Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
4 september 2009 door Frea Kruisinga
Mijn zoon is nu 9 jaar. Bij zijn geboorte en in de jaren daarna is gecontroleerd (door het consultatiebureau en een GGD-arts) of zijn zaadballen zijn ingedaald. Dat is zo. Maar nu zijn ze al een paar maanden niet meer in zijn balzak maar iets daarboven. Soms voelt hij er maar eentje. Hij heeft overigens een kleine balzak.
Hoe komt dit en moet ik er iets aan laten doen? Heeft het gevolgen voor de latere vruchtbaarheid?
De balletjes worden voor de geboorte gevormd in de buikholte. Onder invloed van hormonen en andere stofjes dalen ze geleidelijk naar de onderbuik en vervolgens via het lieskanaal naar de balzak. Elke verstoring van de factoren die daarbij betrokken zijn, verhoogt de kans op (aangeboren) niet ingedaalde ballen. Het komt vaker voor bij te vroeg geboren kinderen en kinderen met een te laag geboortegewicht.
Bij ballen die niet in de balzak zitten, spreken we van 'niet-scrotale testes'. Er zijn twee vormen:
Daarnaast kan er sprake zijn van 'retractiele testes' (teruggetrokken ballen), waarbij de testes vaak hoog liggen in de balzak maar wel goed in de balzak zijn te brengen, waar ze ook even kunnen blijven. Dat is meer een tijdelijk probleem.
Vooralsnog bestaat er geen onderzoek waarin is aangetoond dat er schade ontstaat bij niet opereren van de verworven vorm, maar dat wordt nog steeds onderzocht. Wel is het advies om de ballen jaarlijks door een specialist te laten controleren, en zonodig toch te opereren als de ballen niet spontaan indalen tijdens de puberteit.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.