14 november 2005 door Merit Tabbers

Welke kinderziektes zijn gevaarlijk als je zwanger bent?

Ik werk op een kinderdagverblijf en ik ben zwanger. Voor welke kinderziektes moet ik oppassen? En wat betékent 'oppassen' dan voor mij in de praktijk?

Antwoord

Allereerst: gefeliciteerd met uw zwangerschap! U zult er misschien van opkijken, maar in principe hoeft u zich geen zorgen te maken over welke kinderziekte dan ook.

Ik weet niet welke kinderziekten u zelf heeft gehad, maar als u ze allemaal gewoon heeft doorgemaakt (of ervoor bent ingeënt), dan kunnen we gevoeglijk aannemen dat u voldoende antistoffen hebt opgebouwd. Daarnaast worden zeer veel kinderen in Nederland gevaccineerd, waardoor de kinderziektes die gevaarlijk kunnen zijn voor de foetus, nauwelijks meer voorkomen.

Let op: belangrijk in dit verband is dus dat u zelf als meisje wel bent ingeënt. De golf van rodehond-gevallen van kort geleden (volgens het RIVM is deze mini-epidemie alweer ten einde), waarbij het ongeboren kind grote risico's loopt als de moeder in het eerste trimester van de zwangerschap een infectie oploopt, trof met name zwangere vrouwen die destijds uit overtuiging van hun ouders niet zijn ingeënt. Dit bewijst maar weer eens hoe ontzettend belangrijk die vaccinaties zijn.

Waar niet tegen gevaccineerd wordt, maar wat wel veel voorkomt, zijn waterpokken en de vijfde ziekte. Als u deze kinderziektes zelf heeft doorgemaakt (en de kans daarop is groot), dan hoeft u zich ook daar verder geen zorgen over te maken. Bespreek het wel even met uw verloskundige want alle zwangeren vrouwen worden in Nederland gescreend op antistoffen tegen waterpokken (niet op antistoffen tegen de vijfde ziekte overigens).

Verder gelden natuurlijk de bekende 'algemene maatregelen' tijdens de zwangerschap, zoals: geen kattenbak verschonen (anders kun je toxoplasmose krijgen) en oppassen met alles waar de listeria-bacterie in kan zitten, zoals ongepasteuriseerde melk, kazen of kaasjes die gemaakt zijn van ongepasteuriseerde melk (brie, mozarella, etc.), rauw vlees, gerookte zalm, paté, niet goed gewassen rauwe groenten, en voorverpakte rauwkost-salades die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten.

Kortom: bespreek met de verloskundige de uitslagen van uw bloed, dan weet u voldoende. Waarschijlijk hoeft u geen speciale maatregelen te treffen. Succes!

Lees ook: