Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
30 maart 2020
Koken. Je houdt ervan of niet. Waar de één zich in de keuken ontpopt tot ware Gordon Ramsey (minus het geschreeuw en getier) kijkt de ander er het liefst van een afstandje naar...zittend in een restaurant. Laat dat laatste nu niet kunnen door het coronavirus, dus dan maar zelf aan de slag!
Eén ding is zeker, als ouder is het soms een flinke uitdaging om de theedoek niet in de ring te gooien na een lange dag werken of pittige dag met de kids. Er zijn van die dagen dat je het liefst de lokale pizza bezorger belt om je even te verlossen van je kookkunsten. Maar wist je dat samen met je kids koken eigenlijk juist voor nóg meer ontspanning zorgt? De concentratie en focus tijdens het bereiden van eten helpt je weer even te “aarden” en daarmee de dagelijkse chaos, stress en onrust te laten voor wat het is. In ruil daarvoor krijg je óók nog eens fijne, leerzame en gezellige quality time met je kind.
In de eerste aflevering van “Koken met Ouders Online” zien we de familie Thai. Xuan, Lilou (6) en Aiden (2) wonen in een gezellig appartement in Den Haag en vinden het heerlijk om samen gerechten te koken. Xuan en Lilou dan, kleine Aiden eet het vooral graag op. Vanavond staat Lilou’s lievelingskostje op het menu: Pokébowl. Een trendy van oorsprong Japans gerecht dat sinds een aantal jaren z’n entree heeft gemaakt in Nederland en met de dag alleen maar populairder wordt.
Er zijn tientallen verschillende versies te maken van dit smaakvolle gerecht, maar vandaag kiest de familie Thai voor de kindvriendelijke en “basic” versie: Rijst met Surimi-krab en héél veel gezonde bites. Kijk (en kook) je mee?
Sushi Rijst
Rijstazijn
Surimi Sticks
Maïskorrels
Pittige kiemgroente
Zeewiersalade
2 rijpe avocado’s
Voorgesneden rode bietjes
Voorgesneden worteltjes
1 komkommer
1 citroen
1 rode paprika
Sojasaus
Geroosterde sesamdressing
Gedroogde zeewiervlokjes
Zwarte geroosterde sesamzaadjes
Zalmfilet
Sesamolie
1 grote kookpan
1 kleine kookpan
2 snijplanken
Klein diep schaaltje om de zalm te marineren
Diepe borden of schaaltjes om op te dienen
Stap 1: Giet de helft van de rijst in de grote pan en breng deze op hoog vuur aan
de kook met 350 ML water. (Volg de instructies voor de kooktijd op de
verpakking)
Stap 2: Was de komkommer en paprika en snijd deze in kleine blokjes.
Stap 3: Pak het kleine bakje waarmee we de marinade gaan maken. Voeg hier
een scheut sojasaus aan toe (ongeveer 4/5 eetlepels), halveer de citroen en knijp de
helft hiervan uit over de saus. Voeg 6 druppels sesamolie toe.
Stap 4: Snijd de zalm in lange, dunne plakken en voeg deze toe aan het bakje met
saus om het lekker te marineren. Laat deze zo staan tot je bij stap 7 bent.
Stap 5: Pak de kleinere kookpan om de rijstmarinade te bereiden. Giet hier 5
eetlepels rijstazijn in, 1 eetlepel zout en 1 eetlepel suiker. Meng dit door elkaar
met de eetlepel of een garde. Verwarm de marinade totdat het zachtjes kookt en
haal deze van het vuur.
Stap 6: Snijd de avocado in kleine blokjes en schep deze met een eetlepel uit de
schil. Leg deze naast de andere gesneden groenten uit stap 2.
Stap 7: Pak de surimisticks, zeewiersalade, kiemgroenten, bieten en wortels
erbij want het is tijd voor het opmaken van de bordjes!
Stap 8: Schep de rijst in kommetjes, voeg wat zeewiersalade, bietjes en
worteltjes toe en “strip” de surimisticks in kleine reepjes. Als allerlaatste voeg je
de zalm toe als topping samen met de kiemgroenten.
Eet smakelijk!