Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 april 2009 door Frea Kruisinga
Ik ben bijna 38 weken zwanger van mijn tweede. Nu is mijn dochter vorige week in contact gekomen met een kindje dat waterpokken bleek te hebben.
Even voor de duidelijkheid de data:
Ik heb zelf als kind de waterpokken gehad. Mijn vragen:
De meeste informatie die ik kon vinden was wel eenduidig waar het gaat om incubatietijd en duur van de besmettelijke periode. Verder is er ook veel informatie over wat te doen als de moeder waterpokken krijgt tijdens de zwangerschap of rond de bevalling. Maar het wordt mij niet duidelijk wat de risico's zijn voor een pasgeboren baby van een moeder die zelf wel waterpokken heeft gehad. Uit de ene tekst blijkt dat pasgeborenen sowieso tot de risicogroep behoren, andere teksten zeggen dat de baby antistoffen krijgt via de moeder. Wat moet ik geloven?
Ik hoop dat u mij kunt helpen want ik maak me er behoorlijk druk om.
Om even met uw belangrijkste probleem te beginnen, namelijk de vraag wat de risico's zijn als een moeder zelf de waterpokken heeft gehad. Waar het in essentie om gaat, is of de moeder in de 'gevaarlijke periode' (van 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen erna) zélf waterpokken krijgt. Als zij al waterpokken heeft gehad, dan is de kans daarop natuurlijk bijna nul.
Wanneer een zwangere vrouw 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de bevalling waterpokken krijgt, bestaat de kans op een zogenaamde neonatale infectie, doordat het virus via de moederkoek wordt overgedragen en de moeder nog niet voldoende antistoffen heeft om over te dragen aan de baby. Deze infectie kan heel ernstig verlopen, met een longontsteking, een hersenvliesontsteking, leverontsteking en een maagdarminfectie.
Wanneer een baby vlak na de bevalling besmet wordt, verloopt de infectie veel minder ernstig. Ten eerste door de antistoffen van de moeder en ten tweede doordat de baby zelf de kans krijgt antistoffen te produceren. Maar desondanks blijft het natuurlijk niet leuk als de pasgeboren baby (hoewel meestal niet ernstig) ziek zou kunnen worden van de waterpokken.
Toch wordt niet standaard geadviseerd om eventueel besmette broertjes of zusjes weg te houden. U hoeft uw dochter dus niet uit logeren te laten gaan.
De incubatietijd is inderdaad 10 tot 21 dagen. Op 4 april was het contact. Dat wil zeggen dat als u besmetting van uw baby per se wilt voorkomen, er geen contact mag zijn tussen 14 april en 25 april. Als uw dochter dan geen waterpokken heeft ontwikkeld, is zij niet besmet op 4 april. Ontwikkelt zij wel waterpokken, dan blijft zij besmettelijk tot alle blaasjes volledig zijn ingedroogd (maximaal 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes).
Pasgeborenen worden alleen gevaccineerd als de moeder waterpokken ontwikkelt 5 dagen voor tot 2 dagen na de bevalling.
Borstvoeding is geen probleem en natuurlijk altijd aan te bevelen.
Broertjes en zusje worden nooit getest. Het is een momentopname. Het belangrijkste is of u zeker weet dat u zelf de waterpokken heeft doorgemaakt als kind.
Leg het probleem in ieder geval wel voor aan de verloskundige of de gynaecoloog die u begeleidt, zodat ze er rekening mee kunnen houden.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.