aanvankelijk ontzettende moeite mee. Helemaal geen regels, dat kón toch niet? Maar ze waren al snel om, toen ze zagen hoe goed het werkte. Minder pesten, minder blessures, en meer aandacht tijdens de les. Ook de speciale time-out-plek voor moeilijk in toom te houden leerlingen bleek niet langer nodig te zijn.

Ja-maar

Het eerste wat we dachten toen we de video hierover bekeken, was: ja-maar. Daar kan dat misschien, maar hier niet. Daar, in die halve rimboe van Nieuw-Zeeland, hebben ze een lekker grasveld. Maar hier hebben we keiharde tegels op het schoolplein. Allicht dat je daar lekker kunt ravotten, maar hier zouden we meteen schrammen, builen, en botbreuken krijgen.

Nee... Omdenken! Net zoals ze dat down under deden. Waarom zouden we onze tegels niet gewoon lichten, en vervangen door gras? Dat geeft ongetwijfeld een hoop viezigheid, met modder en al, maar wat is daar eigenlijk zo erg aan? De Nieuw-Zeelandse video (zie boven) laat zien dat dat helemaal geen probleem hoeft te zijn.

En eigenlijk gáát het niet eens om dat bullrush, of het gras waarop dat zo goed gaat. Het gaat om het principe van 'geen regels', waardoor je kinderen dwingt om zelf na te denken over hun eigen veiligheid.

Uitdaging

Swanson Primary is niet de enige school die de regels op het schoolplein heeft versoepeld. Acht Nieuw-Zeelandse scholen deden mee aan dit experiment, dat georganiseerd werd door de Otago University en de Auckland University of Technology, en dat bedoeld was om actief spelen te bevorderen en overgewicht terug te dringen.

Welke Nederlandse school durft het aan om het ook eens te proberen? Welke ouderraad gaat het aankaarten? Houd ons op de hoogte! Mail naar [email protected].