Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

26 april 2019

Fantasiewereld van kinderen

Jonge kinderen maken nog geen onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. En dat zorgt voor een magische wereld waarin alles kan en mogelijk is. Het is een hele nieuwe fase die aanbreekt in het hoofd van je kind. Lees alles over de fantasiewereld van kinderen!

Voor ouders kan deze fase soms best indrukwekkend zijn. Je kind kan ineens heel bang zijn voor iets dat er niet is of zo in een rollenspel opgaan, dat het lastig is om tot jouw kind door te dringen. Waar komt deze fantasierijke wereld vandaan en hoe kun je de fantasie van je kind(eren) stimuleren?

Magische wereld

Peuters en kleuters ervaren de wereld nog heel anders dan volwassenen en oudere kinderen. Dit komt doordat jonge kinderen (nog) geen grenzen ervaren tussen fantasie en realiteit, de twee lopen zelfs in elkaar over. Bijvoorbeeld: als jij een boze leeuw nadoet, kan het beeld voor je kind veranderen in een échte boze leeuw en wordt hij ineens doodsbang. Ook kan het voorkomen dat je kind bang is in het donker, omdat zijn knuffels tot leven komen of hij monsters achter het gordijn ziet.

Daarnaast kunnen jonge kinderen sommige dingen die jij communiceert erg letterlijk nemen. Bijvoorbeeld als jij zegt: ‘Maak dat de kat maar wijs’. Vervolgens begint je kind iets uit te leggen aan jullie poes. Of je kind vindt een prachtige toverstaf, die eigenlijk een ‘gewone’ stok uit het bos is. Een denkbeeldig vriendje of vriendinnetje en een pratende knuffel: allemaal uitingen van de magische wereld van peuters en kleuters.

Deze rijke verbeelding van je kind heeft te maken met zijn leeftijd en wordt veel gezien bij kinderen tussen de drie en zes jaar. Het geeft hem de ruimte om te spelen met ervaringen en emoties en het helpt hem de ‘grote mensen’-wereld beter te begrijpen. De dingen die kinderen op deze leeftijd nog niet begrijpen, vullen ze aan met hun eigen fantasie.

Het nut van fantasie

Veel peuters en kleuters zijn gek op het spelen van fantasie- of rollenspellen. En het sluit goed aan bij hun ontwikkeling op dit moment. Daarnaast is het spelen van fantasiespelletjes ook erg leerzaam:

  • Sociale vaardigheden. Je kind stelt zich een bepaalde situatie voor en leert zich in de verschillende rollen in te leven (vadertje en moedertje, bakkertje, supermarktje spelen enz.)
  • Verwerking van emoties. Nadat jij boos op hem bent geweest, zal je kind de situatie misschien exact naspelen met zijn knuffel. Dit helpt hem bij het verwerken en begrijpen van de wereld om hem heen.
  • Steun en veiligheid. Een knuffel of onzichtbaar vriendje kan je kind troosten als hij verdrietig is of als hij bang is in een bepaalde situatie.
  • Voorbereiden op de werkelijkheid. Fantasiespel kan je kind helpen om te gaan met spannende situaties, zoals naar de dokter gaan. Speel bijvoorbeeld samen met hem, voor jullie doktersbezoek, na dat je kind de dokter is en jij de ‘patiënt’. Dit helpt hem voor te bereiden op wat gaat komen.
  • Ontwikkelen van creativiteit. Kinderen zijn heel vrij in hun denken en door gebruik te maken van fantasie ontwikkelen ze hun creativiteit en flexibiliteit optimaal.

Stimuleren en tips

Fantasie en fantasiespel zijn voor je kind erg belangrijk. Hoe stimuleer je de fantasie en wat kun je doen om de creativiteit van je kind te prikkelen? Hieronder wat praktische tips:

  • Samen een fantasiespel spelen is hartstikke leuk én het heeft veel voordelen. Niet alleen krijg je een exclusief kijkje in de belevingswereld van je kind en leert je kind zich inleven in de situatie en de verschillende rollen, ook stimuleer je er je eigen fantasie mee.
  • Je kind heeft de leiding. Laat je kind kiezen wat jullie gaan spelen tijdens een rollenspel en welke rol jij daarin hebt. Volg hem in het spel, ontdek wat er in je kind omgaat en wat hij leuk vindt om te spelen.
  • Laat je kind(eren) met iets anders spelen dan speelgoed. Bijvoorbeeld pollepels en pannen, een kartonnen doos, kurken van een fles, ijslolly stokjes enz. Vaak hebben ze hier ook de grootste lol mee en het stimuleert hun creativiteit.
  • Lees veel voor, zet een luisterverhaal op, doe kindermeditaties of zet een keer klassieke muziek voor je kinderen op. Hoe reageren ze hierop?
  • Ga lekker veel naar buiten. De natuur is de ideale plek om je fantasie de vrije loop te laten, takken, stokken of lekker spelen aan zee en een zandkasteel bouwen.
  • Plan ‘niks’-tijd in. Je kinderen kunnen thuis lummelen en spelen. Op die manier krijgt hun fantasie de ruimte en creëren ze hun eigen spel.
  • Investeer in speelgoed dat de fantasie van je kind stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan bouwspullen als Duplo, K’nex, teken-, schilder- en knutselspullen of een keukentje, dokterssetje en verkleedkleren.

Veel speelplezier!