26 oktober 2015 door Marieke Langeslag-Loomans

Hoe kies je een studie?

[Advertorial]

Voor veel jongeren is nu de tijd aangebroken om een studiekeuze te maken. Ze gaan bezig met het uitstippelen van hun toekomst! Een studie kiezen is dus vooral leuk en iets positiefs. Maar de gekozen opleiding geeft ook een belangrijke richting aan hun (studie)loopbaan. Hoe helpt u uw zoon of dochter het beste bij de studiekeuze?

Ouders spelen een belangrijke rol bij het studiekeuzeproces, ook al willen scholieren dat niet altijd toegeven... Als ouder heeft u daarom vaak een ondersteunende en coachende rol. Jongeren gebruiken u graag als klankbord of luisterend oor bij hun studiekeuze.

Wat houdt het studiekeuzeproces in? En hoe kunt u helpen?

In het proces van studiekeuze zijn drie fasen te onderscheiden: van oriënteren via verkennen tot daadwerkelijk een beslissing nemen.

Fase 1: de oriëntatiefase
Uw kind staat aan het begin en heeft nog geen idee welke kant hij (m/v) op wil, en wat bij hem past. Interessetesten en gesprekken met ouders, vrienden en de decaan zijn dan belangrijk.

Uw kind moet zélf ontdekken waar zijn interesses liggen. U kunt hierin ondersteunen door vragen te stellen. Zoals:

  • Wat vind je leuk? In je vrije tijd en op school.
  • Waar ben je goed en minder goed in?
  • Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een opleiding? (Bijvoorbeeld: heb je behoefte aan extra begeleiding in verband met een functiebeperking? Wil je thuis blijven wonen of liever op kamers?)

Fase 2: de verkenningsfase
Uw zoon of dochter heeft min of meer een richting bepaald waarin hij of zij de opties verder gaat verkennen en vergelijken. Het bezoeken van open dagen kan hierbij heel handig zijn. Om een nog specifieker beeld te krijgen van een bepaalde studie is een dagje meelopen of proefstuderen ook zeer geschikt. Een volledig overzicht vindt u in de Open dagen kalender.

Tijdens een open dag doet uw kind veel indrukken op van de opleiding. Het is een goede kans om de sfeer te proeven en kennis te maken met studenten en docenten. Benut deze dag ook door (kritische) vragen te stellen, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
  • Hoeveel studenten zitten er in het eerste jaar?
  • Zijn er bepaalde 'struikelvakken' die lastig zijn? Heb je tips gekregen om ze te halen?
  • Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in?
  • In welke beroepen komen de meeste studenten terecht?

Meer van zulke vragen vindt u op www.studiekeuze123.nl/slimme-vragen.

Fase 3: de besluitfase
Uw kind zal in deze fase knopen gaan doorhakken, bijvoorbeeld voor een opleiding als eerste keuze en een goed alternatief. Op Studiekeuze123.nl is het eenvoudig om meerdere opleidingen naast elkaar te zetten en te vergelijken. Studentenoordelen en accreditatierapporten geven bijvoorbeeld inzicht in de kwaliteit van de opleiding. Maar ook arbeidsmarktgegevens kunt u hier vinden.

Lees ook: