12 maart 2015

Actie: #stopjofrost

Een groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen is een actie gestart tegen het RTL4-programma 'Nanny on Tour', gebaseerd op een streng regime van straffen en belonen.

Er zijn al een hele tijd opvoedprogramma's op tv, maar nu is er eentje dat wel extreem veel weerstand oproept: Nanny on Tour, van een eng wijf dat het draconische opvoeden propageert. Geheel in de - Engelse - traditie van autoriteit en hondendressuur om lastige kinderen weer in het gareel te krijgen.

Ach, laat dat mens haar gang maar gaan, zou je zeggen. Het is maar een tv-programma, en het is maar amusement. Volkskrant-columniste Aaf Brandt Corstius smult er zelfs van: "Ik ben gek op Jo Frost en haar programma, ik ben gek op kinderen die al jaren op een dieet van friet leven en na een week met Jo ineens blijken te hunkeren naar doperwten en wortelsap, ik ben gek op werkverslaafde, kindschuwe ouders die na een week met Jo ineens niets liever meer willen doen dan schaterlachend een bal overgooien met hun voorheen strontvervelende kind." (Volkskrant 11 maart 2015)

Kindermishandeling

Top-amusement dus. Maar toch wel van iets andere orde dan Boer zoekt vrouw of Heel Holland bakt. Omdat er gesold wordt met kinderen, in plaats van taartjes of behoeftige boeren. Plus het risico dat de kijkers het serieus nemen.

Aaf Brandt Corstius probeerde het strafhoekje (dat zich op de derde trede van haar trap bevindt), en kwam van een koude kermis thuis: "Eerst bleven ze steeds niet zitten; ze renden almaar weg, en dan moest ik ze met steeds meer kracht terugsleuren naar die derde trede, waarbij ik me afvroeg wat precies de scheidslijn was tussen iemand terugzetten in het stoute hoekje en kindermishandeling."

Actiegroep

Er is nu een actiegroep in het leven geroepen door ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen, die zich tegen Jo Frost hebben gekeerd. Ze twitteren met de hashtag #stopjofrost. Hieronder hun persbericht:

Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijn oplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien. Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #stopjofrost.

Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over 1 ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral - en nog belangrijker - op een gelukkig kind.

We vrezen dat Nederland [...] nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een risicofactor is voor kindermishandeling. In de [...] eerste aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.

Poll voor professionals

Aaf Brandst Corstius concludeert dat Jo Frost fictie is. Was het maar waar. Daarvoor zijn er té veel mensen die het serieus nemen. En er enthousiast over zijn. Opvallend veel professionals zelfs, waarvan meer dan de helft enthousiast is over haar methodes.

Dat blijkt uit een poll van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Op dit moment - 12 maart 2015 om 15 uur - vindt 60% dat Frost beslist moet blijven. Dat zullen vooral professionals zijn, gezien de doelgroep van het NJi.

Vooral de stemverklaringen bij die poll zijn inzichtgevend. Zo zegt 'projectmanager' Helena van Dongen zalvend: "Het is pijnlijk om te zien maar het is uiteindelijk zo'n mooi resultaat." En wat zou de wereld mooi zijn als de ouders nou eindelijk eens doen wat de professionals zeggen. Petra Buskens (schoolmaatschappelijk werk): "[...] Geeft duidelijk aan hoe ernstig gevolgen kunnen zijn van toegeeflijkheid van ouders, maar ook: hoe mooi kinderen in ontwikkeling komen als ouders gaan bewegen."