Hoe bereken je de uitgerekende datum? Ontdek deze betrouwbare tools

De zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd in je leven. Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam en elke week ontwikkelt jouw kindje zich. Ben jij ook zo benieuwd naar jouw uitgerekende datum om de ontwikkeling van je kind op de voet te kunnen volgen? Of wil je weten wanneer je gaat bevallen? Wil je alvast jouw verlof regelen of opvang aanvragen? Ontdek hoe de verloskundige de uitgerekende datum zal berekenen en hoe je deze zelf kunt achterhalen met behulp van een handige tool.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er veel in je leven. Dit is ontzettend leuk en spannend, maar het kan ook voor onzekerheden zorgen. Gelukkig krijg je al snel je eerste afspraak bij je verloskundige. Deze arts houdt jouw gezondheid en die van je kindje in de gaten. Hij of zij checkt of de baby zich goed ontwikkelt en geeft belangrijke informatie over de zwangerschap en de bevalling. De verloskundige doet ook een inschatting van de uitgerekende datum, de verwachte bevallingsdatum komt in beeld.

Hoeveel weken ben ik zwanger? 

Jouw uitgerekende datum wordt aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie en de gemiddelde duur van je cyclus uitgerekend. Hierbij worden 280 dagen opgeteld, oftewel 40 weken. Dit is de gemiddelde zwangerschapsduur. Zo komt de arts tot een datum van de bevalling die je als leidraad kunt aanhouden.

38 of 40 weken zwanger?

Nu kan het zijn dat je de wenkbrauwen optrekt en denkt: 40 weken zwanger? Dat kan toch niet kloppen? En je hebt gelijk. Het is namelijk zo dat een normale zwangerschap 38 weken duurt. In de medische wereld wordt er echter niet gerekend vanaf het moment van conceptie, maar tellen ze vanaf het moment dat je voor de laatste keer je menstruatie had. De daadwerkelijke start van de zwangerschap begint pas bij de bevruchting en dit is zo'n 2 weken later. De weken daarvoor tellen ook mee.

De uitgerekende datum klopt niet

Door gebruik te maken van de duur van jouw cyclus, de dag van je laatste menstruatie en de gemiddelde zwangerschapsduur van 40 weken kan een arts tot een redelijke indicatie komen van jouw uitgerekende datum. Het is echter geen exacte wetenschap. Als je een regelmatige cyclus hebt, zal deze berekening vrij accuraat zijn. Maar als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan de uitgerekende datum afwijken van de inschatting die is gemaakt door de arts.

Is de berekende bevaldatum betrouwbaar?

Voor vrouwen met regelmatige menstruatiecycli kunnen online tools redelijk nauwkeurig zijn. Deze tools baseren hun berekeningen vaak op de standaard zwangerschapsduur van 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Voor vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli kan de betrouwbaarheid verminderen. Deze tools zijn mogelijk minder accuraat omdat ze uitgaan van een gemiddelde cycluslengte. Een echografie, uitgevoerd door een medische professional, wordt beschouwd als een nauwkeuriger middel om de uitgerekende datum te bepalen. Dit komt omdat het de groei van de foetus direct meet. Medische professionals kunnen aanvullende factoren die van invloed zijn op de bevaldatum in overweging nemen en individuele omstandigheden beter beoordelen. Overleg met een verloskundige blijft van cruciaal belang om een uitgebreid beeld te krijgen en de meest nauwkeurige informatie te ontvangen voor een gezonde zwangerschap.

Aanpassing van de bevallingsdatum

Gelukkig kan de uitgerekende datum altijd worden bijgesteld naar mate jouw zwangerschap vordert. Tijdens de zwangerschap zul je diverse echo's krijgen, zowel termijnecho's als groeiecho's als dit nodig is. Deze echo's zijn er om de ontwikkeling en de gezondheid van jouw baby te observeren. Aan de hand van de termijnecho kan de arts echter ook zien hoe ver je ongeveer bent gevorderd in je zwangerschap. Aan de grootte van je baby en het vruchtwater kan de verloskundige dan een betrouwbaardere uitgerekende datum berekenen, al kan de bevalling natuurlijk altijd eerder of later gebeuren. Een gemiddelde zwangerschap duurt namelijk tussen de 37 en de 42 weken. 

Zelf je uitgerekende datum berekenen

Natuurlijk hoef je niet te wachten op een afspraak bij de verloskundige om meer te weten te komen over de uitgerekende datum. Je kunt namelijk ook gewoon thuis je uitgerekende datum berekenen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van online zwangerschapsrekenmachines die je uitgerekende datum voor je berekenen. Hiervoor hoef je alleen maar te weten wanneer je laatste menstruatie was en hoe lang jouw cyclus doorgaans duurt. Deze vul je in de online tool in en vervolgens krijg je een indicatie van je uitgerekende datum.

Ga terug in de tijd naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is het startpunt van je zwangerschap. Tel 280 dagen op bij de startdatum. Houd er rekening mee dat dit een geschatte datum is. Baby's komen vaak tussen de 38e en 42e week, dus het kan een beetje variëren.

De voordelen van de uitgerekende datum weten

Alhoewel de uitgerekende datum geen vast gegeven is, is het toch handig om een indicatie te hebben van je bevallingsdatum. Met deze datum in gedachten kun je namelijk alvast verlof regelen van je werk of zelfs al opvang aanvragen voor je kind terwijl je nog zwanger bent. Het regelen van deze zaken kan flink wat tijd in beslag nemen, dus hoe eerder je hiermee begint, hoe minder stress je hebt aan het einde van je zwangerschap.

De uitgerekende datum geeft jullie als ouders ook wat meer gemoedsrust. Je weet immers min of meer hoe ver je bent gevorderd en wat je kunt verwachten. Nu is een zwangerschap altijd onvoorspelbaar, maar met een datum aan de horizon kun je wel al de nodige voorbereidingen treffen en jezelf voorbereiden op de komst van je kindje.

Slechts een richtlijn

Minder dan vijf procent van alle vrouwen bevalt precies op deze datum. De uitgerekende datum is meer een richtlijn dan een vast gegeven en het is dan ook slim om je hier niet te veel op de focussen. De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken en alles binnen deze periode wordt beschouwd als een 'normale' zwangerschapsduur. Gebruik de datum die is berekend dan ook als leidraad en blijf vooral flexibel in deze periode om je met zo min mogelijk stress voor te bereiden op het bevallen

Lees ook: