Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 juli 2005 door Nanny Gortzak
Deze week twee vragen tegelijk, die over hetzelfde onderwerp lijken te gaan.
Al sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik last van kleine wratjes op mijn tepels en direct naast de tepels op de tepelhof. Ze ontstaan, worden donker, vallen vanzelf af en vormen zich dan weer opnieuw.
Ik heb me er niet al te veel zorgen over gemaakt totdat ik na de bevalling moest beginnen met borstvoeding. Ik had waanzinnig veel pijn in mijn tepels en in mijn borsten.
Het bleek spruw te zijn, die nu behandeld is met Nystatine en Pulsatilla (voorschrift van homeopaat). De pijn is wel veel verminderd maar nog niet weg.
Ik heb ook last van het syndroom van Raynaud, maar dat is voor mij niet pijnlijk. Wel zitten de wratjes er nog. Ik voel ze niet echt maar als ik er aan pulk, dan doet het stekende pijn.
Wat is dit? Kan het de 'rest-voedingspijn' veroorzaken? Moet ik ermee naar mijn huisarts? (Ik heb het hem wel 2x gemeld maar hij vond het niet zorgelijk genoeg om er zelfs maar naar te kijken.)
Linda van der Heijden, Tilburg
Een paar klieren van Montgomery zijn bij mij dik en opgezet en doen pijn. Zowel bij het voeden als daarbuiten. Kan ik daar iets tegen doen?
Het is nu nog wel te doen, maar ik wil voorkomen dat het zich uitbreidt.
Als ik er op druk, is de pijn erger en de pijn loopt ook door binnen in de borst.
Twee vragen over hetzelfde onderwerp. In de eerste vraag is er sprake van pijn aan wrat-achtige plekjes op de tepelhof. Zonder die plekjes te zien is het moeilijk om in te schatten wat er precies aan de hand is, maar het zou kunnen gaan om dezelfde Montgomery-klieren die ook in de tweede vraag ter sprake kwamen.
De kliertjes van Montgomery liggen op de tepelhof (rond de tepel). Ze scheiden een olie-achtige of talg-achtige substantie uit, die de tepels zacht en soepel houdt. Ook beschermt deze substantie de tepels tegen uitdroging, bacteriën en schimmels.
Tijdens de zwangerschap kunnen de Montgomery-klieren duidelijker aanwezig zijn en groter worden. Ze zien eruit als pukkeltjes of wrat-achtige plekjes.
Al tijdens de zwangerschap kan er uit deze kliertjes die talg-achtige afscheiding komen. Soms is de afscheiding duidelijk gecombineerd met melk.
De normale verzorging van de tepel en de tepelhof bestaat uit afspoelen met warm water. Insmeren met crème of zalf is niet nodig en kan zelfs nadelige effecten hebben (zoals: overgevoeligheidsreacties en verstopping van poriën).
Wat gebeurt er als de tepel en de tepelhof niet afgespoeld zijn voor een voeding? Dan kan de baby stoffen binnenkrijgen die niet voor zijn maagje bedoeld zijn. En bij een te ruim gebruik van crème of zalf kan de tepel glibberig worden, waardoor de baby de tepel niet goed in de mond kan houden.
Soms kunnen die Montgomery-kliertjes wat verstopt raken, waardoor de afscheiding er moeilijker uit kan en de uitgang verstopt raakt. Dat lijkt het geval bij de tweede vraag. (De klieren waren daar dik, opgezet en pijnlijk.)
Wat kun je doen aan zo'n verstopping? Het kan helpen om een aantal malen per dag de tepelhof met warme, vochtige compressen te bedekken of de borsten in een warm badje onder te dompelen. Daarna de baby laten drinken met de kaakjes zoveel mogelijk rond de pijnlijke plekken.
Als dit niet helpt, kan een arts (dermatoloog) verder onderzoeken wat er aan de hand is. De kliertjes van Montgomery kunnen ontstoken raken, waarbij wellicht behandeling nodig is.
Tijdens de zwangerschap worden de areola's [tepelhoven - red.] donkerder, doordat er meer pigment gevormd wordt. Ook de uitgangen van de kliertjes van Montgomery kunnen wat donkerder zijn dan de huid van de tepel en de tepelhof. Maar als er regelmatig korstjes of stukjes vanaf vallen, dan kan het zinvol zijn om een huidarts te laten onderzoeken wat er aan de hand is.
Het kan om een onschuldige aandoening gaan, maar ook om iets wat nadere aandacht vraagt.
Als de klachten niet opgelost kunnen worden met simpele maatregelen als warme compressen en dompelbaden, raadpleeg dan een arts.
is lactatiekundige IBCLC.