14 maart 2016 door Henk Boeke

Drinkflessen en darmkrampjes

Kan een goede fles darmkrampjes voorkomen? Nee. Maar wat dan wel?

We krijgen de laatste tijd veel berichten van drinkfles-fabrikanten, waaronder Difrax en Natursutten, dat hun flessen darmkrampjes kunnen voorkomen. Het zou heel goed kunnen dat er darmkrampjes ontstaan als een baby valse lucht binnenkrijgt, bij drinken uit een fles, maar darmkrampjes zijn helaas onvermijdelijk. Omdat de darmen van een jonge baby nu eenmaal moeten wennen aan het nieuwe leven (buiten de baarmoeder.) Meestal is er niets ernstigs of medisch aan de hand. In de meeste gevallen verdwijnen de darmkrampjes na 3 tot 4 maanden.

Gewoon afwachten

Het advies is: gewoon afwachten. Veranderingen in de voeding hebben meestal weinig effect. Venkelthee of venkeldruppeltjes kunnen soms een beetje helpen, maar vaak doen ze niets. Bovendien wordt venkel tegenwoordig afgeraden (door het Voedingscentrum) omdat er gevaarlijke stoffen in zouden zitten. Maar daar tillen we zelf niet zo zwaar aan. Omdat je wel héél veel van zo'n 'gevaarlijke stof' binnen moet krijgen, wil je daar last van krijgen. Naast de traditionele venkeldruppeltjes bestaan er nog allerlei producten (zoals Infacol, SabSimplex, Cinababy, etc.) die heel soms werken maar vaak ook niet. De overeenkomst tussen die producten is dat ze meestal erg duur zijn. Opvallend is ook dat veel ouders zeggen dat het na ca. 3 maanden begon te helpen. In dat geval heeft het krampjesproduct waarschijnlijk niets gedaan, maar zijn de darmen uit zichzelf tot rust gekomen. Anders gezegd: na zo'n 3 maanden lost het probleem zich meestal vanzelf op. Los van de dingen die je ervoor gebruikt hebt.

Masseren, beetje lopen, en warm badje

Je kunt de pijn wat verlichten met masseren, een beetje lopen (met je kind over je schouder, zodat er druk op komt op de buik), of een warm badje. Darmkrampjes zijn heel vervelend - misschien wel het meest voor de ouders - maar gaan uiteindelijk vanzelf weer over. Als je kindje goed en normaal groeit, hoef je je geen zorgen te maken. Overigens moet je natuurlijk wel zeker weten dat het inderdaad 'gewone' darmkrampjes zijn, en dat het niet iets anders is. Van een koemelkeiwit-allergie kun je bijvoorbeeld ook buikkrampen krijgen.