Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
28 april 2020
We digitaliseren erop los in Nederland en om jezelf online te ‘legitimeren’ bestaat er DigiD. Je DigiD moet je bijvoorbeeld gebruiken in om te loggen bij je zorgverzekering om je belastingaangifte te doen. Dat is op zich nog wel te doen, maar het kan ook voorkomen dat je kind in één keer een DigiD nodig heeft. Hoe pak je dat aan, want officieel mag je niet voor iemand anders een DigiD aanvragen.
Eigenlijk mag je geen DigiD aanvragen voor iemand anders, dat komt omdat het strikt persoonlijk is. Middels de DigiD kun je namelijk toegang krijgen tot zeer persoonlijke informatie. Je moet zelf dus nooit jouw DigiD code aan iemand geven. Maar hoe zit dat bij kinderen? Soms kan het in één keer nodig zijn dat je kind van 12 jaar een DigiD moet hebben.
Met deze hoofd- én oorthermometer zie je binnen twee seconde de temperatuur van je kind. Nu met korting!
In principe mag iedereen een DigiD aanvragen, ook je kind, er zit hier geen minimumleeftijd aan. Een kind van 12 kan dit natuurlijk prima zelf doen, het enige wat hij/zij nodig heeft is zijn/haar Burgerservicenummer. Het is wel belangrijk dat je met je kind afspreekt hoe er met de documenten wordt omgegaan die alleen toegankelijk zijn met DigiD. Je wilt natuurlijk niet hebben dat er straks een betalingsachterstand ontstaat omdat je kind een factuur niet doorgeeft. Overleg daarom samen hoe je dit gaat aanpakken. Misschien kan je kind jou machtigen zodat jij financiële zaken voor je kind kan afhandelen.
Maar wat als je kind echt te jong is om zelf een DigiD aan te vragen? Je kind is bijvoorbeeld 6 jaar. Tja, dan kun je als ouder natuurlijk niets anders dan het voor je kind te doen. Op zich kan dat prima zolang je kind maar een BSN heeft. Er zijn je meerdere ouders voorgegaan die het voor kun kind hebben aangevraagd en die hebben daar geen problemen mee gehad. Je hebt immers eigenlijk ook geen keus. Als je kind wat ouder is, kun je de DigiD code overdragen en kan je kind het wachtwoord veranderen.
Om jou te machtigen moet je kind zich inloggen op zijn of haar eigen DigiD en een machtigingscode aanvragen. Vervolgens heeft de ouder de machtigingscode nodig en het Burgerservicenummer om in te kunnen loggen op het DigiD van het kind. Zo heb je altijd toegang tot de documenten van je kind. Als je geen DigiD hebt, kan je iemand machtigen door te bellen naar de helpdesk van digid.nl.
Je kunt ook zelf een machtigingscode aanvragen voor het account van je kind, ook daarvoor heb je het Burgerservicenummer van je kind nodig. De machtigingscode wordt dan per post naar je opgestuurd.
Het is nogal een gedoe eigenlijk, eerst een Digid aanvragen voor je kind, dan jezelf (laten) machtigen. Kan dat niet anders? Misschien vanaf juli 2020 wel. Het bedrijf Logius test een nieuwe voorziening waarmee ouders met hun eigen DigiD het patiëntendossier van hun minderjarig kind kunnen inzien. Op dit moment loopt er nog een pilot en hopelijk verloopt de proefperiode goed zodat we vanaf juli 2020 gewoon met onze eigen DigiD toegang hebben tot het digitale dossier van ons kind.
Zoek je een goede babyfoon met of zonder camera? Lees hier onze review over de vijf best geteste babyfoons van 2021!