Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 december 2007 door Frea Kruisinga

Wat kun je verwachten bij een fontanel die met 6½ maand al gesloten is?

Mijn dochter van 6½ maand heeft een dichtgegroeide fontanel. Haar hoofdomtrek is goed voor haar leeftijd. Wat voor behandeling kunnen we verwachten?

Antwoord

Om te beginnen vroeg ik mij af welke fontanel u bedoelde. De achterste (kleine) fontanel mag al gesloten zijn bij de geboorte of sluit binnen 6 tot 8 weken. De voorste (grote) fontanel hoort later pas te sluiten, dus misschien doelde u daarop?

Ook vroeg ik mij af waarom u er vanuit gaat dát er een behandeling zou moeten plaatsvinden. Is dat al gezegd tegen u? Zo niet, dan hoef je er niet automatisch vanuit te gaan dat er behandeld moet worden. Sterker nog: misschien is de fontanel nog niet eens gesloten. Ik zal dat uitleggen.

De schedel van een pasgeboren baby bestaat uit een soort puzzel van losse schedelbotjes. De grote fontanel is een plek waar vier van deze schedelbotjes bij elkaar komen.

Uiteindelijk zullen de schedelbotjes aan elkaar vastgroeien. Dat moet echter niet te snel gebeuren omdat maar liefst 50% van de groei van het hoofd en de hersenen plaatsvindt in het eerste jaar. Er moet dus voldoende ruimte blijven, anders kunnen er problemen ontstaan.

Bij de meeste kinderen sluit de grote fontanel tussen 9 maanden en 2 jaar na de geboorte. Wanneer dit op jongere leeftijd gebeurt, zoals bij uw dochter, kan dit echter nog steeds volledig normaal zijn. Als een kind verder gezond is, en zich goed ontwikkelt, hoeven er helemaal geen problemen te ontstaan.

Daarnaast kan het zijn dat de fontanel nog niet écht dicht is, en dat dat alleen maar zo lijkt. Er kan zich namelijk weefsel gevormd hebben als voorloper van de daadwerkelijke vergroeiing.

Anderzijds is het natuurlijk niet uitgesloten dat er wél sprake is van een te vroege sluiting van een of meer schedelnaden (craniosynostose), wat gepaard kan gaan met een afwijkende vorm van de schedel.

Bij uw dochter zal dus in ieder geval goed gekeken moeten worden naar de groei van de schedel. Met een echo kan vaak goed worden gezien of de schedelnaden zich inderdaad al hebben gesloten. Een craniosynostose moet soms worden behandeld met een (grote) operatie, waarbij de vergroeide botjes zoveel mogelijk weer in de normale vorm worden gebracht.

Lees ook: