Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
18 oktober 2009 door Henk Boeke
Veel mensen gebruiken het woord 'voogdij' als ze eigenlijk 'ouderlijk gezag' bedoelen. Dat zijn twee heel verschillende dingen!
Er blijkt een hardnekkig misverstand te bestaan over het begrip 'voogdij'. We krijgen daar dagelijks veel vragen over, bijvoorbeeld:
De moeder van mijn kind besluit naar een andere plaats te verhuizen, en wil haar kind van haar adres overschrijven naar mijn adres. We hebben 100% co-ouderschap, dus een week bij mij en een week bij haar. Maar mijn zoon staat op dit moment bij haar ingeschreven. Doordat zij verhuist naar de andere kant van het land gaat mijn zoon volledig bij mij wonen en wordt hij bij mij ingeschreven. Wat houdt dit in voor de voogdij? Kan ik volledige voogdij krijgen over mijn zoon en zo ja, hoe doe ik dat?
Voor de voogdij betekent de adreswijziging niets, omdat voogdij hier helemaal niet aan de orde is.
Voogdij gaat pas een rol spelen als er niemand meer is met ouderlijk gezag. Dat kan dus alleen in de volgende situaties:
Wat de vader uit het bovenstaande voorbeeld waarschijnlijk bedoelde, is dat hij misschien 'eenhoofdig gezag' zou kunnen aanvragen. Hoe dat werkt, hebben we eerder beschreven in ons artikel Gezamenlijk gezag en eenhoofdig gezag.
En wat die adreswijziging betreft: die heeft alleen consequenties voor zaken als kinderbijslag en alleenstaande-ouderkorting.
Voor meer informatie over échte voogdij-kwesties, zie: Voogdijregeling (1) en de daarop volgende artikelen.
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.