15 juli 2020 door Marise Bout

5 dingen die je nog niet wist over hypnobirthing

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus die uitgaat van bevallen vanuit ontspanning en vertrouwen. Steeds meer vrouwen (en mannen) kiezen ervoor om zich op de bevalling voor te bereiden door een hypnobirthingcursus te volgen. Marise Bout is docent KG hypnobirthing en deelt 5 mooie inzichten over hypnobirthing.

Sinds 2016 ben ik BATC paramedisch natuurgeneeskundig therapeut met een eigen praktijk in Utrecht. Geboorte en zwangerschap, dat is mijn specialisatie. Via lichaam en geest ondersteun ik vrouwen voor, tijdens en ná de zwangerschap. Als hypnobirthing docent begeleid ik Nederlands- en Engelstaligen bij een positieve voorbereiding op hun bevalling met KG Hypnobirthing. Tijdens een hypnobirthingcursus leer je te vertrouwen op jezelf, je lichaam en de natuur. Maar wist je deze vijf dingen over hypnobirthing ook al?

1. Wist je dat hypnobirthing minder zweverig is dan het klinkt (of misschien wel niet is)?

Hypnobirthing nodigt je uit om spanningen los te laten en vertrouwen op te bouwen. Zodra je leert om los te laten, werkt het geboorteproces zoals het bedoeld is. Je lichaam en hersenen maken stofjes aan die dit proces ondersteunen. Met hypnobirthing leer je methoden en technieken om deze diepe ontspanning in je lichaam te creëren. Door goed te ontspannen, komt je baby er makkelijker uit. Daar is dus niets zweverigs aan. Het gaat om hele tastbare processen in je lichaam. Tijdens een hypnobirthing cursus leer je hoe deze connectie tussen lichaam en geest precies werkt zodat je goed voorbereid bent en je er thuis mee kunt oefenen. Hetzelfde geldt voor de informatie tijdens een hyponobirthing cursus over de geboortezorg, de rol van je partner en de wensen die je rondom de bevalling hebt. Ook dit zijn concrete en inhoudelijke onderwerpen. Dus hypnobirthing zweverig? Misschien juist helemaal niet.

2. Wist je dat hypnobirthing niet alleen voor natuurlijke thuisbevallingen is?

Hypnobirthing wordt vaak geassocieerd met natuurlijke thuisbevallingen, het liefst in het bad. De methode komt soms zelfs voor in rijtjes over natuurlijke pijnstilling bij de bevalling, maar dat is te kort door de bocht. Hypnobirthing is er voor alle soorten bevallingen, of dit nu thuis, in een geboortecentrum of ziekenhuis is, in een bad, onder de douche, op een geboortebal of een baarkruk. Het maakt niet uit, het enige dat telt is dat je als zwangere vrouw goed bent voorbereid op de bevalling, zodat jij de wensen opstelt die bij je passen en je vol vertrouwen de bevalling ingaat, waardoor je tijdens de bevalling alles mag loslaten. Ook als dit ergens anders is of op een andere manier gaat dan je in eerste instantie had gehoopt. Hypnobirthing zorgt ervoor dat je kan omgaan met het onverwachte en tools in handen hebt om kalm te zijn, wat er ook gebeurt. Ook bij onverwachts, noodzakelijk medisch ingrijpen kun je baat hebben bij hypnobirthing doordat je hebt geleerd om zo goed mogelijk te ontspannen. En dat is belangrijk, want slechts 13% van de bevallingen in Nederland vindt thuis plaats

3. Wist je dat hypnobirthing een positief uitgangspunt heeft?

Bij hypnobirthing focus je niet op de beren op de weg, maar op de weg zelf. Dat is de positieve insteek. Het draait om het uitgangspunt dat iedere vrouw gemaakt is om te bevallen. Dit betekent niet persé dat bevallen altijd makkelijker is met hypnobirthing. Het betekent ook niet dat je de perfecte kalme geboorte op recept krijgt. Het betekent wel dat je er alles aan doet om het natuurlijke geboorteproces te ondersteunen en goed bent voorbereid op alles wat komen gaat.

