Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

24 april 2009 door Nanny Gortzak

Wat zijn dat voor harde bobbels?

Mijn vriendin heeft soms harde bobbels in haar borsten voor en na het voeden. We zouden graag willen weten wat het is.

Antwoord

Vooral vlak nadat de baby geboren is, kan een moeder veel harde bobbels in haar borsten voelen. Sinds de laatste voeding is er dan nieuwe melk aangemaakt die in de klieren wordt opgeslagen. Dat kan zelfs tot erg gespannen en pijnlijke borsten leiden, als de baby niet snel wakker wordt en niet snel gaat drinken.

Door regelmatig aan te leggen worden de melkklieren geleegd en verdwijnen de bobbels. Maar soms verdwijnen ze niet vanzelf.

Masseren

Bobbels kunnen blijven zitten na een voeding, als de melk niet goed kan wegvloeien. Bijvoorbeeld door een verstopt melkkanaal. Daar moet je erg mee oppassen omdat het een borstontsteking kan veroorzaken.

Een andere oorzaak voor bobbels die niet uit zichzelf weggaan, kan zijn dat de melkproductie hoger is dan wat de baby nodig heeft om te drinken. Dan drinkt de baby de borsten niet helemaal leeg en zijn er nog harde bobbels na het voeden te voelen.

Een eventuele borstontsteking ten gevolge van harde bobbels kun je voorkomen door de borst in de richting van de tepel te masseren, eventueel onder de douche of in een bak warm water, totdat de (inmiddels ingedikte) melk uit de bobbel weg is en alles weer soepel aanvoelt.

Meestal merken moeders na een aantal weken dat de bobbels minder snel en minder heftig ontstaan. Dat komt omdat de melkproductie en het drinken van de baby gaandeweg beter op elkaar afgestemd raken. De melkproductie is het grootst op het moment van de voeding zelf en wordt geregeld doordat de baby aan de borst drinkt.

Harde bobbels voorkomen

Om harde bobbels te voorkomen, is het 't beste om de baby regelmatig de borst aan te bieden. En door niet in de bakeren en geen speentje te geven voorkom je dat de baby te lang slaapt en je overvolle borsten krijgt.

Door steeds de voeding te beginnen aan de kant waar het laatst aan gedronken werd, komt elke borst regelmatig aan bod om als eerste goed leeg gedronken te worden. Let daarbij niet op de tijd, maar laat de baby net zo lang aan een kant drinken tot hij niet meer wil.

Wil de baby telkens maar aan een kant drinken, dan kan met elke volgende voeding steeds met de borst begonnen worden waar juist niet uit gedronken is.

Zorg voor een onbelemmerde melkstroom

Als de borsten wel goed leeggedronken worden, maar er toch steeds op dezelfde plek harde bobbels voelbaar blijven, let dan op of de melkstroom belemmerd wordt door te stevig vasthouden van de borst tijdens het drinken, knellende kleding of bh, het dragen van een tas of een draagzak.

Door regelmatig de borsten op bobbels te controleren, kun je voorkomen dat een bobbel te lang onopgemerkt blijft en mogelijk ontaardt in een ontsteking of zelfs een abces.