Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

9 februari 2007 door Nanny Gortzak

Wat moet je doen bij terugkerende borstontstekingen?

Sinds zes weken geef ik borstvoeding en ik heb nu voor de tweede keer een borstontsteking. Van de dokter heb ik wederom antibiotica gehad.

Nu hoorde ik dat er homeopathische druppels zijn om borstontsteking te voorkomen. Bij de lokale apotheek is dit niet bekend. Weten jullie hier meer van?

Normaal gesproken kolf ik niet, maar ik heb de tip gekregen om tijdens de borstontsteking de borsten goed leeg te kolven. Is dit juist? Of zorg ik er zo voor dat de melkproductie hoger wordt, wat mijn baby vervolgens weer niet aankan, en wat dan weer voor nieuwe verstoppingen kan zorgen?

Antwoord

Als een borstontsteking steeds weer terugkomt, is behandelen niet genoeg. Er moet dan ook gekeken worden naar de oorzaak.

Hieronder zal ik aangeven wat voor oorzaken er kunnen zijn. En daarna wat eraan te doen is, ook preventief.

Mogelijke oorzaken

Als de ontsteking twee maal op dezelfde plek zat, kan er het volgende aan de hand zijn:

  • de vorige ontsteking was nog niet helemaal genezen en is weer op gaan spelen;
  • of er is een reden van buitenaf waardoor dezelfde plek steeds gevoelig is voor verstoppen en ontsteken. Zoals: knellende kleding, een schoudertas, een buikdrager, op de borst slapen, de manier waarop de baby drinkt, verkeerd gebruik van de kolf, etc.;
  • of er is een reden van binnenuit, waardoor dezelfde plek steeds ontsteekt, zoals littekenweefsel van een eerdere beschadiging (denk aan een auto-ongeluk, etc.) of een eerdere ontsteking.

Soms is de algemene gezondheid van de moeder de oorzaak van het probleem. Denk bijvoorbeeld aan:

  • bloedarmoede;
  • een schimmelinfectie aan de borst;
  • te weinig onverzadigde vetzuren in de voeding.

Ook vermoeidheid en stress worden wel in verband gebracht met het optreden van borstontstekingen.

Preventieve maatregelen

Wat u in ieder geval kunt doen om borstontstekingen te voorkomen, is het volgende:

  • zorg voor voldoende rust;
  • drink goed en voldoende;
  • eet goed en voldoende;
  • let op het soort vetten dat u gebruikt: plantaardige olie en vette vis hebben de voorkeur boven dierlijke, verzadigde vetten;
  • wees alert op knellende kledingstukken en accessoires, zoals bh's en schoudertassen;
  • blijf regelmatig op de normale manier de borst aanbieden.

Masseren

Zodra u last krijgt, kunt u proberen de verstopping weg te krijgen. U kunt dat doen door met de hand de verstopping uit de borst te masseren. Als u dit doet, schrik dan niet als u dikke, gelig/groene melk uit de borst ziet komen. Masseer dan nog even door tot de melk weer dunner en lichter van kleur wordt.

Soms lukt dit wegmasseren van de aangedane plek beter als u onder de douche staat, of als u uw borst in een kom warm water hangt, of als u een warm washandje (of ander kompres) op de aangedane borst legt. Door voorover te hangen tijdens het masseren, werkt de zwaartekracht nog iets mee.

Het kan zijn dat u meerdere massage-sessies nodig heeft voor u voelt dat er verbetering plaats vindt.

Kolven

Door met de hand de verstopping weg te masseren, in plaats van alleen maar te kolven, voorkomt u dat u de melkproductie verhoogt.

Anderzijds kan het wegkolven van de melk er wel voor zorgen dat u beter kunt voelen waar de ontsteking zit, zodat u beter voelt wat u doet met masseren. U kunt daarvoor ook de baby aan de borst laten drinken.

Medische hulp

Als er na 24 uur nog geen verbetering zichtbaar is, neem dan contact op met uw arts. Overleg met hem of haar of u een pijnstiller mag gebruiken. Als uw arts antibiotica voorschrijft, gebruik die dan tot de kuur klaar is.

Blijft u steeds opnieuw last houden van dezelfde plek, dan is nader onderzoek nodig van de ontstoken borst.

Over het gebruik van homeopathische middelen kan ik u helaas niet adviseren. Daar weet ik te weinig van.

Ik wens u succes!