Positief betekent dus ook dat je keuzes maakt op basis van kennis in plaats van angst. Je richt je op een bevalling waar je tevreden op terug kan kijken, als mijlpaal en mooie herinnering, ook al ging het misschien niet helemaal zoals je in eerste instantie in gedachten had. Daarom worden er tijdens een hypnobirthing cursus inspirerende geboortevideo’s bekeken en nodigen we je uit om positieve geboorteverhalen van andere vrouwen te lezen of horen. Zo leer je je met hypnobirthing lichamelijk én mentaal positief voor te bereiden op de bevalling.

4. Wist je dat er verschillende stromingen van hypnobirthing bestaan?

Waarschijnlijk is de eerste geboortewerker die de term hypnobirthing gebruikte Michelle Leclaire O’Neill, in het boek “Hypnobirthing the Original Method” uit 1987. Ze baseerde zich onder andere op het werk van de Engelse gynaecoloog Grantly Dick-Reid, die onderzoek deed naar de relatie tussen stress en pijn. De in Nederland vrij bekende Amerikaanse Marie Mongan paste later vergelijkbare ontspanningstechnieken toe tijdens de natuurlijke geboorte van haar eerste baby in het ziekenhuis en ontwikkelde hieruit haar eigen methode. In Amerika zijn ziekenhuisbevallingen (nog steeds) de standaard en was men niet gewend aan geboortes die uitgingen van de kracht van het eigen lijf in plaats van medicatie, wat maakte dat haar geluid een frisse wind was en ook in andere westerse landen steeds meer voet aan de grond kreeg. Inmiddels zijn er in Nederland verschillende hypnobirthing-methoden beschikbaar, zoals Marie Mongan HypnoBirthing, MuchaMama Hypnobirthing en KG Hypnobirthing. Ook zijn er lokale hypnobirthing-docenten die hun eigen methode hebben.

Zelf doceer ik de KG hypnobirthing-methode van de Britse hypnotherapeute Katharine Graves. Zij heeft de afgelopen jaren een eigen, uitgebreide methode ontwikkeld die inmiddels wereldwijd wordt gedoceerd. In Groot-Britannië is KG Hypnobirthing de enige methode die wordt erkend door de Britse beroepsvereniging van verloskundigen (Royal College of Midwives). Waarom ik als Hypnobirthing Teacher voor deze methode heb gekozen? Omdat hij zeer compleet is, een vriendelijke Europese toon heeft en mij ruimte geeft om mijn eigen expertise met lichaamswerk en meditatie in te brengen. Wat ik ook fijn aan de methode vind, is dat het belang van beoefening wordt onderstreept. Want oefening baart kunst! 

5. Wist je dat hypnobirthing niet alleen voordelen heeft voor de bevalling, maar ook erna?

Ook na de bevalling kan hypnobirthing je als kersverse moeder ondersteunen. Doordat hypnobirthing bevallingen vaak soepeler en korter zijn en minder medische ingrepen kennen, is het herstel van jou na de bevalling vaak sneller. Daardoor houd je meer energie over voor het kersverse moederschap. Bovendien kan je de geleerde technieken blijven gebruiken voor algehele ontspanning en rust en op die momenten dat je het even nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het op gang komen van de borstvoeding en te wennen aan de sensaties van de baby die aan je borst zuigt. Ook draagt een positieve geboorte-ervaring bij aan een betere hechting tussen ouders en kind. En doordat jij je samen met je partner hebt voorbereid op de komst van je kindje, is jullie band hechter en kunnen jullie er als team beter voor dat nieuwe wondertje zijn.

Aan de slag met hypnobirthing

Wil je thuis zelf beginnen met hypnobirthing of kijken of het iets voor je is? Dan hebben we wat fijne lees- en luistertips voor je!

Hypnobirthing boeken

  • Het hypnobirthingboek van Katharine Graves inclusief MP3 download.
  • Het Nederlandstalige hypnobirthingboek van Mucha Mama.
  • Het boek van Marie Mongan. Leuk weetje: in september komt de vernieuwde versie uit, die vind je hier.

Hypnobirthing podcast

De Positive Birth Podcast gaat niet alleen over hypnobirthing, maar het beluisteren van positieve geboorteverhalen past wel goed bij hypnobirthing.

Hypnobirthing luisterboek

Het hypnobirthingboek van Katharine Graves kun je hier ook luisteren.

Lees ook: