30 maart 2007 door Frea Kruisinga

Welke gevolgen kan een schoenmakersborst hebben? (13 jr)

Mijn zoon van 13 heeft een behoorlijke schoenmakersborst. Hij heeft nooit willen bewegen. Als kleuter was hij vaak erg slap m.b.t. spierspanning. Hij ging altijd overal op leunen. Ook is hij nu erg groot: 1.80 m. En als hij op school mee moet doen met activiteiten, kan hij extreem moe worden (hoewel niet altijd). Zijn coördinatie is slecht en zijn knieën kraken extreem.

Mijn vraag: kunnen al deze verschijnselen met elkaar te maken hebben?

Antwoord

Via het internet is het natuurlijk niet mogelijk om een diagnose te stellen, maar de klachten die u noemde, kunnen inderdaad wel met elkaar samenhangen. Je kunt dan onder andere denken aan het syndroom van Marfan. Het lijkt me goed als u dit eens bespreekt met uw huisarts.

Een schoenmakersborst, ook wel schoenlappersborst of pectus excavatum genoemd, is een indeuking van het onderste deel van het borstbeen. Dit verschijnsel komt voor bij 1 op de 300 mensen. Iets meer bij jongens dan bij meisjes.

schoenmakersborst

Schoenmakersborst

Meestal heeft iemand met een schoenmakersborst (pectus excavatum) geen speciale klachten. Bij ernstige vormen kan er echter wel sprake zijn van een verminderde longfunctie, doordat er wat minder ruimte in de borstkas is. Die verminderde longfunctie kan ertoe leiden dat je je minder goed kunt inspannen.

Maar er is ook een andere verklaring denkbaar, voor het feit dat uw zoon zo snel moe kan worden bij activiteiten. Bij mensen met pectus excavatum zie je namelijk vaker dan normaal bepaalde bindweefsel-aandoeningen, zoals het syndroom van Marfan. Het feit dat uw zoon erg lang is, kan daarbij passen.

Dit soort bindweefsel-aandoeningen, waarbij sprake is van heel soepele gewrichten en banden, kunnen problemen met de motoriek geven (u vertelde dat uw zoon daar al van jongs af aan problemen mee heeft), en ook moeheid veroorzaken.

Lees ook: