16 april 2020

Kinkhoestvaccinatie halen als je zwanger bent, waarom en hoe

In Nederland is de kinkhoestvaccinatie beschikbaar voor alle vrouwen die zwanger zijn. De vaccinatie beschermt de moeder en het kind tegen de kinkhoest. Deze ziekte kan nare gevolgen hebben voor je baby na de geboorte, zoals een longontsteking of hersenbeschadiging. Je behoedt je kind hiervoor door al tijdens de zwangerschap een prik te halen. Lees hier meer over de kinkhoestvaccinatie.

 

Kinkhoestvaccinatie wanneer je zwanger bent, waarom?

Sinds een tijdje hebben we nu ook in Nederland (in andere landen hadden ze dit al) een kinkhoestvaccinatie voor dames die zwanger zijn. Het is niet verplicht, maar zeker niet overbodig. Heb je het echt nodig? Nee. Is het goed om jezelf en je baby voor de zekerheid te beschermen? Ja!

Kinkhoest kan voor baby’s behoorlijk gevaarlijk zijn. Ze kunnen er longontsteking of een hersenbeschadiging van krijgen. Enkele overlijden zelfs aan de gevolgen van kinkhoest. Als je een kinkhoestvaccinatie krijgt wanneer je zwanger bent, breng jij de antistoffen van de vaccinatie over naar je baby via de navelstreng. Je baby is vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoestvaccinatie, hoe werkt het?

Als er een klein hummeltje in je buik zit zorg jij ervoor dat hij/zij alle voedingsstoffen die het nodig heeft binnenkrijgt via de navelstreng vanaf de placenta. Wat in jouw lijf komt, komt dus ook bij je baby terecht (daarom is gezond eten ook zo belangrijk). Behalve voedingsstoffen en zuurstof naar je baby transporteren, voert de navelstreng afvalstoffen en koolzuur weer af. Daarnaast kan de navelstreng ook antistoffen naar je kleintje brengen die het beschermt tegen ziekten. Zo werkt dat dus ook bij de vaccinatie. De antistoffen komen in jouw lijf, worden opgenomen door de placenta en via de navelstreng getransporteerd naar je baby.

De kinkhoestvaccinatie bevat antistoffen tegen de bacterie die de hoest veroorzaakt. Eén vaccinatie geeft voldoende antistoffen om je baby een paar maanden te beschermen. Een paar maanden na de geboorte wordt er een nieuwe vaccinatie gegeven. Nog een voordeel van de kinkhoestvaccinatie: het beschermt jou ook tegen de ziekte!

Wat is kinkhoest precies?

Kinkhoest is een hele nare ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een soort van gifstofje aan die ervoor zorgt dat je hoestbuien krijgt. Dit kan wel een paar maanden duren. Jongeren en volwassenen worden er niet heel ziek van (alleen misschien slapeloze nachten), maar kinderen jonger dan 1 jaar kunnen er erg benauwd en ziek van worden. Het schijnt dat maar liefst 1 op de 3 baby’s die de ziekte krijgt, een longontsteking oploopt. De meeste baby’s die het krijgen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis, dat zijn er in Nederland jaarlijks ongeveer 170.

Kinkhoest is besmettelijk

Wat kinkhoest zo gevaarlijk maakt, is dat het heel besmettelijk is. Het wordt via speeksel in de lucht overgedragen op anderen. Bijvoorbeeld door het hoesten (wat mensen met kinkhoest behoorlijk veel doen). Dus iedereen die het heeft en in de buurt van de baby komt, kan het overdragen. Daarnaast kun je het als moeder ook overdragen als je vlak voor de geboorte besmet bent geraakt, je baby raakt dan tijdens de bevalling besmet.

Kinkhoestvaccinatie zwanger wanneer

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen wordt ook wel de 22 wekenprik genoemd en dat geeft natuurlijk meteen antwoord op de vraag: wanneer kun je het halen. Vanaf de 22 weken zwangerschap dus. Het is niet nodig om in die week meteen de vaccinatie te halen, want je kunt het ook wat later in de zwangerschap doen. Het liefst wel 2 weken voor je uitgerekende datum, maar nog beter is gewoon op het moment dat je 22 weken zwanger bent. Dan is je baby ook beschermd in het geval dat hij of zij te vroeg geboren wordt en nog kwetsbaarder is dan een volgroeide baby. Tevens ben je zelf dan ook alvast beschermd.

Ben je al bijna bij de uitgerekende datum, dan is het nog steeds zinvol om de vaccinatie te halen omdat je jouw baby dan nog steeds kunt voorzien van een goede dosis antistoffen.

Vaccinatie kinkhoest zwangerschap kosten

Goed nieuws! De kinkhoestvaccinatie voor zwangere dames is helemaal gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Voor de kosten hoef je het dus niet te laten.

Ik wil een vaccinatie tegen kinkhoest, wat moet ik doen?

Wil je een kinkhoestvaccinatie nu je zwanger bent, goed plan, nu moet je de telefoon oppakken en een afspraak maken bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. Mocht het coronavirus op het moment dat je de prik wilt halen ons land nog in zijn greep houden, dan kun je toch gewoon een afspraak maken. Bekijk in deze lijst welk consultatiebureau bij jou in de buurt is. Als je naar de afspraak gaat moet je een geldig ID meenemen. Lees even goed de voorwaarden voor je afspraak als het coronavirus nog heerst.

Bijwerkingen en veiligheid kinkhoestvaccinatie

Als er een vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma dan kun je er vanuit gaan dat het veelvuldig is getest en veilig is. Er zijn natuurlijk altijd mensen die hun twijfels hebben of er tegen zijn, en dat is hun mening, maar als we puur kijken naar de onderzoeken die zijn verricht, dan wordt er nu aangenomen dat het een veilige prik is. Zoals elke vaccinatie kunnen er lichte bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, je wat futloos voelen en een pijnlijk plek op je arm waar de prik is gezet.

Meer informatie over de veiligheid van de prik lees je hier. Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere lees je op de website van het RIVM.

Lees ook: