Ik ben 2 dagen overtijd, ben ik zwanger of toch niet? Zo kan je het herkennen

Wanneer je 2 dagen overtijd bent wordt het spannend: zwanger of niet? Wanneer kan je testen? Allemaal vragen waar je mee rondloopt. Blijgezond helpt je door deze spannende periode heen. Zo weet je waar je aan toe bent.

Wanneer ben je overtijd?

Overtijd, wat betekent dat? Met overtijd bedoelen we de periode dat de menstruatie verwacht wordt maar uitblijft. Gemiddeld duurt de menstruele cyclus 28 dagen. Maar tussen de 21 en 35 dagen is een veel voorkomende cyclusduur. Soms duurt deze cyclus zelfs nog langer.

De dag dat de menstruatie begint is de eerste dag van de cyclus. Veel vrouwen die zwanger willen worden noemen deze dag ook wel de NOD: Niet Ongesteld Dag. Ze hopen juist niet ongesteld te worden zodat er kans is op een zwangerschap.

Wanneer de menstruatie op maandag verwacht wordt en je op dinsdag nog steeds niet ongesteld bent, ben je 1 dag overtijd. Ben je op woensdag nog steeds niet ongesteld, dan ben je 2 dagen overtijd. De meeste vrouwen beginnen zich met 2 dagen overtijd wel af te vragen of ze zwanger zijn of niet.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

De meeste zwangerschapstesten kun je doen vanaf de dag dat je de menstruatie verwacht. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG in de urine. Dit is een hormoon dat altijd in een zeer kleine hoeveelheid aanwezig is (minder dan 5 IU/L), maar tijdens de zwangerschap veel aangemaakt wordt.

Vanaf een hoeveelheid van 25 IU/L kan een zwangerschapstest deze meten. Wie zwanger is, zit dan gemiddeld op een zwangerschap van 4 weken (28 dagen), berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Sommige zwangerschapstesten kunnen zelfs al een mindere hoeveelheid HCG aantonen en kunnen ongeveer twee dagen voor de verwachte menstruatie of NOD uitgevoerd worden.

2 dagen overtijd, zwanger test is negatief

Wie zwanger wil worden ziet graag een positieve test. Het resultaat is positief wanneer de test voldoende HCG aan heeft kunnen tonen. Vaak verschijnen er dan twee streepjes op de test of het woord ‘JA’ of ‘ ZWANGER’. Dit is afhankelijk van het type test. Het eerste streepje is altijd het controlestreepje: deze laat zien of de test goed is uitgevoerd.

Wanneer de test een negatieve uitslag geeft betekent dit ‘niet zwanger’. Het controlestreepje is aanwezig maar het resultatenstreepje ontbreekt. Of de test geeft het resultaat ‘niet zwanger’, ook weer afhankelijk van het type test. Wanneer het controlestreepje ontbreekt is de test niet goed uitgevoerd. De test moet dan altijd opnieuw gedaan worden. Gebruik hiervoor een schone, droge en nieuwe test. De oude is onbruikbaar geworden.

Kan je zwanger zijn en negatief testen?

Ja, dat kan. Het komt soms wel eens voor dat een zwangerschapstest negatief uitvalt maar er toch sprake is van een zwangerschap. Ten eerste kan dit doordat de test verkeerd is uitgevoerd. Bijvoorbeeld met te weinig urine. Het controlestreepje ontbreekt dan. Deze test zal altijd negatief uitvallen, ook wanneer er wel sprake is van een zwangerschap. Doe de test opnieuw met een nieuwe zwangerschapstest.

Te vroeg testen kan ook een negatief resultaat geven. Je las eerder al dat een normale zwangerschapstest pas meetresultaten geeft bij een HCG-niveau van 25 IU/L. Vóór de verwachte menstruatie testen kan daardoor een negatief resultaat geven. Herhaal de test na twee tot drie dagen.

2 dagen overtijd, zwanger of late eisprong

Ook kan de eisprong later zijn dan verwacht. Veel mensen denken dat de eisprong 14 dagen na de menstruatie komt. Dit is fout! De eisprong vindt altijd 14 dagen vóór de menstruatie plaats. De eisprong of ovulatie wordt gereguleerd door hormonen. Door factoren van buitenaf zoals stress, ondervoeding, ziekte etc. kan de eisprong uitgesteld worden.

