2 november 2020 door Antoinette Aris

Mijn kind eet geen vlees: zo zorg je voor een gezonde groei

Je kind eet geen vlees. Bijvoorbeeld doordat jullie thuis ervoor hebben gekozen om vlees te schrappen van het menu en voornamelijk plantaardig te eten. Of omdat je kind op latere leeftijd zelf besluit geen vlees meer te willen eten. Steeds meer gezinnen en kinderen eten vegetarisch en gelukkig speelt het aanbod in de supermarkten daar steeds meer op in. Antoinette is voedingscoach en vertelt je alles dat je wil weten als je kind geen vlees eet, zodat hij toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. 

Kan een kind zonder vlees?

Het antwoord op deze vraag is kort: ja, dat kan zeker. Het is vooral belangrijk dat je in de gaten houdt of je kind voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bepaalde voedingsstoffen haalt een kind voornamelijk uit vlees. Door gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je kind deze voedingsstoffen uit andere bronnen dan vlees haalt.

Voedingsstoffen voor gezonde groei en ontwikkeling

Er zijn in totaal vier voedingsstoffen die voornamelijk uit dierlijke producten komen en die belangrijk zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind.

Eiwitten

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de spierontwikkeling van je kind. Het helpt het lichaam om nieuwe cellen aan te maken waardoor het spierweefsel groeit. Eiwitten zorgen voor de bouw en herstel van lichaamscellen. Er zijn dierlijke- en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten lijken op eiwit dat in je lichaam voorkomt en worden als completen eiwitbronnen gezien en makkelijker opgenomen door je lichaam. Plantaardige eiwitbronnen zijn niet compleet, omdat ze aminozuren missen die het lichaam nodig heeft. Plantaardige eiwitten worden daarom minder goed opgenomen. Je kan dit compenseren door er meer van te nemen.

Vitamine B1

Vitamine B1 is belangrijk voor een goede werking van je hart en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarnaast helpt het je lichaam om koolhydraten om te zetten in energie. Vitamine B1 zit niet alleen in vlees, maar ook in brood, graanproducten, melk en melkproducten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze bloedcellen helpen om zuurstof door je bloed te vervoeren. Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, vis, zuivel en eieren. Als je kind niet alleen vegetarisch maar ook veganistisch is, dan is het noodzakelijk een supplement te slikken.

IJzer

IJzer is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed waardoor hersenen, het zenuwstelsel en de spieren goed werken. Daarnaast is ijzer ook nodig voor de stofwisseling. Plantaardig ijzer wordt moeilijker door je lichaam opgenomen maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen.

Goede vleesvervangers

  • Peulvruchten: bonen, linzen en kikkererwten bevatten meer ijzer, vezels en eiwitten dan vlees. Ze zijn makkelijk te bereiden, want je kan ze ingeblikt prima gebruiken en ze passen bij veel gerechten.
  • Eieren: je kindje kan 4 a 5 eieren per week een eitje eten. Eieren bevatten cholesterol en uit onderzoek is gebleken dat eieren niet zo ongezond zijn als voreger werd gedacht. Cholesterol kan je binnenkrijgen door het eten van voeding met veel cholesterol of het kan worden aangemaakt door je lever. Je lichaam zal altijd streven naar een evenwicht van de hoeveelheid cholesterol in je bloed. Eet je dus veel cholesterol, dan maakt je lichaam minder cholesterol aan. Eieren zijn veelzijdig en je kan er veel gerechten mee maken.
  • Zuivel: zuivel bevat calcium en eiwit, wat nodig is voor een goede bot- en spierontwikkeling. Dus geef je kind extra yoghurt, kwark of melk.
  • Tofu en tahoe: veel vleesvervangers zijn gebaseerd op soja. Dat geldt ook voor tofu en tahoe. Je kan dit los gebruiken, maar ook verwerkt in een vegetarische burger of door de pastasaus.
  • Tempeh: een Indische koek gemaakt van soja. Het neemt goed andere smaken op waardoor het fijn combineert in sauzen en ovenschotels. Daarnaast kan je het frituren.
  • Vis: sommige vegetariërs eten wel af en toe vis. Dit is ook een prima vleesvervanger die bovendien veel gezonde vetten bevat. Deze vetten bevorderen de hersenontwikkeling van je kind en houden de bloedvaten gezond. Deze vetten komen ook voor in noten, zaden en pitten.
  • Noten, zaden en pitten: ze bevatten veel eiwitten en maken een maaltijd extra vullend. Je kunt ze als tussendoortje eten, in de kwark of yoghurt met fruit doen, als pasta op brood smeren of door de salade doen. Pinda’s zijn ook rijk aan eiwitten, alleen het zijn geen noten, maar peulvruchten en bevatten meer koolhydraten dan noten. 
  • Vegaburgers en -balletjes: kant-en-klare vleesvervangers zijn steeds beter van smaak en bevatten alle voedingsstoffen die ook in vlees zitten. Let er wel op dat het zoutgehalte niet te hoog is.

Als je kind goed en gevarieerd eet, dan krijgt je kind voldoende vitamines binnen voor een goede groei, ontwikkeling en weerstand.