2 juli 2019

Advies over HPV-vaccinatie

De gezondheidsraad adviseert om de HPV-vaccinatie voortaan ook aan jongens aan te bieden via het Rijksvaccinatieprogramma. Nu krijgen alleen meisjes een uitnodiging voor de prik. Verder raadt de commissie aan om een aanvullend vaccinatieprogramma op te zetten voor mensen tot 26 jaar.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. Maar het hpv-virus veroorzaakt ook ziektes die bij mannen voorkomen, zoals peniskanker, waaraan jaarlijks dertig mannen overlijden. Om dat tegen te gaan, moeten vanaf nu naast meisjes ook jongens worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Het adviesorgaan van de regering wil dat de prik standaard wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Opkomst verhogen

In Nederland is de opkomst bij de HPV-vaccinatie laag. Daarom doet de Gezondheidsraad ook een oproep aan de staatssecretaris van VWS om onderzoek te doen naar maatregelen die de opkomst kunnen vergroten. Door bijvoorbeeld het vaccin op een jongere leeftijd aan te bieden en meer inhaalmogelijkheden te organiseren, ontstaat meer speelruimte voor ouders en jongeren om de prikken te halen.

Omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen omlaag. De raad beveelt aan deze zo dicht mogelijk bij de 9 jaar te leggen. Dat biedt de beste bescherming. Nu krijgen kinderen op die leeftijd de laatste standaard inenting tegen de bof, mazelen, rode hond en difterie, kinkhoest en tetanus.

Bijwerkingen

Het advies is opmerkelijk, want van de 13-jarige meisjes die al wel voor die prik worden uitgenodigd, kwam de afgelopen jaren nog niet de helft opdagen uit angst voor bijwerkingen. Ten onrechte, zegt voorzitter Pim van Gool. ,,De vaccinatie is veilig en zeer effectief. Het vermindert voorstadia van baarmoederhalskanker met 80 tot 100 procent.’’

De vaccinatie tegen hpv lag onder vuur sinds de invoering in 2010, omdat de prik bijvoorbeeld chronische vermoeidheid zou veroorzaken. ,,Er zijn allerlei bijwerkingen gesuggereerd, maar dat treedt allemaal niet op’’, benadrukt de voorman van de Gezondheidsraad. ,,Géén chronische vermoeidheid, géén auto-immuunziekten en géén migraine.’’

 

Aanvullend programma

De Gezondheidsraad adviseert ook om een aanvullend programma op te zetten voor alle meisjes en jonge vrouwen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren. Die prik biedt die vrouwen direct bescherming tegen baarmoederhalskanker, vaginakanker en schaamlipkanker. Het aanvullende programma zou ook voor jongens en jonge mannen tot en met 26 jaar moeten worden opgezet. De raad stelt voor dit aanvullende programma na vijf jaar te evalueren.

Binnen 3 maanden reactie

De staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, besluit binnen 3 maanden of hij het advies overneemt. Na de zomer komen RIVM, vertegenwoordigers van JGZ en andere partijen samen om alvast te beginnen met de voorbereidingen.

Lees het hele advies op de website van de Gezondheidsraad. Ook kun je op deze pagina een kort filmpje met uitleg over het advies bekijken.