Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 januari 2017 door Henk Boeke
Rond deze tijd krijgen we altijd veel vragen over wintersporten met een baby. Wat zijn de risico's? Wat moet je doen en laten? En is het eigenlijk wel leuk?
Op zich kunnen baby's natuurlijk best tegen een verblijf op grote hoogte. In Oostenrijk en Zwitserland worden ook baby's geboren en de kindersterfte is daar echt niet hoger dan hier. Zelfs in Bogota, de hoofdstad van Colombia (op 2600 meter), kunnen baby's kerngezond leven.
Waar het vooral om gaat, is de overgang van zeeniveau naar bergniveau. Baby's die in het hooggebergte geboren zijn, hebben niet te maken met zo'n overgang maar die van ons wel. Denk daarbij ook aan skiliften, waarmee je in korte tijd naar een grotere hoogte gaat.
Zwitserse kinderartsen raden het volgende aan:
Natuurlijk kleedt u uw baby lekker warm aan tegen de kou. Maar overdrijf het niet, en pas op als je van buiten naar binnen gaat. Pel de baby dus een beetje uit als u een warm gestookte berghut binnenkomt.
Meenemen:
Is uw baby verkouden? Dan heeft hij altijd meer kans op oorproblemen, ook hier in Nederland. De ervaring leert dat het op de wintersport vaak nog erger wordt. Dat heeft onder andere te maken met de kou, maar vooral ook met de hoogte, met name de luchtdrukverschillen.
Wat je eraan kunt doen, is – uiteraard – warm aankleden en vooral de oren goed warm houden. Het belangrijkste is echter het geven van neusdruppels. Dit is bij elke verkoudheid goed, maar zéker op de wintersport. Gebruik bij voorkeur een spuitflesje (spray) met een fysiologisch-zoutoplossing. Zoute neusdruppels kun je langer gebruiken dan 'echte' neusdruppels omdat ze het slijmvlies niet aantasten.
Tips:
Voor volwassenen kan zonneschijn op grotere hoogten al gevaarlijk zijn (vanwege de ijlere lucht en de reflectie van de sneeuw) maar voor baby's geldt dat nog veel sterker. Denk aan de huid, maar vooral ook aan de ogen.
Dus:
Er zijn oogartsen die een zonnebril voor een baby onzin vinden. We kunnen ons daar wel iets bij voorstellen maar dat neemt niet weg dat fel zonlicht gewoon slecht is. Neem het zekere voor het onzekere en houd de baby dus bij voorkeur uit de zon.
Misschien gaat u met het vliegtuig. Kan dát dan kwaad voor de baby? Dit zeggen onze kinderartsen erover:
Ploegen met een kinderwagen door de sneeuw is geen doen, dat kunt u zich wel voorstellen. Bedenk echter dat de straten en trottoirs van skigebieden doorgaans goed sneeuwvrij gehouden worden, dus wat dat betreft hoeft u zich geen zorgen te maken.
Bent u van plan om écht met een kinderwagen de sneeuw in te gaan, dan kunt u daar speciale aanbind-ski's voor huren. In het Duits heten ze Kufen (ijzers). Hoe ze in Italië, Tsjechië, Noorwegen etc. heten, is ons niet bekend. Voor een buggy zijn deze ski's echter ongeschikt, en veel ouders klagen dat ze net zo lastig te monteren zijn als sneeuwkettingen.
In plaats van een kinderwagen met aanbind-ski's kunt u een sleetje huren en daar de Maxi-Cosi op vastbinden.
Waarschuwing:
Maar is het nou eigenlijk wel leuk, om met een baby naar de wintersport te gaan? De baby zal het natuurlijk worst zijn. Die is alleen geïnteresseerd in eten en slapen. Maar wat vinden de ouders er zelf van?
De meningen zijn zeer verdeeld. Er zijn ouders die het een geweldige ervaring vonden en andere ouders die het nooit meer zouden doen. Daar valt dus niets over te zeggen, behalve dat het wel aanbeveling verdient om iemand mee te nemen die bereid is om op de baby te passen als u zelf nog wat wilt kunnen skiën.
Mocht u het willen proberen, dan wensen we u veel succes en plezier!
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.