Een uitgestelde of latere eisprong betekent ook een latere menstruatie. De hele cyclus schuift tenslotte op. Zo hebben vrouwen met een lange cyclus van bijvoorbeeld 35 dagen, hun ovulatie op dag 21 en niet op dag 14 zoals bij de meeste vrouwen. 

Een regelmatige cyclus is herkenbaar, maar een plots langere cyclus kan ervoor zorgen dat je overtijd bent en je daardoor zorgen maakt. In dit geval kun je twee dingen doen: afwachten of de menstruatie later komt, of een zwangerschapstest uitvoeren.

Symptomen van een vroege zwangerschap

Sommige vrouwen voelen heel goed aan dat ze zwanger zijn, terwijl anderen er amper iets van merken. Ben je 2 dagen overtijd of vraag je je af wat de symptomen zijn van 3 dagen zwanger, dan moeten we je teleurstellen: in deze fase kun je nog niet echt heel veel voelen met betrekking tot de zwangerschap. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong wel voelen: een steek ter hoogte van de eierstok. Ook hoofdpijn kan voorkomen.

De innesteling gaat soms gepaard met wat bloedverlies of een stekende pijn. Soms zijn de darmen wat van slag en ontstaat er obstipatie (verstopping) of zelfs diarree. Misselijkheid kan soms ook al vroeg ontstaan. Maar of al deze symptomen te maken hebben met een zwangerschap of een andere oorzaak hebben, valt op dat moment nog niet te zeggen. Dit is vaak pas achteraf duidelijk te maken, wanneer de zwangerschapstest positief is.

Buikpijn door een innesteling

Een veel gehoorde klacht vroeg in de zwangerschap: buikpijn of buikkramp. Zoals al eerder vermeld kan buikpijn afkomstig zijn van de ovulatie. Maar ook een innesteling wordt door sommige vrouwen gevoeld, alhoewel dit minder vaak voorkomt. Je kunt het ook merken door de innestelingsbloeding.

Sommige vrouwen klagen over een menstruatie-achtige buikpijn. Het lijkt alsof ze ongesteld worden maar ze zijn toch overtijd. Ook nu kan er sprake zijn van een zwangerschap. Alleen een test kan dit uitwijzen.

2 dagen overtijd? Soms word je later ongesteld

Een menstruatie-achtige buikpijn treedt vaak op wanneer een vrouw overtijd is. In veel gevallen komt de menstruatie later op gang. Omdat deze uitgesteld is ontstaat er wat meer buikpijn. Vaak zal de menstruatie ook heviger zijn dan normaal. Dit gaat gepaard met meer bloedverlies en hevigere buikkrampen. Het lichaam heeft immers langer de tijd gehad om baarmoederslijmvlies op te bouwen. Dit moet ook allemaal weer afgestoten worden. Auw!

Afscheiding (wit, roze of bruin)

Overtijd zijn en een afscheiding hebben. Ook dit komt veel voor. Een bruine afscheiding duidt op oud bloedverlies. Er is een lichte bloeding geweest waarvan het bloed achter is gebleven in de baarmoeder. Wanneer dit bloed uiteindelijk naar buiten komt, heeft het een roestbruine kleur. Oorzaken zijn: een innestelingsbloeding of een aankomende menstruatie.

Een roze afscheiding is een verse kleine bloeding. Dit vermengt zich met wit slijm (afscheiding), waardoor het roze kleurt. Bij een roze afscheiding en overtijd zijn kunnen we ook denken aan een innestelingsbloeding (latere eisprong) of het begin van de menstruatie.

Een witte afscheiding is normaal. Er zit geen bloed bij. Tijdens de zwangerschap is de afscheiding vaak verhoogd. Vlak voor de menstruatie is de afscheiding minimaal. Aan de hand van de afscheiding kan soms ingeschat worden in welk gedeelte van de menstruele cyclus jij je bevindt. Een veranderende afscheiding, die normaal niet aanwezig is, kan duiden op een zwangerschap. Een stinkende en groene of geelgroene afscheiding duidt vaak op een infectie.

Lees ook: