30 maart 2020

Koken met de familie Thai

Koken. Je houdt ervan of niet. Waar de één zich in de keuken ontpopt tot ware Gordon Ramsey (minus het geschreeuw en getier) kijkt de ander er het liefst van een afstandje naar...zittend in een restaurant. Laat dat laatste nu niet kunnen door het coronavirus, dus dan maar zelf aan de slag!

Eén ding is zeker, als ouder is het soms een flinke uitdaging om de theedoek niet in de ring te gooien na een lange dag werken of pittige dag met de kids. Er zijn van die dagen dat je het liefst de lokale pizza bezorger belt om je even te verlossen van je kookkunsten. Maar wist je dat samen met je kids koken eigenlijk juist voor nóg meer ontspanning zorgt? De concentratie en focus tijdens het bereiden van eten helpt je weer even te “aarden” en daarmee de dagelijkse chaos, stress en onrust te laten voor wat het is. In ruil daarvoor krijg je óók nog eens fijne, leerzame en gezellige quality time met je kind.

7 voordelen van koken met kinderen

  • ze leren spelenderwijs wat koken is, maar nog belangrijker;
  • ze leren wat (goede) voeding is en waar voedsel vandaan komt;
  • ze leren bewust om te gaan met voedsel;
  • spelenderwijs leren ze voor zichzelf te kunnen zorgen;
  • stimulatie in creativiteit, timing, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en veiligheid;
  • het bevordert de hersenactiviteit en hand-oog coördinatie. Vooral als je aan het snijden bent;
  • eten wordt op deze manier een sociale activiteit waarbij genieten van gerechten die met liefde gemaakt zijn het nog waardevoller maken.

Koken met de familie Thai

In de eerste aflevering van “Koken met Ouders Online” zien we de familie Thai. Xuan, Lilou (6) en Aiden (2) wonen in een gezellig appartement in Den Haag en vinden het heerlijk om samen gerechten te koken. Xuan en Lilou dan, kleine Aiden eet het vooral graag op. Vanavond staat Lilou’s lievelingskostje op het menu: Pokébowl. Een trendy van oorsprong Japans gerecht dat sinds een aantal jaren z’n entree heeft gemaakt in Nederland en met de dag alleen maar populairder wordt.

Er zijn tientallen verschillende versies te maken van dit smaakvolle gerecht, maar vandaag kiest de familie Thai voor de kindvriendelijke en “basic” versie: Rijst met Surimi-krab en héél veel gezonde bites. Kijk (en kook) je mee?

Japanse pokébowl

De ingrediënten

Sushi Rijst

Rijstazijn

Surimi Sticks

Maïskorrels

Pittige kiemgroente

Zeewiersalade

2 rijpe avocado’s

Voorgesneden rode bietjes

Voorgesneden worteltjes

1 komkommer

1 citroen

1 rode paprika

Sojasaus

Geroosterde sesamdressing

Gedroogde zeewiervlokjes

Zwarte geroosterde sesamzaadjes

Zalmfilet

Sesamolie

Benodigdheden

1 grote kookpan

1 kleine kookpan

2 snijplanken

Klein diep schaaltje om de zalm te marineren

Diepe borden of schaaltjes om op te dienen

Recept

Stap 1: Giet de helft van de rijst in de grote pan en breng deze op hoog vuur aan

de kook met 350 ML water. (Volg de instructies voor de kooktijd op de

verpakking)

Stap 2: Was de komkommer en paprika en snijd deze in kleine blokjes.

Stap 3: Pak het kleine bakje waarmee we de marinade gaan maken. Voeg hier

een scheut sojasaus aan toe (ongeveer 4/5 eetlepels), halveer de citroen en knijp de

helft hiervan uit over de saus. Voeg 6 druppels sesamolie toe.

Stap 4: Snijd de zalm in lange, dunne plakken en voeg deze toe aan het bakje met

saus om het lekker te marineren. Laat deze zo staan tot je bij stap 7 bent.

Stap 5: Pak de kleinere kookpan om de rijstmarinade te bereiden. Giet hier 5

eetlepels rijstazijn in, 1 eetlepel zout en 1 eetlepel suiker. Meng dit door elkaar

met de eetlepel of een garde. Verwarm de marinade totdat het zachtjes kookt en

haal deze van het vuur.

Stap 6: Snijd de avocado in kleine blokjes en schep deze met een eetlepel uit de

schil. Leg deze naast de andere gesneden groenten uit stap 2.

Stap 7: Pak de surimisticks, zeewiersalade, kiemgroenten, bieten en wortels

erbij want het is tijd voor het opmaken van de bordjes!

Stap 8: Schep de rijst in kommetjes, voeg wat zeewiersalade, bietjes en

worteltjes toe en “strip” de surimisticks in kleine reepjes. Als allerlaatste voeg je

de zalm toe als topping samen met de kiemgroenten.

Eet smakelijk!